En tidligere ansatt tar et krast oppgjør med barnevernstjenesten.
Barnevernet bruker makta på en feil måte, og krenker både barna og foreldrene. I tillegg forsterker de konflikten i stedet for å løse dem.
Dette fastslår høgskolelektor ved Høgskolen i Finnmark, Randi Haugland, i sin nye bok. Den har fått den talende tittelen «Med makt til å krenke».
Følger familiens kamp
Boka tar for seg en kvinne i en kystkommune som kjemper for sine to barn, som barnevernet har satt i fosterhjem. I seks år har Haugland fulgt familiens kamp. Forfatteren mener at mange vanskelige konflikter, slik som denne, hadde endt lykkelig og ikke i rettssystemet – hvis bare barnevernsarbeidere ikke hadde vært så steile:
– Barnevernsarbeider kan veldig ofte oppføre seg svært krenkende, sannsynligvis uten at de vet og vil det. Men det blir slik fordi de har for liten bevissthet over hvordan makt og myndighetsutøvelse virker.
Trenger en mekler
Randi Haugland snakker av erfaring – nærmere bestemt 25 år i barnevernet i blant annet Finnmark.
– Jeg ønsker å oppnå at folk som jobber i barnevernssystemet, blir flinkere til å forstå hvordan en konflikt utvikler seg, slik at man kan stoppe konflikten på et tidligere tidspunkt og komme til enighet.
Nå foreslår Haugland at Barne-, ungdoms- og familieetaten kommer på banen for å mekle:
– Bufetat er i ferd med å bli tverrfaglig. De får inn psykologer, pedagoger og andre yrkesgrupper. Det gir et veldig godt utgangspunkt for at de kunne ha gått inn i slike konfliktsaker og å forsøkt å hjelpe til med mekling og alternativ forståelse.
Leave a Reply