Etter voldshendelse: Tok åtte uker før barnevernet snakket med barnet

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

FÅR KRITIKK: Barnevernstjenesten i Grimstad sikrer ikke systematisk og planmessig gjennomføring når de undersøker mulige barnevernssaker, og bryter dermed barnevernsloven. Foto: NTB

Barnevernstjenesten i Grimstad har ikke en systematisk gjennomføring av sine undersøkelser. Dokumentasjon og ansvarsfordeling er ikke god nok. Opptil åtte uker har det tatt før barn er blitt snakket med etter voldshendelse. Statsforvalteren har funnet seks brudd på barnevernsloven.

Grimstad kommune har nå frist til 15. februar med å levere en plan til Statsforvalteren hvordan kommunen skal oppfylle kravene i lovverket.

Slik oppsummerer Statsforvalteren sine funn:

Oppsummert vurderer statsforvalteren at det ikke foreligger tilstrekkelig formalisert og oppdatert ansvarsfordeling mellom ledelsen i undersøkelsesarbeidet, og heller ikke tilfredsstillende system for kvalitetskontroll av innholdet i undersøkelser. Videre er det ikke et tilfredsstillende system for opplæring og veiledning. Det foreligger mange gode rutiner for undersøkelser, men disse er i liten grad dokumentert brukt og er ikke oppdaterte. Det er heller ikke et fungerende avvikssystem.

I tilsynsrapporten slås det fast at avvikssystemet har vært lite i bruk og det fungerer ikke etter hensikten. Men det må også føyes til at barnevernstjenesten den siste tiden har iverksatt tiltak for å få den enkelte ansatte til å kjenne til og benytte systemet. De ansatte sier at de har fått opplæring i avvikssystemet, og har bedre kjennskap til dette nå. Det er også en ønske fra ledelsen at avvik skal meldes oftere.

Brudd på seks paragrafer

Det hører også med i det store bildet at barnevernstjenesten de siste årene har gått gjennom store endringer og omorganisering, fra å være en tjeneste som hadde store utfordringer med arbeidsmiljø og høyt sykefravær, til et mer stabilt og godt arbeidsmiljø med lavt sykefravær. De ansatte opplever trivsel og støtte fra ledelsen.

Det er ikke er formalisert og systematisert system for dette

Men det er altså funnet brudd på hele seks paragrafer i barnevernloven. Det er paragrafer som omhandler undersøkelser, forsvarlighet, medvirkning, samarbeid med barn og foreldre, barnets beste og internkontrollforskriften.

Barnevernsleder Asle Johnsen mener begrepet «lovbrudd» er uheldig, og mener avvik er et mer passende begrep. Les hele tilsvaret fra barnevernslederen lenger ned i saken.

Mange ansatte opplever selv at de får god opplæring og tett oppfølging av både overordnede og kolleger, men det er ikke et formalisert og systematisert system for dette.

Risiko for svikt i dokumentasjon og arbeidsmiljø

Ledelsen på de ulike nivåene i kommunen er samstemte i hvilke områder det har vært og foreligger risiko for svikt i barnevernstjenesten, og nevner særlig dokumentasjon og arbeidsmiljø. Det inntrykket gir også tilsynsrapporten der det omtales mangelen av undersøkelsesplan i samtlige av saksmappene Statsforvalteren har gjennomgått. Også oppstartsbrev og beslutning om iverksettelse av undersøkelse manglet i de fleste mappene. I tillegg forelå slikt brev i enkelte mapper kun til den ene av foreldrene.

Statsforvalteren bemerker også at det er gjennomgående lite informasjon om familien, bakgrunn, nettverk og boforhold. Det er uoversiktlige fremstillinger og benevnelser av familiene og dermed vanskelig å følge tråden når det gjelder for eksempel far/stefar osv. i sakene. I flere mapper er det referert kort til historikk og tidligere informasjon, uten at det er noen vurderinger av hvilken betydning dette har for den nye undersøkelsen.

Snakket med barnet etter åtte uker

Det trekkes fram en konkret sak hvor meldingen handlet om vold. Undersøkelsen blir besluttet lukket uten begrunnelse. En lukket undersøkelse gjøres for å ivareta barnets sikkerhet. Når en sak er «lukket» gis barnevernet mulighet for innhenting av informasjon fra ulike instanser uten innhenting av samtykke fra parter, samt informasjon fra barnet før foreldrene informeres om undersøkelsen. Hvis meldingene omhandler vold og overgrep, har barnevernstjenesten oftest en samtale med barnet først. Idet foreldrene informeres eller blir tatt kontakt med for samtale, anses undersøkelsen som «åpnet» igjen. I denne konkrete saken ble barnet snakket med om lag åtte uker etter at meldingen kom, og før foreldrene ble involvert. Det foreligger ikke akuttvurdering. Det samme mønsteret gjentar seg i tre av de andre «lukkede» undersøkelsene.

Deretter blir sakende liggende i flere uker uten at noe skjer

Foreldrene statsforvalteren har snakket med gir uttrykk for at det er belastende å gå gjennom en undersøkelse i barnevernet, men at det oppleves ekstra belastende og uforutsigbart når undersøkelsen er «lukket». De opplever at dette vanskeliggjør kommunikasjonen og relasjonen med barnevernstjenesten. I de fleste saker settes undersøkelse i gang raskt ved å sende brev til andre instanser om innhenting av opplysninger, men deretter blir sakene liggende i flere uker uten at noe skjer. Flere saker har blitt liggende opp til seks uker.

Kan ikke holde på i to år

Om arbeidsfordelingen mellom de ansatte, påpeker Statsforvalteren at systemet etter deres vurdering ikke er tilstrekkelig systematisert og formalisert og bemerker: «Det er forståelig og riktig at dette systemet måtte revideres etter omorganisering i 2018, men en slik prosess kan etter statsforvalterens vurdering ikke holde på i ca. to år uten at det foreligger oppdaterte og formaliserte arbeidsfordelinger som gjelder underveis.»

Det fremstår samtidig for Statsforvalteren som det er noe tilfeldig, og ikke systematisk arbeid som sørger for godt undersøkelsesarbeid.

I oppsummeringen av tilsynet heter det blant annet: «Statsforvalteren ser at barnevernstjenesten har vært gjennom store omorganiseringer og endringer de siste årene, og at ledelsen har gjort et stort og viktig arbeid knyttet til arbeidsmiljø og etablering av rutiner og strukturer. Statsforvalterens opplevelse er at dette har medført en forbedring i undersøkelsesarbeidet. Det gjøres mye godt arbeid i undersøkelsene, men det fremstår samtidig for Statsforvalteren som det er noe tilfeldig, og ikke systematisk arbeid som sørger for godt undersøkelsesarbeid. Statsforvalterens avsluttende vurdering er at barnevernstjenesten ikke sikrer systematiske og planmessige gjennomføringer av undersøkelser.»

Barnevernsleder: Ikke lovbrudd, avvik passer bedre

– At statsforvalteren bruker begrepet «lovbrudd» mener jeg er uheldig. Barnevernstjenesten trenger tillit fra befolkningen. Denne begrepsbruken bidrar til det motsatte, fordi det som regel er knyttet til andre sammenhenger. Avvik er et mer passende begrep etter min mening, sier barnevernsleder Asle Johnsen i sitt tilsvar.

Slik han vurderer funnene i tilsynsrapporten der barnevernstjenesten får kritikk for flere brudd på barnevernloven, er det kvaliteten på dokumentasjon og manglende skriftlige rutiner som statsforvalteren først og fremst setter fingeren på.

– Kravet til skiftelig dokumentasjon har de senere år økt betraktelig. Først skal tjenestene utføres, deretter dokumenteres. Og slik bør det være. Tjenestene som blir utført må være godt dokumentert for å kunne etterprøves av barn og familier som har fått hjelp i henhold til lov om barnevernstjenester, samt kunne etterprøves faglig og juridisk, sier Johnsen til Agderposten.

Barnevernslederen viser til at barnevernstjenesten i Grimstad har vært underbemannet i mange år og er det fortsatt.

– Kan gå utover skriftlig dokumentasjon

– Når saksmengden blir for stor, kan det dessverre gå ut over den skriftlige dokumentasjonen. Utøvelsen av tjenestene blir prioritert. Barnevernstjenesten har etter min vurdering gode rutiner, men trenger å jobbe med skriftliggjøring, og få rutinene formalisert. Effektivisering og kvalitetsutvikling av dokumentasjon er også et hovedområde, sier han.

Johnsen forsikrer at arbeidet er i full gang. Han opplyser at barnevernstjenesten er en del av KUBA, et tverrkommunalt samarbeid som jobber med kompetanseutvikling i barnevernet i Agder. KUBA er tett knyttet til Universitetet i Agder som nylig har startet master i barnevern. Han understreker at alle de ni barnevernstjenestene i Agder jobber sammen for å utvikle og forbedre tjenestene.

– Begrepet «lovbrudd» er uheldig

Og han kommer med dette hjertesukket til slutt:

– At statsforvalteren bruker begrepet «lovbrudd» mener jeg er uheldig. Barnevernstjenesten trenger tillit fra befolkningen. Denne begrepsbruken bidrar til det motsatte, fordi det som regel er knyttet til andre sammenhenger. Avvik er et mer passende begrep etter min mening, sier barnevernsleder Asle Johnsen i Grimstad.

Kilde

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*