Audun Lysbakken ønsker å redusere verdien av amming. Uttalelsen kommer som et ledd i statsrådens arbeid med å svekke «det biologiske prinsipp» og fjerne grensesteinen i familien. Dette tenderer mot FNs barnekonvensjon og vern av barnets identitet.
Publisert 22 oktober 2011
Først en liten bakgrunnshistorie. I en dokumentar på Nrk ble vi kjent med Ragnhild -som falt fra da hun var under barnevernets omsorg. Hennes historie viser betydningen av det viktige båndet mellom mor og barn. I dagboka skriver Ragnhild nært om følelsene, og hun møter oss på morsmålets plan hvor barnet har sin indre identitet. Bevaringen av denne identiteten er i dag brutt av statens degradering av det «biologiske prinsipp». Statsrådens uttalelse i ammespørsmålet vitner om manglende forståelse for den nære kontakten mellom mor og barn, som er så grunnleggende for personens identitet, og vår evne til å kjenne empati og omsorg.
Barnets identitet er endog lovfestet gjennom FNs barnekonvensjon: ”Staten skal respektere barns rett til å bevare sin identitet, herunder navn, familieforhold(…) Dersom et barn ulovlig blir fratatt slik identitet, skal staten hurtig bistå med gjenopprettelse.”I dag trues barnets identitet når staten satser på å bygge opp private fosterhjem fremfor å hjelpe familier i vanskelige faser.
Statens fosterhjemsordning hindrer restitusjonsarbeidet. Ordningen har et økonomisk tyngdepunkt som flyttes fra de hjelpetrengende til de ressurssterke fosterhjemfamiliene. Den stille overenskomst mellom penger og omsorg springer ut av en utvelgelsesideologi som tildekker statens utilstrekkelighet overfor ressurssvake mennesker. Hjelperen, det offentlige, stiller seg som en bemidlet makt overfor nødstilte familier i en økonomisk avgrensning som utelukker tjenestens omsorgsoppgaver .
Etaten kobles dermed feil til familien.Gjennom kalde vurderingsritualer måles familien uten at deres identitetserfaringer blir imøtegått på en nær og god måte. Ansattes ajourføringer i hjemmet stenger for relasjonen- og deres «avsløringer» suppleres av sakkyndige som er kjøpt og betalt av etaten. Den eiendommelige observasjonen er basert på et lukket prinsipp, og ender opp i vilkårlige rapporter som er gjennomsyret av betrakterens ståsted. Ved etatens egen makt avklares «saken» bak lukkede dører framfor å yte gradvis hjelp og omsorg i hjemmet.
Kartleggingen er et sosialt og kulturelt betinget eksperiment som går utover tjenesteideen og omsorgsverdien som nettopp har sitt utspring i den primære kontakten mellom mor og barn. Vi vet at ressurssvake er avskåret fra aktualiteten i samfunnet, og at det er etaten som sitter med definisjonsmakten og legitimerer kunnskapen innenfor eget område. Familien forlates i en høyst ulykkelig tilstand-uten rom for gjenopprettelse slik FNs barnekonvensjon krever.
At staten har makt til å oppløse familien, lammer foreldrene, barna og kommunikasjonen mellom dem. Etatens tvil forandrer hjemmet til en taus kampsone. Systemet fungerer fordi virkeligheten legges bak, og foreldrene etterlates uten tro på sine omsorgskvaliteter. Dersom barna flyttes på institusjon eller i en fosterfamilie, endrer situasjonen seg fra vondt til verre. Å bli atskilt fra mor og far skaper også vanskelige, uklare følelser i barna. Jeg vil minne om Ragnhild som skrev om lengselen etter å bo sammen med moren sin.
Omsorg er å gi og få. Det handler ikke om å gi bort ting, og heller ikke om å ødelegge for hverandre ut fra selvrettferdighet. Barn er ikke statens eiendom, men en gave som er gitt familien. En gave som ikke kan forventes, eller provoseres fram, kun mottas. Ammesituasjonen gir et fullendt bilde av en relasjon som handler om å gi og få. Slik kan også barnevernet ta i mot enhver ressurssvak familie med forklaring, veiledning og lindring. Omsorgskvaliteten bedres og barnet kan leve i nærværet av den som elsker det.
Heisi Stakset
Ja ja den mannen er vel fra en annen planet…. Men, men en kan ikke forvente all verden av han da,.
Mannen driver jo en buisness…
Ja snart barna skal produseres, det skal bli lettere å selge dem. Barna begynne å bli godt business i Norge….
Takk for kommentarer. Jeg tenker på alle de mødrene og barna (og fedrene) som ved tvang er fratatt sine familier. En somalisk kvinne i Oslo har blitt frarøvet 4 barn siden hun kom til Norge. Hadde hun visst det, ville hun vært hjemme i det krigsherjede og fattige landet Somalia framfor å søke «trygghet» i Norge.
Flyktningefamilier søker ly og fred, men opplever å bli vurdert og kartlagt av unge barnevernspedagoger(med tre års utdanning?) som finner ut at deres fattige hjem er mindre rent enn det norske.
Norske ungdommer som har hatt en glatt oppvekst, har fordommer mot alt som er annerledes. Afrikanske familier har et langt høyere temperement enn trauste nordmenn, og stemmenivået er sterkt. En barnevernspedagog reagerer på det, og mener at situasjonen/kulturen er kaotisk i forhold til den norske.
I Steinkjer kommune ble over 1000 barn fjernet fra sin mor og far (i fjor eller året før det), og de fleste var ressursvake flyktningefamilier. Disse familiene gikk i tog for å protestere mot at kommunen tok barna fra dem for å gi dem til ressursterke norske familier.
I fosterhjemsorganisasjonens utlysninger, spørres det etter «utdannede» fosterfamilier. Hva tenker en fattig og traumatisert mor fra Afrika når hun leser en slik utlysningsannonse? Skal hennes lille datter gis bort til rike norske familier?
Heidi Stakset
For en gangs skyld er jeg veldig enig med deg Stakset. Det kreves litt for å ikke la seg forføre av all propagandaen fra aktørene i denne milliard industrien, Det norske barnevernet er en eneste stor skandale. Denne skandalen som har ført til altfor tidlig død for tusenvis av de som har vært under barnevernets omsorg etter 2 VK. I følge NOVA rapporten fra 2008 ender 7 av 10 som har vært under barnevernets omsorg som sosialklienter og kun 1/4 fullfører høyere utdanning utover grunnkurs videregående skole. NRK brennpunkt har avdekket masse skandaler, men ingenting blir gjort, debatten er rett og slett ganske fraværende. Synes å ha lest at over 50 000 barn her til lands er under barnevernets omsorg, dette er et veldig høyt antall for et lite land som Norge. Det værste er at det er ganske bred enighet blant partiene representert på stortinget om denne politikken og pengesløseriet.
Denne staten i staten har fått ganske frie tøyler til å gjennomføre daglige overgrep her til lands. Selvsagt gjør barnevernet bra ting også, skulle bare mangle.
Frode Hansen
Heldigvis har de fleste unge norske mødre innsikt i hva som er best for sine barn. Så Lysebakken klarer nok ikke å lage politikk ut av amming. Det må være en desperat politikers fortvilte forsøk på å berge et parti på randen av utslettelse.
Den sosialistiske drømmen om at partiet skal ta hånd om barna fra vugge til grav spøker nok fortsatt i Lysebakkens marxistiske ryggmarg.
Foreldrene skal reduseres til soldater i de marxistiske arbeidsbrigadene
Bjørn Blokhus