Barnevernet begikk flere lovbrudd da de aksjonerte med politi i en barnehage etter en femåring, uten først å ha innhentet opplysninger om hvordan barnet faktisk har det.
Av Asle Hansen, Dagbladet
Det slår Fylkesmannen i Nordland fast i en fersk tilsynsrapport hvor de konkluderer med at barnevernstjenesten i Rana kommune har opptrådt uforsvarlig.
Fylkesmannen påpeker at barnevernstjenesten ikke hadde gjort en forsvarlig utredning av barnets omsorgssituasjon før de kjørte mange titalls mil i bil og rykket inn i en barnehage i en annen landsdel med bistand av politi i begynnelsen av februar i år.
Åtte dager seinere gikk barnevernstjenesten til liknende aksjon i barnets hjem.
Det framgår av rapporten at barnevernstjenesten ikke har fulgt opp barnets utvikling siden våren 2019.
«Dramatiske aksjoner»
«Barnevernstjenesten gjennomførte dramatiske aksjoner [ …]. Aksjonen den 6. februar rammet også andre barn og voksne i barnets barnehage. Ytterligere alvorlig vurderes det å være at barnevernstjenesten 8 dager seinere planla å gjennomføre det samme på nytt, til tross for bekymringer fra fagpersoner om at dette kunne påføre barnet ytterligere skade», skriver Fylkesmannen og fortsetter:
«Slik vi har forstått saken, ble aksjonen ikke gjennomført som planlagt fordi politiet av hensyn til barnet ikke ville bistå barnevernstjenesten ved å hente barnet ut ved tvang».
– Dette er en veldig spesiell sak. Jeg kan ikke huske å ha vært borti liknende de siste 10-15 åra. Vi stiller oss rett og slett uforstående til at barnevernstjenesten har gått til så drastiske aksjoner, helt uten å foreta nyere undersøkelser av hvordan barnets omsorgssituasjon faktisk er, sier underdirektør Randi Gundersen hos Fylkesmannen i Nordland.
Av etiske hensyn har Dagbladet valgt å ikke gå inn i og omtale den bakenforliggende foreldrekonflikten i denne saken.
Av anonymiseringshensyn har avisa valgt å ikke tilkjennegi hvor i landet de omtalte hendelsene har funnet sted.
– Trygg og fri
Barnehagen og fagfolk som kjenner til barnets situasjon har ikke hatt noen bekymringer knyttet til barnets ve og vel, framgår det av fylkesmannens rapport.
Barnehagen har beskrevet barnet som «gjennomgående trygg og fri i alle situasjoner». Det er heller ikke noe ved barnets utvikling som har gitt barnehagen grunn til å være bekymret.
Fylkesmannen i Nordland opplyser at de 14. februar i år ble kontaktet av en spesialist i klinisk psykologi, som formidlet at det pågikk en ny aksjon i barnets hjem, hvor barnevernstjenesten og politi ønsket å hente ut barnet.
Psykologen uttrykte stor bekymring for at aksjonen ville påføre barnet uopprettelig skade.
«På bakgrunn av informasjonen kontaktet Fylkesmannen barnevernsleder på telefon», heter det i rapporten.
Ikke barnets beste
Fylkesmannen mener barnets beste ikke var førende for aksjonene «som skapte stor uro for barnet og barnets omgivelser på en slik måte at fagpersoner som kjenner barnet vurderte stor risiko for at barnet skulle bli påført traumer som følge av aksjonene».
Tilsynsmyndigheten betegner barnevernstjenestens framgangsmåte som «uforståelig».
«Måten disse aksjonene ble gjennomført på, har skapt store reaksjoner fra både privat og profesjonelt nettverk rundt barnet», heter det.
Vil ikke svare
Avslutningsvis skriver Fylkesmannen i Nordland:
«På denne bakgrunnen vurderer Fylkesmannen at barnevernstjenesten i Rana kommune har opptrådt uforsvarlig og har potensielt bidratt til å utsette barnet for ytterligere skade. Videre er det uforståelig at barnevernstjenesten ikke har fulgt opp barnets omsorgssituasjon etter siste aksjon i februar 2020».
Dagbladet har kontaktet barnevernstjenesten i Rana kommune for å gi dem mulighet for å svare på kritikken fra fylkesmannen.
– Vi ønsker ikke å gi noen kommentarer knyttet til denne saken, sier Anne Katrine Skar Gabrielsen, leder i avdeling for barn og familier i Rana kommune, i en e-post til Dagbladet.
Barnevernsstrid
Den sterkt kritiske tilsynsrapporten kommer i ei tid hvor overordnet tilsynsmyndighet for barnevernet, Statens helsetilsyn, akkurat har gått ut i Dagbladet og slått alarm om tilstanden i norsk barnevern, både statlig og kommunalt.
I et utspill i Dagbladet 12. juni gikk avdelingsdirektør for barnevern og sosiale tjenester i Statens helsetilsyn, Børge Tomter, langt i å mene at en omorganisering av barnevernet kan være nødvendig for å få bukt med det de mener er en vedvarende og dyptgripende kvalitetssvikt.
Helsetilsynet finner situasjonen i norsk barnevern så alvorlig at de er i tvil om at tiltakene som til nå er iverksatt knyttet til kompetanseheving, styrket samarbeid mellom barnevernet og helsetjenesten og kvalitetsbedring er tilstrekkelig.
Helsetilsynets utspill har provosert Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) kraftig.
I en kronikk i Dagbladet, tok Bufdir-direktør Mari Trommald til motmæle og spør om Helsetilsynet, med sitt forslag om omorganisering, tegner et «unødig unyansert og negativt bilde av barnevernet» som «i verste fall kan skape en motløshet og demotivering blant ansatte».
– Helsetilsynet har selvfølgelig et poeng i at det er feil og mangler i barnevernet i dag. Det er vi enige i, men vi er ikke enige i en generalisert kritikk som Helsetilsynet nå kommer med, uttalte Trommald til Dagbladet 28. juni.
Kilde: Dagbladet
Leave a Reply