Barnevernet i Moss brøt loven

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Slakter barnevernet

Barnevernet i Moss brøt loven da de nektet ei mor å reise sak for å få barnet sitt hjem igjen.

KRITISK: Advokat Bente Mostad Tjugum gir barnevernet i Moss det glatte lag etter lobrudd i saken til en klient. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Asle Hansen

Det er den krystallklare konklusjonen fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Kontrollmyndigheten åpnet tilsyn mot barneverntjenesten i Moss etter å ha mottatt klage fra barnemor i denne saken i april.

– Det er ikke overraskende at statsforvalteren konkluderer med at Moss kommune har begått lovbrudd. Den lange fristoverskridelsen er en grov svikt, sier kvinnens advokat Bente Mostad Tjugum til Dagbladet.

Kort fortalt

  • Barnevernet i Moss brøt loven da de nektet å etterkomme ei mors krav om å oversende sak om tilbakeføring til Barneverns- og helsenemda.
  • Statsforvalteren kritiserer kommunen for å ha overskredet frister og for myndighetsmisbruk.
  • Advokat Bente Mostad Tjugum påpeker at dette har ført til tap av verdifull tid for mora.
  • Moss kommune har tatt selvkritikk.

Saken, som Dagbladet først omtalte 9. april, er ikke eneste sak hvor Moss kommune frarøver foreldre og barn lovfestede rettigheter etter barnevernlovens paragraf 14-8.

«Myndighetsmisbruk»

Når et slikt krav er reist, plikter kommunen snarest mulig, og seinest innen tre måneder, å oversende sak til barneverns- og helsenemnda.

Det ble ikke gjort, konstaterer Statsforvalteren i sitt ferske vedtak, og konkluderer:

«Statsforvalteren vurderer at barneverntjenesten ikke overholdt fristen for å oversende sak om tilbakeføring av omsorgen til barneverns- og helsenemnda. Dette er brudd på bvl. § 14-8 tredje ledd.»

Moss kommune har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

I saken ble det reist krav om tilbakeføring av et barn som er plassert i offentlig omsorg, men barneverntjenesten gikk ikke til nemnda med saken, til tross for gjentatte purringer over lang tid.

BRØT LOVEN: Statsforvalteren konkluderer med at barnevernet i Moss brøt loven da de nektet ei barnemor å gå til sak for å få sitt fosterhjemsplasserte barn hjem. Foto: Emilie Holtet / NTB
BRØT LOVEN: Statsforvalteren konkluderer med at barnevernet i Moss brøt loven da de nektet ei barnemor å gå til sak for å få sitt fosterhjemsplasserte barn hjem. Foto: Emilie Holtet / NTB

I klagen til Statsforvalteren, som advokat Bente Mostad Tjugum sendte på vegne av klienten, ble barnevernets opptreden omtalt som så «grov at det må anses som rent offentlig myndighetsmisbruk».

– Meget grovt

Tjugums klient krevde tilbakeføring i mars 2023, men gikk med på at kommunen skulle foreta en sakkyndig utredning. Denne forelå i midten av september i fjor, og saken skulle ha blitt oversendt nemnda rett etter dette.

Advokaten påpekte at de har etterlyst svar flere ganger. Siste e-postutveksling med kommunen var 9. januar. Da ble de lovet svar i løpet av uka.

Deretter ble det stille.

Les også Barnevernet innrømmer lovbrudd: – Beklager

I sitt vedtak i tilynssaken har Statsforvalteren følgende kritiske bemerkning til dette:

«Etter at rapporten fra den sakkyndige forelå, gikk det ytterligere sju måneder før barneverntjenesten oversendte saken til nemnda.»

– Fristen er overskredet med mer enn seks måneder, og utgjør et meget grovt pliktbrudd. Min klient mister dyrbar tid og posisjon i forhold til tilbakeføringskravet, da barnet fortsetter å bo i fosterhjem, påpekte advokat Tjugum overfor Dagbladet i april.

Tok selvkritikk

Hun hevdet at barnevernet bedrev «ren posisjonering» da tjenesten unnlot å gå til nemnda med saken. Når tida går, kan barnevernet påberope seg manglende tilknytning som grunn for at forelderen ikke skal få medhold i sitt tilbakeføringskrav.

Uten at det forelå vedtak, reduserte også barnevernet antall samvær mellom mora og barnet, noe som, ifølge advokaten, gjorde situasjonen «ekstra ille».

Moss kommune tok selvkritikk for dette.

– Vi vil understreke at barneverntjenesten i Moss ikke kan redusere samvær, uten at det foreligger et vedtak, uttalte kommunikasjonssjef Therese Evensen i Moss kommune.

TOK SELVKRITIKK: Informasjonssjef Therese Evensen i Moss kommune. Foto: Moss kommune
TOK SELVKRITIKK: Informasjonssjef Therese Evensen i Moss kommune. Foto: Moss kommuneVis mer

Tjugum hadde en klar forventning om at Statsforvalteren skulle konkludere med lovbrudd, slik kontrollmyndigheten nå har gjort.

Refser barnevernet

– Når en kommune har overtatt omsorgen for et barn, kan de ikke skylde på manglende ressurser når de ikke oversender krav om at tvangsinngrepet skal opphøre til nemnda, sier advokaten og understreker:

– Klarer de ikke dette innen lovpålagte frister, kan de heller ikke overta omsorgen for barn. De sitter med ansvaret, sier Tjugum.

Det framgår av Statsforvalterens vedtak at barneverntjenesten i Moss i sin redegjørelse til kontrollorganet har argumentert for hvorfor en tilbakeføring av barnet kan by på problemer.

«Advokaten skriver at det er helt irrelevant om kommunen mener at mors krav om tilbakeføring er berettiget eller ikke. Det er ikke opp til kommunen å overprøve mors krav, da denne kompetansen ligger til nemnda», heter det.

Statsforvalteren viser også til Tjugums tilbakemelding hvor det framgår at kommunen ikke gir innsyn i saksdokumenter, og at dette gir mor ulemper i saksforberedelsen for barneverns- og helsenemnda.

Statsforvalteren ber kommunen umiddelbart om å behandle kravet om innsyn i saksdokumentene.

Kilde

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*