Grimstad kommune behandler ikke alle meldinger til barnevernet i tråd med lovens krav.
Det slår Fylkesmannen i Aust-Agder fast i en fersk tilsynsrapport.
Tilsynet ved barnevernet i Grimstad ble gjennomført i perioden september-november i år, og har undersøkt hvordan kommunen behandler meldinger som kommer inn til barneverntjenesten.
Det ble avdekket at Grimstad kommune ikke har behandlet alle meldinger i tråd med lovens krav.
Dårlig på tilbakemeldinger
I 17 av 50 saker er det ikke gitt tilbakemelding til melder om at meldingen er mottatt, heter det i rapporten. I saker hvor melder er en offentlig instans, var det i 7 av 25 tilfeller ikke gitt tilbakemelding etter at undersøkelsene er gjennomført.
Videre peker Fylkesmannen på at kommunen i liten grad har dokumentert hvilke vurderinger som ligger til grunn dersom meldinger blir henlagt.
Muntlige meldinger ble ikke alltid registrert når de mottas, dersom det kommer en skriftlig melding i ettertid.
Det viser seg også at det er én person som sitter med hovedansvaret for meldingsteamet. Hun har blant annet ansvaret for å sende tilbakemelding til melder i alle faser der dette er pålagt. Fylkesmannen avdekket at dette ikke er blitt gjort i en periode der hun var borte fra jobb.
Har fått bedre rutiner
Enhetsleder for barnevernstjenesten i Grimstad kommune, Kim Andre Vangberg, forteller til Agderposten at tilsynet har tatt utgangspunkt i innkomne bekymringsmeldinger fra første halvdel av 2015.
Fra august la barneverntjenesten om en del av prosedyrene, slik at deler av tilsynet allerede da ble lukket. Dette gjelder bedre rutiner for tilbakemelding til melder, samt for å dokumentere vurderinger som ligger til grunn for å henlegge meldinger.
– Det positive her er at Fylkesmannen ikke fant noen bekymringsmeldinger fra første halvår i år som var henlagt, men som burde eller måtte vært undersøkt, påpeker Vangberg.
Har lagt om tjenesten
Videre er barnevernet i Grimstad i gang med å se ytterligere på prosedyrene, slik at avviket blir lukket.
Fra oktober ble hele organiseringen av barnevernet lagt om, fra en todelt til en tredelt tjeneste. Nå er mottak- og undersøkelsesapparatet en egen del av organisasjonen, tiltaksapparatet for seg og fosterhjem/omsorgsgruppen et eget område. Tidligere var mottak, undersøkelse og tiltak i samme gruppe. Barnevernet har ikke fått tilført ekstra ressurser, men har flyttet om på de eksisterende.
– Omleggingen vil føre til bedre kvalitet i hver gruppe, og bidra til at vi bedre kvalitetssikrer det arbeidet vi holder på med, sier Vangberg.
KILDE: Agderposten
Leave a Reply