KONGSVINGER (Dagbladet): 2. juli ble en gledens dag for familien på fem fra Kongsvinger. Etter 25 dager kunne barna komme hjem til foreldrene, etter å ha blitt ulovlig tatt hånd om av barnevernet i Sør-Odal.
Verden raste
Etter en strid med barnevernet vant familien fram i Eidsivating lagmannsrett: Ifølge dommen skulle ikke barna plasseres i fosterhjem før saken mot familien skulle behandles i september. Stikk i strid med kjennelsen, og uten at verken foreldre eller barna var informert, troppet barnevernet opp på skolene til barna på 16,12, og 8 år, og tok dem med seg.
– Verden bare raste sammen. Du blir helt knekt når du mister det kjæreste du eier, forteller mora til de tre barna til Dagbladet.
Medhold i retten
– Først fikk vi høre at vi hadde vunnet, og vi senket endelig skuldrene og begynt å slappe av. Så fikk vi dette knyttneveslaget i ansiktet, forteller faren.
Samme dag som barnevernet hentet barna, anket kommunen lagmannsrettens kjennelse til Høyesterett. 25 dager seinere opprettholdt Høyesteretts ankeutvalg lagmannsrettens kjennelsen.
Dommen fra Høyesterett var klar: Barnevernet i Sør-Odal tok de tre barna ulovlig.
Kjempet i systemet
I dag er hele familien samlet hjemme på småbruket i Kongsvinger. De er klare for å kjempe videre mot barnevernet når saken deres skal opp i september. Selv om de har to kjennelser, en fra lagmannsretten og en fra Høyesterett, som tilsier at barna kan bo hos dem på dette tidspunkt, tar de ikke seieren på forskudd:
– Vi er ikke ferdig med saken ennå, og skal kjempe med nebb og klør til siste slutt. Det at de bryter loven får vi håpe går i vår favør, forteller moren.
– Vi vil vise at det hjelper å kjempe. Det skal ikke være sånn. Vi har orket å stå imot, men spørsmålet er bare hva skjer med alle dem som ikke har råd eller ork til å føre kampen inn til retten, sier mora.
– Jeg vil ikke unne min verste fiende å bli fratatt barna sine, sier hun til Dagbladet.
Forhåndsdømt
Familien føler seg dårlig behandlet og forhåndsdømt av barnevernet og kommunen:
– Vi er sjokkert over hvordan de jobber. Vi har ingen tillit til dem lengre. Det hele har vært svært useriøst. En skulle tro barnevernet var til for å verne barna, men her er det stikk motsatt, forklarer moren.
– Kommunen har gjort akkurat som det passer dem, selv om det er et lovvedtak mot dem. Dette skal ikke feies under teppet. De må stilles til ansvar for det dem har gjort, sier faren.
Barna fortsatte å være hos foreldrene
Bakgrunnen for saken var at Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saken i Hedmark og Oppland mottok en begjæring om omsorgsovertakelse fra barnevernet 3. desember i fjor. Vedtaket om omsorgsovertakelse ble først tatt av nemnda 10. mars i år, uten at vedtaket ble iverksatt.
Barna fortsatte å bo hos foreldrene som allerede 22. mars angrep vedtaket gjennom en stevning til Glåmdal tingrett. De var uenig i vedtaket, og begjærte samtidig utsatt iverksettelse av fylkesnemndas vedtak om omsorgsovertakelse.
Kommunen tapte i Høyesterett
6. april avsa tingretten kjennelse for at vedtaket om iverksettelse skulle tas til følge, og ga barnevernet medhold. Familien anket til Eidsivating lagmannsrett, som 28. mai ga familien medhold i at vedtaket om omsorgsovertakelse skulle utsettes inntil tingretten hadde behandlet gyldigheten av vedtaket om omsorgsovertakelse.
Kommunen klaget kjennelsen til Høyesterett, og hentet barna 8. juni. 2. juli tapte kommunen igjen, og barna kunne returnere til hjemmet.
– Dere kan komme hjem igjen, ropte jeg da jeg fikk vite det. Det ble mange tårer og mye latter den dagen, forteller mora.
Ikke prekært vedtak før lagmannsrettsdommen
Barnevernet i Sør-Odal mener at foreldrene ikke har «evne til å være til stede for barna og vise empati med dem og deres situasjon», og at det har vært situasjonen i mange år. Ifølge dommerne i lagmannsretten er det er ikke anført at barna lider noen fysisk overlast eller at foreldrene utøver vold eller misbruker rusmidler.
Alle tre barna har også gitt sterkt uttrykk for at de ville bli værende hos moren og faren.
Lagmannsretten kom til at barna kunne være hjemme hos familien inntil saken kom opp i september. Lagmannsretten trakk fram at grunnlaget nemnda bygget på, var opplysninger som ble innhentet for ett år siden, og som ikke lenger er dekkende for familiens situasjon.
Lagmannsretten pekte også på at det nå hadde gått seks måneder siden barnevernet fremmet begjæringen over iverksettelse av omsorgsovertakelsen, og at det var gått tre måneder siden fylkesnemnda behandlet saken.
– Ut fra ovennevnte finner lagmannsretten å kunne legge til grunn at kommunen ikke mener situasjonen for barna er så prekær at det har hastet med å overta omsorgen for barna, heter det i dommen.
Barnevernet hadde alt hatt tre måneder på iverksette vedtaket, men det var ikke før dommen fra lagmannsretten ble avsagt ble det prekært for barnevernet å ta barna vekk fra hjemmet.
– Hvorfor kom de ikke før?
– Det lurer vi også på, svarer faren.
– Det virket som det om barnevernet handlet i panikk, og måtte flytte barna før det kom en dom fra Høyesterett, sier mora.
Ta rettens vurdering til etterretning
– Siden saken verserer i rettssystemet ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Geir Langhelle, familiens advokat i saken.
Langhelle viser til kjennelsen fra Høyesterett:
– Her fikk vi medhold, og det får tas til etterretning. Sør-Odal kommune har handlet ulovlig, sier Langhelle til Dagbladet.
Dagbladet kontaktet i går barnevernet i Sør-Odal. På grunn av ferieavvikling kunne ingen kommentere saken, og henviste til kommunens advokat i saken. Også advokaten er på ferie, og kunne ikke kommentere verken dommen fra høyesterett eller saken.
Leave a Reply