Stortinget krever omfattende barnevernsgrep

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Et enstemmig Storting vedtok i dag at Regjeringen må nedsette et ekspertutvalg med mål om å bedre rettssikkerheten i alle ledd av barnevernet.

Av Asle Hansen, Dagbladet

– Forslaget vårt om å styrke rettssikkerheten i barnevernet fikk i dag enstemmig tilslutning. Nå skal det nedsettes et ekspertutvalg som skal se på rettssikkerheten i barnevernet, sier Arbeiderpartiets Kari Henriksen i Stortingets familie- og kulturkomité til Dagbladet.

Etter en lang sommerferie, er det nå det reineste høstslippet på Stortinget.

Barnevernsforslaget, som et samlet Storting stilte seg bak, var det 34. av i alt 89 forslag om ymse temaer som stortingspolitikerne i dag stemte over.

– Milepæl

Stadig flere fellende barnevernsdommer mot Norge i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) og flere slaktrapporter om norsk barnevern den siste tida har trolig spilt inn når Stortinget nå enstemmig mener noe bør gjøres for å bedre rettssikkerheten i barnevernet.

For det er ikke lenge siden sist Arbeiderpartiet reiste forslag om styrking av rettssikkerheten i barnevernet. Da ble det nedstemt.

– Dette er en viktig milepæl, og en start på et helt nødvendig arbeid for at barn og unge i barnevernet skal få større trygghet for at ting gjøres riktig, sier Henriksen.

Slik lyder bestillingen Stortinget nå har sendt regjeringen:

«Stortinget ber regjeringen sette ned et ekspertutvalg som skal gjennomgå norsk barnevern med mål om å bedre rettssikkerheten i alle ledd av tjenesten, der hensynet til barnets beste skal ligge til grunn for utvalgets arbeid.»

«Veldig bra dag»

– Det er helt fantastisk at forslaget ble enstemmig vedtatt. Det er uttrykk for en slags samling i bånn, at alle er opptatt av at det blir en bedring av barnevernet, sier Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen i Stortingets familie- og kulturkomité.

I slutten av mai, rett før Stortinget gikk i sommerdvale, reiste Senterpartiet forslag om nedsettelse av et uavhengig granskingsutvalg for en helhetlig gjennomgang av barnevernet.

– Nå vil vi følge nøye med på hva som skjer. Jeg håper ekspertutvalget som nå vil bli nedsatt vil arbeide i retning av vårt forslag, sier Sem-Jacobsen.

Leder av Stortingets familie- og kulturkomité, Høyres Kristin Ørmen Johnsen, mener dagen i dag er «en veldig bra dag for norsk barnevern».

– Det har vært for mange problematiske barnevernssaker, både i EMD og her hjemme, sier Ørmen Johnsen.

– At forslaget ble enstemmig vedtatt, er uttrykk for at det ikke har gått prestisje i dette, men at alle ser viktigheten av og ønsker et bedre barnevern med bedret rettssikkerhet, fortsetter komitélederen.

– Viktig erkjennelse

Menneskerettsjurist og tidligere mangeårig dommer i Strasbourg, Gro Hillestad Thune, har i en årrekke varslet om store rettssikkerhetsproblemer i norsk barnevernspraksis.

– Det er derfor veldig gledelig at Stortinget nå har vedtatt nedsettelse av et slikt ekspertutvalg. Jeg vil imidlertid understreke hvor viktig det er at alle kan ha tillit til et slikt utvalg. Derfor må det oppnevnes personer som er tilstrekkelig uavhengige, og ikke kan mistenkes for å snakke makten etter munnen, sier Hillestad Thune og fortsetter:

– I dette forslaget ligger det at Stortinget nå har kommet til en viktig erkjennelse av at rettssikkerheten i barnevernet er uforsvarlig.

Kilde: Dagbladet

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

1 Kommentar

  1. Det er avgjørende misforståelser rundt «barnets beste». Noen tror blindt på vurderinger fra barnevernet og vil gjerne gi en bianco-sjekk for barnevernet i dette emnet. Dette er imidlertid en helt feil tilnærming.

    Vurderingen av barnets beste og generelt av barnets interesser må være gjenstand for en materiell juridisk gjennomgang (hvis ikke av annen grunn, på grunn av EMK artikkel 6 og 8).

    Som utgangspunkt er rettssikkerhet og forsvarlig prosess alltid en del av det beste. Hvis de ikke blir vurdert, kan hele vurderingen av barnets beste bare være falsk (selv om det kan komme til ellers solide konklusjoner).

    Storkammerets EMD-dom om Lobben-saken sier at det har vært alvorlige mangler i beslutningsprosessen. Denne beslutningsprosessen inkluderer selvfølgelig utforsking av barnets interesser og bestemmelse av det beste. «Alvorlige mangler i beslutningsprosessen» gjør at vurderingen av barnets beste i seg selv er helt ubrukelig.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*