Et britisk børsnotert investeringsselskap har kjøpt to barnevernsinstitusjoner som opererer på Sørlandet for 137 millioner kroner. I løpet av to år har britene tatt ut 16 millioner kroner i konsernbidrag. – Forkastelig, mener stortingskandidat Kåre Gunnar Fløystad (Sp), som vil innføre utbytteforbud i barnevernsselskapene.
Agderposten avdekker i dag hvordan et britisk børsnotert investeringsselskap, gjennom sitt konsern i Sverige, har kjøpt to barnevernsinstitusjoner for 137 millioner kroner. I løpet av to år er det tatt ut 16 millioner kroner i konsernbidrag. Begge institusjonene opererer på Sørlandet. Salget ble gjennomført uten oppmerksomhet for to år siden. Først ble Kristiansands-selskapet Tiltak for Ungdom Agder AS (TUA) oppkjøpt. Kort tid etter fikk aksjene i Tiltaksgruppen AS nye eiere. Sistnevnte selskap har hovedkontor i Bergen og avdelinger i Oslo, Rogaland og på Sørlandet, blant annet i Arendal og Grimstad. To av de tre gründerne i Tiltaksgruppen har hatt base i Tvedestrand. Agderposten har gjennomgått offentlige dokumenter og regnskap, og fått tilgang til avtaler, kontrakter og lånepapirer som forteller historien om hvordan unge med atferdsvansker, kriminalitets- og rusproblemer er blitt investeringsobjekter for internasjonale pengefolk. «The business».
I aksjekjøpsavtalen blir virksomheten med de vanskeligstilte ungdommene omtalt som «The business». De to selskapene solgte barnevernstjenester for rundt 220 millioner til den norske stat i 2012.
Å kalle barnevernsbarn for business går ikke an. Jeg blir helt målløs.
– Dette er helt forkastelig. Å kalle barnevernsbarn for business går ikke an. Jeg blir helt målløs. Dette forteller meg at det ikke er for å hjelpe at folk driver med barnevern i private selskaper, sier stortingskandidat Kåre Gunnar Fløystad (Sp). Han er svært kritisk til at et britisk børsnotert investeringsselskap er blitt den egentlige eier av to norske barnevernsselskaper.
Vil hindre dette.
– Dette går rett inn i privatiseringsdebatten. I Sverige står selskapene klare til å satse i norsk skole og omsorg. Vi har ikke behov for svensker i barnevernet. Barnevernsbarn har heller ingenting på London-børsen å gjøre. Det er noe her i verden man ikke skal lage marked og tjene penger på, fortsetter Kåre Gunnar Fløystad.
– Men dette har jo fått utvikle seg under den rødgrønne regjeringen. Vil dere skjerpe inn regelverket?
– Jeg er glad for at det blir avdekket, og at vi får et eksempel på bordet. Vi ønsker å hindre dette, men vi er i en valgkamp hvor andre ønsker mer. Regjeringen vil se på dette som en utfordring, og ta tak i det. Dette er en helt hårreisende utvikling, fastslår Sp-kandidaten.
– Ideelle aktører skvises.
KrFs listetopp Kjell Ingolf Ropstad er også negativ til utenlandske eieres inntogsmarsj i norsk barnevern. – Jeg reagerer kraftig på Agderpostens sak. Det er ikke meningen at statlige millioner som skal brukes til et best mulig tilbud for sårbare ender på børs eller utbytte til kommersielle eiere. Det har vært en utvikling i barnevernet der man ser at ideelle aktører er blitt skviset ut av rene kommersielle eller offentlige aktører fordi det er lagt opp til et for rigid anbudssystem, sier KrF-kandidaten. SV har programfestet utbytteforbud innen privat velferd. Partiet vil også skrote dagens anbudsordning og i stedet inngå langsiktige kontrakter med ideelle aktører.
Leave a Reply