Barnevern er et stort pengesluk

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Omsorgsovertakelser: En av de største utgiftene for barnevernet i kommunene, er når barn skal akuttplassertes i beredskapshjem. Illustrasjonsfoto: Scanpix Foto: Scanpix
Omsorgsovertakelser: En av de største utgiftene for barnevernet i kommunene, er når barn skal akuttplassertes i beredskapshjem. Illustrasjonsfoto: Scanpix Foto: Scanpix

Smaalenenes avis skriver idag at når barn plasseres akutt i beredskapshjem, koster det hjemkommunen mange penger.

Barneverntjenestene i Indre Østfold må ofte ta mye av skylden for overskridelsene i de kommunale virksomhetene de tilhører. Svært ofte meldes det om merforbruk og det trygles om økte overføringer. Men faktisk er det noen kommuner som melder om mindreforbruk i fjor.

Marker sprekker mest

  • I Marker kommune melder rådmann Espen Jaavall om det høyeste merforbruket blant de syv kommunene avisen dekker. 3.430.000 kroner var sprekken i 2014 (se faktaboks).

– Det skyldes omsorgsovertakelser med fosterhjemsgodtgjørelser, kjøp av juridisk bistand og sakkyndig bistand i undersøkelses- og fylkesnemndsaker, forklarer han.

  • Askims merforbruk på 3,2 millioner kroner skyldes, ifølge barnevernleder Per-Helge Rise, i hovedsak barn under omsorg i og rundt fosterhjem – samt utgifter til blant annet advokater.

Rise legger til at det snart kommer en sak om interkommunalt samarbeid på politikernes bord.

– Den handler om samarbeid om anbudskonkurranser i forhold til advokattjenester. 1. mars skal det være klart om kommunene i Indre Østfold tar et felles grep for å få ned kostnadene, sier han.

– Kommunene står foran en stor reform. Er det da noen vits i å starte et nytt interkommunalt samarbeid?

– Nye kommunegrenser har lite å si i denne saken. Kommunen må samarbeide for å få ned kostnadene – uavhengig av hvor grensene går, svarer Rise.

  • I Eidsberg oppgir barnevernleder Monica Berge-Tukh at merforbruket på over 2,5 millioner kroner skyldes innleide konsulenter til saksbehandling – fordi kommunen ikke selv har hender nok til å utføre de lovpålagte oppgavene.

– Vi har også hatt mange akuttplasseringer i beredskapshjem. Det er kostbare tiltak. Dessuten har vi økt hjelpetiltakene i familiene, forklarer hun.

Økonomisjef Ståle Rudd legger til at kommunene også har en liten andel knyttet til felles, interkommunale tjenester.

– Eidsbergs del av dette er 278.000 kroner, opplyser han.

3 prosent av budsjettet

  • I Spydeberg var det opprinnelige budsjettet på 7.150.000 kroner i fjor. I løpet av første og andre tertial i fjor ble tjenesten tilført nesten 2 millioner kroner ekstra – til 9.046.000 kroner.

– Dermed ble overskridelsen 248.000 kroner. Det er i hovedsak knyttet til uforutsette utgifter i forbindelse med nye vedtak i tredje tertial, opplyser barnevernleder Jon Hermansen.

Rådmann Heidi Vildskog sier kommunens totale budsjett i fjor var på drøye 298.000.000 kroner. Barnevernet stakk av med rundt 3 prosent av dette.

  • I Skiptvet forteller økonomi- og kommunalsjef Kjell Liborg at kommunen gikk med 430.000 kroner i pluss.

– Men så ble også barnevernet tilført 2 millioner kroner i løpet av året, legger han til.

  • I Hobøl gikk barnevernet med 478.363 kroner i pluss i fjor. Økonomisjef Anne-Lise Ringerike understreker at tallene ennå ikke er revidert. Men hovedårsaken til mindreforbruket forklarer hun med færre plasserte barn enn forutsatt i budsjettet for 2014.
  • Barnevernet i Trøgstad havnet også på plussiden i fjor. Bodhild Lang, virksomhetsleder for helse og barnevern melde om 453.000 kroner i mindreforbruk.

Barnevernet i Indre Østfold:

barnevern indre østfold

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*