Barnevernet innrømte overfor yrkesestetisk råd at de hadde løyet

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

En barnevernstjeneste innrømmet til yrkesetisk råd at de hadde løyet. Hvorfor lyver de? Det spør jeg meg om, sier Jorunn Vindegg.
En barnevernstjeneste innrømmet til yrkesetisk råd at de hadde løyet. Hvorfor lyver de? Det spør jeg meg om, sier Jorunn Vindegg. Foto: Werner Juvik

Rådsleder Jorunn Vindegg: – Noen ser på yrkesetisk råd som en byrde og reagerer voldsomt på faglig kritikk

Forbundets yrkesetiske råd kritiserte en ansatt i barnevernet. Etterpå meldte alle FO-medlemmene i kommunen seg ut. Da begynte Jorunn Vindegg å tvile på rådets eksistens.

– Meningen med yrkesetisk råd er selvjustis på vårt eget fagområde. Men jeg er usikker på om det fungerer. En del av de som blir innklaget gir uttrykk for at FO ikke bør behandle klager, sier Jorunn Vindegg (63).

Hun beklager det. Mens fylkesmannen, helsetilsynet og andre instanser vurderer om en klagesak gjelder lovbrudd, er FOs yrkesetiske råd opptatt av etikken.

– Nesten alle sakene handler om barnevern. Klagene vi får inn handler om måten folk har blitt behandlet på. Det er mellom mennesker det skjærer seg, sier hun.

Ble overrent av klagesaker

Da hun overtok som leder i 2015 ble rådet overrent av klagesaker. Dette året meldte alle FO-medlemmene i en kommune seg ut, etter at rådet hadde uttalt seg kritisk til noe av det en ansatt skulle ha sagt i en barnevernsak.

– Da lurte vi jo på om de hadde skjønt hva rådets rolle er. Vi prøvde å få til dialog og ønsket å se på saken på nytt, men hun det gjaldt ville ikke snakke med oss. Når noen får en vurdering fra oss på at ting kunne vært gjort annerledes, er det som om de tar det som en dom over hele yrkeskarrieren sin.

Har avdekket løgn

Utmeldingene gjorde noe med henne.

– Jeg ble mer forsiktig med formuleringene etter det. Vi er avhengig av legitimitet blant medlemmene, ellers har vi ingen funksjon. Vi presiserer i uttalelsene våre at rådet tar forbehold og at vi vurderer sakene med den informasjonen vi har, understreker hun.

Det går jo ikke an å jobbe som sosialarbeider uten å få kritikk

jorunn vindegg

Hun har flere ganger reagert på at kommuner gir svært begrenset med informasjon i klagesaker. På henvendelser fra rådet svarer for eksempel barnevernsledere at de har «erfarne medarbeidere med høy grad av etisk bevissthet og at de ikke kan skjønne at det kan ha skjedd feil».

– Det er beklagelig når vi får så lite informasjon fra parten det blir klaget på, sier Vindegg.

En gang mottok rådet en innrømmelse om løgn i barnevernstjenesten. Det skjedde i en sak der en mor klaget til rådet syv ganger.

– Barnevernstjenesten påstod blant annet at moren hadde vært voldelig mot en av de ansatte, men det var ikke tilfelle. Hvorfor lyver de? Det spør jeg meg om!

Barnevernstjenesten innrømmet at de hadde løyet

jorunn vindegg

Overfor denne moren gikk det også gang på gang galt med kommunikasjonen: De sendte brev til feil adresse, var unøyaktig med informasjon om møter.

– Da må man skjerpe seg veldig og legge seg i selen overfor personer som strever.åå

– Vernepleiere står i en del dilemmaer overfor personer med utviklingshemming og utfordrende atferd, men saker om dette får vi lite av. Det er et tankekors at vi heller ikke får klager eller dilemmaer fra brukere i NAV, sier hun.

En del som blir innklaget gir uttrykk for at FO ikke bør behandle klager. De ser nok på oss som en byrde

jorunn vindegg

Kilde

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*