Småbarnsmoren fra Sørlandet la ut en kritisk tekst på den åpne Facebook-gruppen «Barnevernet vil vi ha fullstendig fjernet» – illustrert med et bilde av en ansatt i barnevernet. Men en norsk lov overgår ytringsfriheten.
Ifølge Grunnloven skal det mye til for at noen skal kunne straffes for ytringene sine.
På offentlige steder brennes Koranen og folk kan ytre nesten hva de vil under dekke av ytringsfriheten.
Dette gjelder også kritikk av barnevernet. Og de som arbeider der.
La ut kritisk tekst
Nå har Agder tingrett gjennomført den vanskelige balansegangen mellom Grunnlovens paragraf 100 og andre deler av det norsk lovverket.
Dette skjer etter at en småbarnsmor på Sørlandet la ut en kritisk tekst på den åpne Facebook-gruppen «Barnevernet vil vi ha fullstendig fjernet» – illustrert med et bilde av en ansatt i barnevernet i en kommune på Sørlandet.
Hvis den ansatte føler seg støtt over det som ble skrevet, rammes dette ikke av straffeloven. Her er det ytringsfriheten som gjelder. Det samme gjelder for så vidt også bildet, men her er det en annen lov som plutselig kommer inn:
Den langt mildere Åndsverkloven.
Når kvinnen la ut et privat bilde av den aktuelle saksbehandleren, var dette ikke blitt klarert på forhånd.
Ikke lovlig
Uten samtykke er det ulovlig å legge ut bilder av andre personer. Med selvfølgelig en rekke unntak – som for eksempel at bildet er av aktuell eller allmenn interesse.
Et privat bilde av en saksbehandler i barnevernet på Sørlandet har ifølge Agder tingrett ikke en slik allmenn interesse.
Dette innrømmet da også den tiltalte småbarnsmoren som dermed gjorde det mulig å kjøre saken mot henne som en såkalt tilståelsessak.
Småbarnsmoren kunne derfor dømmes for brudd på Åndsverkloven med en bot på 5.000 kroner.
Politiet ville gi henne en bot på 8.000 kroner, men ettersom hun er småbarnsmor – med omsorg for en sju måneder gammel baby og jobber for å få igjen omsorgen av et annet barn – reduserte altså Agder tingrett boten til 5.000 kroner.
Hva kvinnen skrev om den ansatte i barnevernet, som etter alt å dømme er hennes saksbehandler, fremkommer ikke av dommen i Agder tingrett.
Staten er ute etter stoppe sannheten komme ut om barnevernsaker. Derfor har de gått systematisk til verks og anmeldt hver og en som har kommet med sterke bevis på nettet mot barnevernansatte.Man trodde jo man hadde ytringsfrihet. Jeg delte bare noe som bar i media fra før. Og tilla noen egne men sanne utsagn.Her fikk jeg 40000 i bot. For de anmeldte meg for hva alle andre skrev om min sak. Og samme ansatte. Da satte de oss sammen som en gjeng. Og skapte oss farlig på papiret. Alle er pensjonister som ikke er ute av døra engang. men de gav meg besøksforbud. Har blitt hacket på facebook.OG DET ER INLEGG JEG SELV IKKE LAGT UT JEG BLE ANMELDT FOR.Tørr ikke ha facebook mer.