Barnevernet i Narvik jobber så busta fyker. Men akkurat hva de gjør er det manglende oversikt over. Nå reagerer Fylkesmannen.
Fylkesmannen har gitt Narvik kommune frist til 20. september med å rette opp avvikene.
Ikke feil, ikke riktig
– Vi har ikke oppfylt vilkårene. Vi har ikke vært gode nok, og vi skal bli bedre, konstaterer fagansvarlig hos barnevernet Hege Østnes.
Samtidig så Fylkesmannen en grunn til at barnevernet har gjort slik de har gjort.
– Istedenfor å ta en telefon for å sjekke opp hos en fosterfamilie, og skrive en dokumentering av kontakten, har de prioritert å bruke tiden på å ta to telefoner, beskriver seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Nordland, Anne Sofie Mortensen.
Ikke feil, men heller ikke helt riktig. Helsetilsynet kom med en merknad om at det har vært for få tilsynsbesøk i fosterhjemmene, mens de har funnet avvik, brudd på loven, i manglene på et system som sikrer kontroll i oppfølgingen til fosterhjemmene.
– Det er ikke tvil om at det er gjort en vurdering med fosterfamiliene, men det overgående systemet som viser at vurderingen er gjort, mangler, forklarer Anne Sofie Mortensen hos fylkesmannen.
Samme overalt
– Alle fosterhjemmene får besøk hvert år. Men vi har fått merknad på antallet besøk. Vi har langt på vei ivaretatt formålet i bestemmelsen med tanke på kapasitet og antallet oppgaver, sier konstituert kommunalsjef, Randi Randal.
– Antallet tilsyn blir målt, og det har ikke vært godt nok. Men det er ikke den eneste kontakten vi har med fosterhjemmene, vi har alt fra møter til kontakt utenom tilsynsbesøkene også, sier Hege Østnes.
– Vi fikk også skryt fra Fylkesmannen, som sa at det barnevernsfaglige arbeidet er veldig bra. Det var en veldig hyggelig tilbakemelding å få i forbindelse med en tilsynsrapport, påpeker Randi Randal.
Helsetilsynets gjennomgang av barnevernet i Narvik avdekte avvik, men avvik som går igjen hos de fleste barnevern i hele landet. De skal gjennomføre kontroller hos fosterhjemmene, for å sikre at barnet har det godt, fire ganger i løpet av året, noe barnevernet i Narvik ikke har oppfylt. Bare 5 av 18 fosterbarn hadde det minimum antall oppfølgingsbesøk som loven krever.
– Jeg ser dilemmaet og saksbehandlerne sier selv at de prioriterer saker hvor det er dårlige oppvekstvilkår, sier Anne Sofie Mortensen.
Mellom sprekker
Avviket er at Narvik kommune mangler et system som viser at den vurderingen gjøres. Helsetilsynet sier at uten et slikt system kan fosterhjemsbarn falle imellom sprekkene hvis en annen saksbehandler tar over. Fylkesmannen konkluderer at avviket har vært kjent, både for kommuneledelsen og barnevernet, men at kommuneledelsen ikke har gjennomført tiltak for å rette opp avvikene.
– Vi tar dette på alvor. Vi skal til enhver tid vite hvor mange av fosterhjemsbarna som har hatt tilsynsbesøk av oss. Internkontrollen vår har ikke fanget dette opp, men tilsynet har det, og vi kan korrigere kursen, sier Randi Randal.
Kommunalsjefen lover å ta tilsynsrapporten med i arbeidet om å styrke internkontrollen.
I Norsk Fosterhjemsforening kjenner de igjen problemstillingen, og sier den går igjen over hele landet.
– Jeg blir ikke overrasket. Fosterhjemssiden av barnevernet har aldri blitt prioritert på ressurser. De bor hos trygge voksne, det går bra med dem er tanken. Og etter ett års oppfølging må barnevernet gå videre til neste familie. Barnevernet har for få ressurser til på gjøre en så god jobb som fosterforeldrene og samfunnet forventer, forklarer Torunn Hauen Aks.
Barnevernet i Narvik har ansvar for 38 barn i fosterhjem.
Publisert 09.08.2014 i Fremover.no
Leave a Reply