Marianne Fagerheim ber politikerne høre på alle dem som roper om endring i barnevernet. Hun får støtte av fagfolk når hun krever full gransking av norsk barnevern.
Av Barbro Andersen, Journalist NRK
Sørlandskvinna er en av mange norske foreldre som har valgt å sende sine barnevernssaker over til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).
– Det er nervepirrende. Man får litt håp om at det kanskje kan gå. Jeg har et håp om at de kommer fram til at selve omsorgsovertakelsen var i strid med menneskerettighetene.
Helsetilsynet slår alarm
NRK fortalte nylig om Gutten barnevernet svikta . Flere jurister som jobber med barnevernssaker har pekt på at dette ikke er ei enestående sak. På Stortinget er det nå flere partier som mener det er på høy tid med en gjennomgang av norsk barnevern. Med sikte på endring.
I forrige uke gikk Helsetilsynet ut i Dagbladet og sa at svikten i barnevernet er så omfattende og alvorlig at omorganisering kan være nødvendig.
Helsetilsynet hadde like før publisert en ny rapport om Hanne og «Marie» fra Vestlundveien ungdomssenter som ble narkomane i barnevernet og seinere døde.
– Alle rapporter og gjennomganger som er kommet om barnevernet viser svikt, og det er samme type feil som går igjen i rapport etter rapport. Derfor stiller vi spørsmål ved om de planlagte grepene er tilstrekkelige eller om det må sterkere lut til, sa avdelingsdirektør Børge Tomter i Statens helsetilsyn til Dagbladet.
Siden 2015 har domstolen i Strasbourg tatt inn 36 saker som berører norsk barnevern. Med de siste dommene som kom i år er ni av sakene ferdigbehandla.
Sju av dem har endt med fellende dom mot Norge.Gutten barnevernet sviktaBarnevernet skulle gjøre livet til gutten tryggere. I stedet skjedde det motsatte.
– Skremmende stor makt
I Mariannes sak har Fylkesmannen i Agder tidligere etter tilsyn konkludert med at to kommuner har brutt loven. Det var ikke har gjort en forsvarlig undersøkelse, og ikke satt inn hjelpetiltak først. Den ene kommunen, Arendal, snudde, beklaga sine feil, og tilbakeførte barnet. Den andre kommunen holder på sitt.
– I disse dager går jeg også og venter på dommen fra siste runde i Tingretten angående barnet som fortsatt er i fosterhjem. Det er skremmende hvor stor makt barnevernet har.
Fagerheim mener barnevernet ofte ikke er i stand til selv å se sine egne feil, selv når de blir påpekt for dem. Hun fikk sønnen sin tilbake etter ei ekstern gransking.
Nå venter hun også på dommen i EMD, om dattera. Hun synes det har skjedd lite etter de sakene der Norge allerede er dømt.
– Det er altfor mye i dagens system som svikter, og det svikter i alle ledd. Vi må ha ei gransking for å få tatt tak i dette. Da vil de kanskje oppdage det vi har ropt om lenge. Uten å bli hørt, sier Marianne Fagerheim.
Psykologspesialist: – Barn utsettes for grove feil
Psykologspesialist Ragnhild Pettersen har vært sakkyndig i mange barnevernssaker. Også hun mener de er på høg tid at det settes ned en kommisjon som spesielt ser på hvordan barnevernet er organisert.
– Vi trenger en barnevernskommisjon nå.
Pettersen viser til dommene i EMD, Fjellrapporten i Bergen, Samnanger-saka og flere rapporter fra Helsetilsynet. Mange deler av systemet er allerede granska.
– Alle disse granskingene avdekker at barn utsettes for grove feil. Institusjoner, akuttvedtak, hjelpetiltak, oppfølging i fosterhjem, overalt svikter det. Det må jo være systemfeil.
- Les: Barnevernet snakkar ikkje med barna i 4 av 10 undersøkingssaker
- Les: Knusande rapport mot barnevernet: «Ett barn er fullstendig fratatt sin barndom»
Jurist om barnevern: – Hvorfor i himmelens navn hjelper man barn på denne måten?
Vil ha store forandringer
Nå er Pettersen utålmodig. Hun mener det ikke lenger går an å gjemme seg bak at det også gjøres mye godt arbeid i barnevernet.
– Vi kan ikke fortsette å gjemme oss bak at det også gjøres mye godt arbeid i barnevernet. For det hjelper ikke 13-åringen i Nordland og alle andre som utsettes for feil at det går bra i de fleste andre saker.
Pettersen mener en ny kommisjon må se helheten i barnevernet og foreslå forandringer.
– Er det for eksempel hensiktsmessig og til barns beste at kommunene sitter med så mye ansvar og så stor makt?
Hun mener politikere og fagmyndigheter må ta dommene mot Norge inn over seg og erkjenne at norsk barnevern ikke fungerer.
– Også må de som har opplevd menneskerettighetsbrudd i barnevernssaker bli hørt, De må høre på dem som er utsatt for feil. Mange av dem har opplevd forferdelige ting.
FO: – Vi må ikke jakte på syndebukker
På Stortinget er det nå flere partier som mener det er på høy tid med en gjennomgang av norsk barnevern. Senterpartiet kaller situasjonen i barnevernet ei systemkrise og krever full gransking.
FO, organisasjonen til de barnevernsansatte, avviser behovet for nasjonal gransking slik Senterpartiet foreslår. De anbefaler i stedet at Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten bør få utvida mandat til også å gjelde barnevern.
– Vi forstår behovet for å lære av feil. Problemet med såkalte granskingsutvalg er at de fort utvikler seg til en jakt på syndebukker. Det trenger vi ikke, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO.
Kvisvik frykter at omorganisering kan skape kaos i barnevernet.
– Er det struktur eller praksis som er viktig? Vi er redd politikerne vil omstrukturere for omstruktureringas skyld, sier forbundsleder Kvisvik.
Barnevernet – til barnets beste
- Barnevernet skal være en garanti for at alle barn og unge sikres omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.
- Barnevernets ansvar og arbeidsoppgaver finner vi i barnevernloven (Lov av 17. juli 1992 nr. 100).
- Det er barneverntjenesten i kommunen som har ansvaret for barnevernet.
- Barnevernet har som sin spesielle oppgave å ta vare på de mest utsatte barna. Det skal beskytte barn mot omsorgssvikt og motvirke at barn lider fysisk og psykisk overlast. Blir barnevernet kjent med slike forhold, har det en lovbestemt plikt til straks å undersøke hvordan barnet har det, og om nødvendig sette i verk tiltak. (kilde: regjeringen.no)
Leave a Reply