14-åring skulle til fosterhjem
16.10.2001 08:42
STAVANGER (VG) Barnevernet fikk hjelp av fire uniformerte politimenn som ankom i to politibiler. De brøt seg inn på 14-åringens rom, satte på ham håndjern og tok ham med seg til et fosterhjem.
Guttens prosessfullmektig, advokatfullmektig Arnhild Skretting Jøsendal, karakteriserer politiets og barnevernets fremgangsmåte ved omsorgsovertagelsen i Stavanger som uvanlig grov.
– Barnevernets saksbehandler – som skal tenke på barnets beste – står ved siden av og ser på at politiet går langt over streken uten å stanse dem. Det reagerer jeg veldig sterkt på, sier Jøsendal.
Politiet ble anmeldt til Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (Sefo) for sin fremgangsmåte i bydelen Hundvåg i Stavanger i fjor sommer. Barnevernet ble meldt til politiet. Begge sakene er henlagt.
Dom faller
I dag faller dom i Stavanger byrett som vil avgjøre om den nå 15 år gamle guttens foreldre igjen skal få omsorgen for ham. Gutten bor i dag på et ungdomshjem og har samvær med foreldrene i helger og i ferier.
Da politiet kom med barnevernet i juli i fjor, brukte politiet brekkjern for å komme seg inn på guttens soverom.
– Det var helt forferdelig. Noe som for alltid vil stå i hodet mitt, sier han til VG. Han erkjenner at han var sint da politiet kom og at han kan ha virket truende.
– Men jeg var ikke voldelig, kun verbal. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det . . . De heiste meg opp, slapp meg i bakken og tvang armene på ryggen mens de tok på meg håndjern, forteller han.
Advokatfullmektig Jøsendal mener barnevernet har prioritert prestisje foran barnets beste i denne saken.
– De som mente de kunne gi gutten bedre omsorg, brukte vold og tvang. Saken kom ut av kontroll fordi barnevernet ikke ville diskutere alternative løsninger, mener hun.
Seksjonsleder ved ordensavdelingen ved Stavanger politidistrikt, Bengt Rode, sier politiet aldri setter håndjern på noen uten at det er god grunn for det.
– Vi er lovpålagt å assistere når barnevernet ber om det. Men vi prøver alltid å løse sakene på mildest mulig måte. Barna og familien må stå i sentrum, understreker Rode.
STAVANGER (VG) Helse- og sosialsjef Gunnar Toresen karakteriserer hendelsen med 14-åringen som ekstrem.
– Jeg har hørt om andre tilfeller der politiet har satt håndjern på barn ved omsorgsovertagelse eller barnefordeling. Men jeg håper ingen tror dette er normalt. Tvert imot, det er en ekstrem situasjon som oppleves som særdeles ubehagelig, ikke minst for barna, sier Toresen som arbeider i Hundvåg helse- og sosialdistrikt. Måten 14-åringen ble hentet på, er blitt diskutert blant Toresen og hans kolleger flere ganger, men hendelsen har ikke ført til endring av rutinene.
– Kunne saken blitt løst på en annen måte?
– Ikke slik situasjonen utviklet seg. Jeg er overbevist om at foreldrenes rolle førte til at situasjonen kom ut av kontroll, sier Toresen.
Leave a Reply