Barnevernet bruker vold mot barn

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

ansatte

Situasjonen på barnevernets lukkede akuttavdeling i Oslo er ute av kontroll. Overarbeidede ansatte bruker halsgrep og vold for å få kontroll med ungdommene. Flere ansatte har havnet på legevakten.

Like før jul toppet det seg, forholdene ved Barnevernets ungdomssenters akuttinstitusjon (BUS-akutten) ble så uholdbare både for barnevernsklientene og de ansatte at ledelsen ved institusjonen ba om å få stenge dørene for en periode. Men Oslo kommunes Barne— og familieetat sa nei. Hvis BUS-akutten stenger, er det ingen steder å sende de mest utagerende ungdommene i hovedstadsområdet.

Kritikk.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus skriver i en fersk tilsynsrapport fra akuttinstitusjonen: «Styrer opplyste at dersom ikke tiltak iverksettes kan det føre til fare for liv og helse for ungdommer og ansatte. De siste ukene har det vært 18 skademeldingsskjemaer og syv ansatte har vært på legevakten etter voldsepisoder med ungdom.»Tilsynet ble gjennomført 20. desember, og rapporten ble offentliggjort denne uken. Fylkesmannen påker at det tys til vold uten at det først er vurdert andre reaksjonsformer overfor ungdommene. Fylkesmannen ber institusjonen om å vurdere sine metoder og jobbe for å finne andre, mer konfliktdempende, løsninger.Avslutningsvis skriver fylkesmannen at forholdene vil bli tatt opp med Barne- og familieetaten.

Strupetak.

Også organisasjonen Alternativ til vold har slått alarm. Organisasjonen har hatt debriefingssamtaler med BUS-ansatte denne høsten, men nå trekker de seg fra samarbeidet.I et brev til Barne- og familieetaten skriver psykolog og leder for ATV i Oslo, Iselin Sætre at: «(. . .) det er et tidsspørsmål før ansatte eller ungdommer kan bli alvorlig skadet på BUS om ikke praksis endres.»I brevet beskrives en arbeidsdag med mye vold og maktbruk. «Konfliktene eskalerer og ender med at ungdommene utøver vold mot ansatte og at ansatte bruker vold mot ungdommene.» I enkelte situasjoner har ansatte tatt strupetak på ungdommene, andre ganger er barna blitt holdt nede over lengre tid. Aftenposten er også kjent med at det ved flere anledninger er brukt halsgrep mot ungdommene, likt det politiet brukte mot Eugene Obiora, som døde.

«Dem eller oss.»

Ifølge Alternativ til vold er metodene på institusjonen noe av årsaken til det høye konfliktnivået. BUS har flere absolutte regler ungdommene må forholde seg til, hva angår språkbruk, beina på bordet etc. Ved den minste overtredelse, skal de ansatte slå hardt ned på ungdommenes oppførsel. – Det er dem eller oss, sier en av de ansatte. – Vi må vise hvem som har makten, sier en annen. De skal ikke bygge relasjoner med ungdommene, målet er i stedet å skape trygghet gjennom tydelig grensesetting. Etter det Aftenposten kjenner til er dette en type metodikk både Sverige og Danmark har gått bort fra. Der anses den som gammeldags og lite effektiv. «For å forstå at slike overgrep kan skje, må man se på systemet, og ikke på individene», skriver Alternativ til vold.

Legevakten.

Flere ansatte har gitt uttrykk for fortvilelse over egen maktbruk. De er tidvis redd for å gå på jobb. Trusler fra ungdomsgruppen er ikke uvanlig. Flere av dem er blitt skadet etter å ha tatt imot spark og slag mot hodet og kroppen. Vikarer sier nei til å jobbe på akuttinstitusjonen på grunn av arbeidssituasjonen. Det fører til ekstra mye overtid på de fast ansatte. Det er ungdom med store adferdsproblemer som ender på akuttinstitusjonen. I løpet av det siste året har det vært en spesielt utfordrende ungdomsgruppe der. Situasjonen har ikke blitt bedre av at ungdom har bodd på institusjonen i flere måneder. Oppholdet skal i utgangspunktet ikke vare over halvannen måned.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

2 Kommentarer

  1. Eit av borna mine sa det så greit.

    «Dei snakker ikkje MED meg, dei snakker berre TIL meg.

    Så fekk me etter kvart ein rapport frå barnevernet der dei skrøyt seg skjølve opp til himmelen for sine gode «tiltak» og «veileding.» «Berre tull alt saman, dei har aldri høyre på mine meininger» svares barnet få et las opp brevet frå barnevernet.

    Her, i repotasja, les mer at dei tilsette ikkje skulle byggje relasjonar til ungdommen. Det er vel i puberteten ein treng trygge og gode tillitspersonen for å snakke ut om alle problema. Så har Barnevernets institusjoner ei haldning om å ikkje gje ungdomen denne tryggleiken. I staden vel dei å auke konfliktnivået med å bruke «vil du ikkje, skal du!» Ja så går det slik ein ser, full krig, og det er ikkje ungdomsmesterskapet skuld!

  2. Denne formen for autoritær maktmisbruk ble forlatt i arbeidslivet på 1960-tallet. Det ble erstattet med medbestemmelse, demokratiske holdninger og delegering, noe som har gjort norske bedrifter innovative og effektive. Utrolig nok har det menneskesynet som gikk ut på dato for minst 50 år siden, overlevd innenfor barnevernet.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*