Det er jo oppsiktsvekkende at stortingsmannen og sosionomen Fredric Holen Bjørdal finner innlegget mitt om «Barnevernet. En stat i staten» både lettvint, unyansert og konspirasjonsteoretisk. Jeg har godt belegg for innlegget mitt, med kildetilvisninger. Jeg håper at stortingsmann FHB har kjennskap til tidligere dommer i Menneskerettighetsdomstolen, Gro Hillestad Thue. Jeg har kun sitert henne, og det hun sier fra sitt kjennskap til menneskerettighetene og knytter det opp mot barnevernet, at norske barnevernsbarn i prinsippet er rettsløse, og må få betre klagemuligheter. Stortingsmannen burde ta en slik uttalelse på ramme alvor og se til at dette blir rettet på, gjennom forbedret lovverk. Han sitter jo i den lovgivende forsamlingen, så han har muligheten, hvis han vil. Hva gjør FHB for å sikre bedre klagemuligheter for «overgrep» som barnevernet dessverre gjør mot enkelte? Har han gjort noe, og i tilfelle hva? Det er jo ikke barnevernet som skal forbedre rettstryggheten, som FHB skriver, det er jo faktisk en oppgave Stortinget har, som lovgivende makt! FHB er faktisk medlem der!
SE OGSÅ Kritiske spørsmål til barnevernet
I mitt innlegg kom jeg med flere dokumenterte påstander. I hans svar er det ikke en dokumentert påstand, bare synsing og ordgyteri, i beste Ap-stil. Jeg vil utfordre FHB på følgende påstander jeg kom med, og som han – som fagperson – kan bekrefte eller avkrefte er sanne:
De fleste barn hentes nå uanmeldt på dagen. Tall fra 2012 fra Psykologisk Institutt viser nå at 8 av 10 barn hentes ved akuttvedtak. Professor Mons Oppedal avdekket i arbeidet med sin doktorgrad at antallet akuttvedtak fordoblet seg fra 500 til 1000 fra 1994 til 2004. Økningen ser ut til å ha fortsatt også de siste årene. Fra 2009 til 2010 var økningen på hele 17 prosent. «Vanlige» tvangsvedtak økte langt mindre. Økningen i akuttvedtak har fra 2011 – 2012 økt med svimlende 40 %!!! Det var også 35 prosent flere 0-3 åringer som blir tatt ut av hjemmene sine i 2009, sammenlignet med 2002. Det som Stortinget forutsatte skulle være en snever unntaksregel, har nå barnevernet gjort til hovedregelen ved omsorgsovertakelser. Hva vil FHB gjøre for å få intensjonen til Stortinget i denne sak, tilbake til det Stortinget forutsatte som en snever hovedregel?
Ifølge NIBR rapporten døde 702 barn i barnevernets omsorg i tidsperioden 1990 – 2001, dette er 70 barn i året i snitt. 150 unge tilknyttet barnevernstiltak begikk selvmord i 1990- 2001, det betyr i praksis at det er 8 ganger høyere risiko for selvmord blant barnevernsbarn. Ingen i barnevernet er etterforsket eller stilt til ansvar. Det sitter igjen anslagsvis 1400 sønderknuste biologiske foreldre som spør seg: HVORFOR??
Og hva sier statistikken for t.d. 2002-2012? Etter det jeg har brakt på det rene, så er tallene ikke offentliggjort. Kan FHB finne tallene?
SE OGSÅ: Barnevern på ville vegar?
Så kan jeg føye til at det er 52 domfellelser i overgrepssaker mot barn under offentlig omsorg i perioden 2000–2011. «Det finnes minst 1500 andre usynlige barn som har blitt utsatt for overgrep mens de var under offentlig omsorg», sier Kai Stene, leder for prosjekt oppreisning i Stavanger.
Jeg mener bestemt at FHB burde ha større bekymringer for disse tallene jeg presenterer ut ifra fakta, enn hans bekymringer for meg. De dokumenterte tallene får meg til å grøsse ved tanken på alle lidelsene med sorg, sakn, smerte, depresjon og mangel på håp og livslyst disse barna, foreldrene og øvrige familie har gjennomlevd. Dette er den mørke baksiden ved barnevernet i Norge, som vi ikke kan tie ihjel.
Kjell Runde
Lokalpolitiker i Herøy
Leave a Reply