Barnevernsansatte mangler grunnleggende opplæring i hvordan de skal følge opp barn i fosterhjem. Klart lovbrudd av Bergen kommune, konkluderer Fylkesmannen.
Publisert 20.11.2013
Ytrebygda barnevernstjeneste har ansvar for å følge opp 51 barn som er plassert utenfor hjemmet. Nå viser et tilsyn gjort av Fylkesmannen at de ansatte som skal følge opp barna som er plassert i kommunale fosterhjem i stor grad er nyansatte uten særlig erfaring eller nødvendig opplæring.
INGEN ERFARING
Det kommer frem av en rapport fra september i år. Her står det blant annet at saksbehandlerne har liten eller ingen erfaring med saksbehandling og oppfølging av barn i fosterhjem.
De ansatte har heller ikke har fått grunnleggende opplæring i saksbehandling og i hvilke oppgaver som ligger i å følge opp barn i fosterhjem.
Ledelsen i Ytrebygda barnevernstjeneste skal ifølge rapporten ha vært klar over avviket, og til tross for at det er gitt uttrykk om behov for opplæring, har dette ikke skjedd.
HAR LAGET NY PLAN
Konstituert barnevernsleder i Ytrebygda Anita Fonnes henviser til etatsleder Anne-Lise Hornæs i Bergen kommune.
– Fosterhjemsavdelingen ved Ytrebygda var nyopprettet. Opplæring og veiledning var ikke tilstrekkelig til at de ansatte opplevde nødvendig trygghet i sitt arbeid. Vi erkjenner at dette burde vært bedre sikret fra starten av, skriver hun i en e-post til BA.
FØRER TIL FORSINKELSER
Hun påpeker at barneverntjenesten nå har utarbeidet en ny plan for opplæring av både nyansatte og tidligere ansatte. Dette kommer i tillegg til kommunens årlige opplæring av nyansatte i barneverntjenesten.
– Det andre avviket gjelder manglende journalføring av fosterhjemsarbeidet. Barneverntjenesten har videreutviklet sine rutiner for hva som journalføres og dokumenteres, sier hun.
– Hvilke konsekvenser kan det få for barna at ansatte uten opplæring og erfaring følger dem opp?
– Først og fremst vil det føre til forsinkelser i saksbehandlingen. Kunnskap om mer alvorlige forhold skal være dekket av grunnutdanningen til de ansatte, sier Hornæs.
EGET TILSYN I STORD-SAKEN
I den samme rapporten pekes det på at Ytrebygda barnevernstjeneste ikke sikrer dokumentasjon når de følger opp barn i kommunale fosterhjem.
«Både vurderinger, tiltak og vedtak skal dokumenteres,» poengterer fylkeslegen i rapporten. Videre står det:
«Barnevernstjenesten må skrive ned det som kan ha betydning for videre utredning og tiltak. Skriftlig dokumentasjon gjør at vurderinger og tiltak kan vurderes i ettertid og vil også bidra til at partene kan ivareta sine rettigheter i saken.»
– I oktober ble en tre år gammel gutt fra Bergen drept mens han var plassert i et fosterhjem på Stord. Hva gjør dere for å sikre at ansatte i barnevernet i Bergen har den nødvendige kompetansen til å følge opp barna som er plassert i fosterhjem i egen kommune?
– Det er opprettet et særskilt tilsyn i Stordsaken. Bergen kommune avventer Fylkesmannens rapport etter dette tilsynet, sier Hornæs.
INGEN AVVIK PÅ ASKØY
I Hordaland i år har det også vært tilsvarende tilsyn ved barnevernstjenesten i Askøy og Kvam kommune. Der ble det verken funnet avvik eller merknader.
Fra august fikk Ytrebygda barnevernstjeneste økt driftsbudsjettet sitt.
Disse pengene skal brukes til å opprette en ekstra stilling i avdeling som har kontroll og oppfølging av barn som er plassert utenfor hjemmet.
LANDSOMFATTENDE
Det var under et tilsyn i september Fylkesmannen i Hordaland oppdaget de to avvikene.
Bergen kommune og Ytrebygda barnevernstjeneste har frem til 2. desember på å gi en tilbakemelding på hvordan de vil rette på situasjonen.
Tilsynet ved Ytrebygda er en del av en landsomfattende tilsyn med kommunenes arbeid med barn i fosterhjem. Temaet for tilsynene er:
- Oppfølging og kontroll av barnets situasjon i fosterhjemmet
- Barnets medvirkning
- Råd og rettledning til fosterforeldrene
Leave a Reply