KARTLEGGING: Mangel på respekt, forhåndsdømt og stigmatisert. Kritikken av barnevernet er massiv i fersk brukerundersøkelsen, men mange har også fått nødvendig hjelp
«Jeg skulle bade jenta og jeg satte henne i «stampen». Vi lekte og koset oss og hadde det veldig artig. Hun flira mye og gjorde seg til for kameraet og hun sprutet litt vann og hylte av fryd (…) og så ble det beskrevet i rapporten som negativt for det ble for «kaotisk» og «dårlig samspill…»
Sitatet er hentet fra brukerundersøkelse av barnevernet i Trondheim, foretatt av NTNU Samfunnsforskning.
«Det er litt skummelt tenker jeg at hun uten barn og uten den erfaringen og med bare tre års skole skal vurdfere andre sin omsorgsevne. Kanskje har de mye teori, men de har null erfaring og det vises for de er ikke ydmyke i det hele tatt, sier en annen mor i rapporten som avdekker flere kritikkverdige forhold.»
Ikke et reelt bilde
I alt har 25 informanter stilt seg til rådighet; mødre, fedre og ungdommer. Sju av 18 familier har barn som bor i fosterhjem etter omsorgsovertakelse.
Flere av brukerne opplever undersøkelsesfasen – spesielt i eget hjem – som negativ fokusert og ensidig, med lite dialog.
Ord som «mangel på respekt, forhåndsdømt og stigmatisert» går igjen. Dette gjelder særlig i situasjoner hvor brukerne blir observert i hjemmet.
«Det er gjennomgående i denne gruppen at de føler at situasjonen blir «unaturlig» og «rar» og slik ikke gir noe reelt bilde av hjemmesituasjonen og hverdagslivet», beskriver rapporten.
Stadig nye saksbehandlere
«Vi har i alle fall hatt fem stykker (saksbehandlere) de siste årene. Det blir veldig slitsomt å skulle fortelle alt på nytt og settet saksbehandlere inni saken», forteller en mor til barne med hjelpetiltak.
«Jeg opplevde at når jeg fikk ny saksbehandler og hun leste journalen min så hadde hun allerede dannet seg et bilde av meg», beretter en annen mor.
Rapporten belyser et stort behov for større kontinuitet i forholdet mellom bruker og saksbehandler: «Et gjentakende problem for mange brukere er hyppig skifte av saksbehandlere, og det blir uttalt at «folk slutter fortere enn de begynner» (…) Også ungdommene er opptatt av dette, og noen er usikre på hvem de faktisk har som saksbehandlere», beskriver brukerundersøkelsen.
Rundt grøten
Flere av informantene mente barnvernet var for lite direkte når de undersøkte, og at de snakket om «alt og ingenting». De opplevde at det var for lite konkrete spørsmål om det de faktisk var ute etter.
«Jeg har aldri i løpet av saken fått direkte spørsmål om jeg har drukket, men jeg vet at de har spurt barna mine om det og at de har sagt nei», sier en mor.
Leave a Reply