Fylkesmannen har åpnet tilsyn mot en ansatt i Østre Toten kommune. Den ansatte hadde en behandlingsrelasjon til drepte Oscar André Ocampo Overn (15).
Da han gikk på ungdomsskolen betrodde Oscar André seg til en helseansatt i kommunen om overgrep han var blitt utsatt for av sin far. Den ansatte varslet barnevernet, men ikke politiet. Fylkesmannen i Innlandet har opprettet tilsynssak for å vurdere mulig brudd på helselovgivingen fra den ansattes side.
Tilsynet mot den ansattes går parallelt med Fylkesmannens tilsyn av kommunens skolehelsetjeneste. Begge tilsynssakene er ventet å få en konklusjon om en ukes tid. Tilsynet mot den ansatte ble åpnet på bakgrunn av informasjon Fylkesmannen har fått inn under tilsynet mot kommunen.
Behandlingsrelasjon
«Vi er gjennom innsyn i opplysninger fra Innlandet politidistrikt, knyttet til etterforskning av straffbar handling, blitt gjort kjent med at du hadde en behandlingsrelasjon til avdøde Oscar André Ocampo Overn. På bakgrunn av opplysningene har Fylkesmannen i Innlandet opprettet tilsynssak etter lov om statlig tilsyn med helse- og omsorgstjenesten. Fylkesmannen skal undersøke om du som helsepersonell har brutt bestemmelser i helse- og omsorgslovgivningen», heter det i et brev der Fylkesmannen informerer den kommuneansatte om åpning av tilsynssak.
Bakgrunnen for tilsynssaken framgår av kommunens svar på Fylkesmannens spørsmål og anmodning om bistand i tilsyn med skolehelsetjenesten.
Fikk vite om overgrep
Den ansatte, som tilsynsmyndigheten har rettet blikket mot, oppnådde over tid guttens tillit. Han fortalte om hva som hadde skjedd.
«Den ansatte var ikke i tvil om at informasjonen utløste meldeplikt. Var det rette instans som var mottaker av bekymringsmeldingen? Burde den heller vært sendt til politiet?», heter det i kommunens svar på Fylkesmannens spørsmål og anmodning om bistand i tilsynet mot skolehelsetjenesten.
Kommunen skriver at informasjonen den ansatte fikk i samtale med Oscar André utløste meldeplikten til barnevernstjenesten. Bekymringsmeldingen ble sendt uten å informere foreldrene først, fordi bekymringen var knyttet til vold og overgrep.
«En helseansatt skal ikke etterforske eller finne bevis, men agere på bekymring. Barnevernstjenesten skal undersøke bekymringen. Det enkleste i vanskelige situasjoner er å være etterpåklok. Også i denne situasjonen. Hadde vi informasjon som i etterpåklokskapens lys gjør at vi skulle handlet annerledes?», heter det i kommunens svar til Fylkesmannen.
Forlot møte
Kommunen mener det er grunn til å reflektere over om barnevernstjenestens håndtering av bekymringsmeldingen den mottok fra den helseansatte kunne vært håndtert annerledes. Østre Toten kommune anmodet sist tirsdag Fylkesmannen om å åpne tilsyn også mot barnevernet.
I kommunikasjonen i tilsynet med skolehelsetjenesten stiller den ansattes leder spørsmål ved barnevernets håndtering av en samtale med Oscar André avtalt på den helseansattes kontor.
På forhånd var det avtalt med barnevernstjenesten at den helseansatte skulle være til stede i samtalen. I starten av samtalen stiller barnevernstjenesten spørsmål til den helseansatte som denne opplevde som mistillit til sin profesjonalitet. Barnevernet ba den helseansatte forlate møtet, noe vedkommende gjorde.
Hierarki og makt
Kommunens redegjørelse til Fylkesmannen reise flere spørsmål knyttet til denne hendelsen. Burde den helseansatte nektet å forlate møtet? Påvirket diskusjonen mellom den helseansatte og barnevernet – i Oscar Andrés påhør – det som etterpå kom ut av samtalen mellom barnevernet og Oscar André uten den helseansattes tilstedeværelse?
«I mars 2020 er det ikke vanskelig å konkludere med at ja, den helseansatte burde blitt. Men i situasjonen der og da er det fullt forståelig at vedkommende valgte å gå. Både med begrunnelse i opplevelse av hierarki og makt, men også med en grunnleggende tanke om at fagpersoner ikke skal diskutere seg imellom i påhør av innbyggere», skriver kommunen.
Målet med tilsynet
I meddelelsen til den ansatte om åpning av tilsynssak, skriver Fylkesmannen følgende:
«Vurderingstema i saken er først og fremst om du hadde plikt til å gi opplysninger til politiet etter helsepersonelloven om forholdene du fikk kjennskap til, og som førte til at du meldte bekymring til barnevernstjenesten. Vi ber om dine kommentarer til dette».
Målet med tilsynsmyndighetenes behandling er å bidra til økt kvalitet i helse- og omsorgstjenesten, sikre pasienters rettssikkerhet samt bidra til tillit til tjenestene.
Fylkesmannens oppgave er å medvirke til at lovverket blir kjent og overholdt, og påse at den som yter tjenestene fører kontroll med virksomheten på en slik måte at det kan forebygge svikt. Politikontakt Lovgivningen er den samme nå som da bekymringene for Oscar André meldte seg hos den betrodde helseansatte. Av kommunens svar til Fylkesmannen framgår at helsetjenestens håndtering av bekymringer har endret seg siden den gang.
«Etter at politikontakt kom på plass høsten 2018, har terskelen for å drøfte anonymt med politiet blitt svært lav. Vi har fra helsetjenesten mange saker der vi etter anonym drøfting med politiet har sendt bekymringsmeldinger direkte til politiet. Dette gjelder ved mistanke om straffbare handlinger, der vi har vurdert at avvergningsplikten er til stede», framgår det av redegjørelsen Østre Toten kommune har sendt Fylkesmannen i Innlandet.
– Ingen kommentar
Oppland Arbeiderblad har spurt rådmann Aslaug Dæhlen om en kommentar til saken. Hun sier at kommunen ikke kommenterer forhold som er berørt av et tilsyn mens tilsynet pågår.
– Spørsmål som gjelder tilsynet henvises til Fylkesmannen, sier rådmann Aslaug Dæhlen
Leave a Reply