– Barnevernskandalen er minst like ille som Nav-skandalen, all den tid den har rammet fryktelig mange barn og foreldre over mange år, sier advokat Thea Totland i Barneadvokatene.
Saken er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015.
EMD dømmer Norge på grunn av de svært få samværene paret fikk med datteren sin etter at hun ble plassert i fosterhjem.
– Stor betydning
«Det er avgjørende at samværsbetingelsene støtter oppunder målet om tilbakeføring til foreldrene», skriver domstolen.
EMD understreker at myndighetene har en «positiv plikt til å jobbe for gjenforening av foreldre og barn», så fremt målet om gjenforening ikke er i strid med barnets beste.
VANT OVER STATEN: Ken og Vibeke vant over staten i Strasbourg. Saken er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015. Reporter: Asle Hansen / Dagbladet Se video på Dagbladet
Domstolen understreker at samværsintervaller på uker og måneder ikke er tilstrekkelig med tanke på familiegjenforening.
Fagekspertise mener at den ferske dommen i EMD vil få stor betydning for norsk barnevernspraksis og det nasjonale rettsapparatets behandling av barnevernssaker.
– Det er ingen tvil om at denne dommen vil få stor betydning fordi den peker på et område hvor det er mange saker, nemlig samværsfastsettelse, uttalte jusprofessor Karl Harald Søvig ved Universitetet i Bergen til Dagbladet tirsdag.
Eksperten mener den ferske dommen går i rette med det som er blitt en slags «normalordning i mange norske barnevernssaker», med to til seks samvær i året mellom foreldre og barn etter omsorgsovertakelse.
– Ramlet i hodet
Mangeårig barnevernsadvokat Thea Totland mener altså at situasjonen i barnevernet, med 35 saker tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen og flere fellende dommer i Strasbourg mot Norge, kan sammenliknes med Nav-skandalen.
Leave a Reply