Barnevernet i Austevoll fikk halvparten så mange bekymringsmeldinger som sammenlignbare kommuner. Da tok de grep for å bli mer synlige.
Våren 2018 fikk barnevernet i Austevoll en beskjed som skulle komme til å endre måten de jobber på. Barnevernsleder Liv Iren Birkeland fikk seg en støkk da barnevernstjenestene i fylket ble kartlagt av Fylkesmannen i Hordaland.
Kommunen hadde bare halvparten så mange bekymringsmeldinger som kommuner det var naturlig å sammenligne seg med, deriblant Sund og Øygarden. I 2017 kom det bare inn 36 bekymringsmeldinger (ekstern lenke) i Austevoll.
– Det var overraskende at vi lå så dårlig an, sier Birkeland.
Lot være å ta kontakt
Sammenlignet med andre mellomstore kommuner i Hordaland, var Austevoll fortsatt langt under gjennomsnittet.
I Sund og Meland kommune fikk barnevernstjenestene inn henholdsvis 93 og 98 bekymringsmeldinger.
Få bekymringsmeldinger kan tyde på at offentlige instanser som helsestasjoner, barnehager og skoler ikke følger sitt mandat.
– Instansene skal melde fra til barnevernet om det er grunn til bekymring. Få meldinger kan tyde på at de lar være, sier Hilde Ordemann, seniorrådgiver ved Fylkesmannen i Vestland.
Ordemann påpeker at det var ingen særskilt grunn til at barnevernstjenesten i Austevoll fikk inn få bekymringsmeldinger.
Men Birkeland og de tre ansatte i barnevernet i Austevoll begynte å undersøke hva de kunne gjøre for at flere skulle ta kontakt med dem.
– Et kompetanseløft
Løsningen ble Tjenestestøtte (se faktaboks), en ordning som skal hjelpe små kommuner med å heve kvaliteten på barnevernstjenesten. Programmet er en del av Regjeringens satsing for å heve kvaliteten og øke kompetansen i det kommunale barnevernet.
Tjenestestøtteprogrammet
- I 2018 fikk utvalgte kommuner i 11 fylker tilbud om programmet.
- RKBU Vest hadde ansvar for kommuner i Hordaland og Rogaland. Cirka 85 deltakere fra 10 kommuner deltok.
- I 2019 skal RKBU Vest tilby programmet til cirka like mange kommuner og deltakere som i 2018.
- Hovedformålet er å oppnå positiv praksisendring i tjenestene.
- Tjenestestøtteprogrammet planlegges og gjennomføres av RKBU Vest, RKBU Nord, RKBU Midt-Norge, RBUP Øst og Sør og RVTS sør, på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
Kilde: RKBU
I 2018 fikk utvalgte kommuner i 11 fylker tilbud om programmet. Banevernet i Austevoll ble plassert i gruppe med Kvinnherad, Kvam og Tysnes. Slik lærte de av hverandre, delte erfaringer og støttet hverandre.
– Tjenestestøtteprogrammet har vært et skikkelig kompetanseløft. Sammen har vi fått utvikle oss til bedre barnevernsarbeidere. Disse samlingene gir oss ny giv, sier Birkeland.
Satser på flere meldinger i 2019
Barnevernet i Austevoll bestemte seg for å satse mer på forebygging, bli mer synlige og tydelige på hva de kunne tilby av hjelpetiltak. Slik ville de også motarbeide feilaktige oppfatninger av at barnevernet kun er ute etter å ta barn ut av hjemmene sine.
I Austevoll så de resultatet av arbeidet allerede ett år seinere. Tall for 2018 er ikke tilgjengelig hos Statistisk sentralbyrå ennå, men barnevernstjenesten i Austevoll opplyser at antall bekymringsmeldinger økte til 60. Det er nærmere en dobling.
Austevoll håper på enda flere bekymringsmeldinger i 2019.
– Om vi fortsetter denne trenden håper jeg at vi får 80 bekymringsmeldinger i år. Nå er vi på høgget. Det skal ikke være tvil om at vi er her. Vi kan kontaktes, sier Birkeland.
Leave a Reply