Barnevernsleder Jakob Bråtå tar selvkritikk på at barnevernet i Karmøy ikke gjorde en god nok jobb i Glassjenta-saken.
Hovedutvalget i helse- og omsorg fikk i kveld en orientering fra Bråtå om Ida-saken, som har ført til skarp kritikk av barnevernet i Karmøy fra flere hold.
Barnevernslederen innrømte overfor utvalget at barnevernet i Karmøy sviktet «Ida». Samtidig understrekte han at forgjengerne gjorde sitt aller beste i den konkrete saken.
– Det har i ettertid vist seg ikke å være godt nok, men de som var før meg gjorde alt de kunne, sa Bråtå.
Konkrete tiltak
Som følge av kritikken som kommer fram både i Deloitte-rapporten og tilsynsrapporten fra fylkesmennene, har det nå blitt satt i gang en rekke tiltak for å forbedre barnevernstjenesten.
Bråtå trakk blant annet fram følgende forbedringstiltak:
- Oppgradering av prosedyrer knyttet til tvang
- Nullvisjon knyttet til hastevedtak (barnevernet må bli flinkere til selv å løse situasjoner ved hjelp av familie og nettverk.)
- Bedre brukermedvirkning der ungene skal bli hørt
- Tettere samarbeid med fylkesmann og fylkeslege.
- Stopp-punkter som skal kvalitetssikre arbeidet.
Mer åpenhet
Barnevernslederen fikk videre innspill fra utvalget på hvordan politikerne kan bidra til at intensjonene blir oppfylt. Han er svært positiv til bedre og åpnere dialog med både politikere og administrasjon.
– Barnevernet skal ikke være en hemmelig tjeneste, og vi må bli mye åpnere. Mer involvering er kjempeflott, kommenterte Bråtå.
Vil unngå repitisjon
Flere av utvalgsmedlemmene lurte på om Karmøy må forberede seg på en ny «Ida-sak». Det vil Bråtå gjøre alt i sin makt for å unngå.
– Jeg kan garantere at vi skal gjøre vårt ytterste for at det ikke skal skje. Ungene skal bli hørt, understrekte Bråtå.
Avslutningsvis poengerte han at målet ikke nødvendigvis er å få tittelen som Norges beste barnevern, men at alle barn i Karmøy skal få den hjelpen de har krav på.
– Målet er at alle som tar kontakt med barnevernet skal få god og forsvarlig hjelp, da er jeg fornøyd, sa Bråtå.
Leave a Reply