Barnevernskrise: Nekter å svare

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Helsetilsynet mener svikten i barnevernet er så alvorlig at myndighetene bør se på omorganisering. Det nekter barneministeren å kommentere.

SVARER IKKE: Ida Lindtveit Røse (KrF) er barne- og familieminister mens Kjell Ingolf Ropstad er i pappapermisjon. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

Av  Asle Hansen, Dagbladet

Statens helsetilsyn mener at svikten i barnevernet er så omfattende og alvorlig at omorganisering kan være nødvendig, skrev Dagbladet fredag.

– Selv om organisering av tjenestene er et politisk spørsmål, mener vi det nå bør vurderes om organiseringen og ansvarsplasseringen i barnevernet, slik det er i dag, er hensiktsmessig, sier avdelingsdirektør Børge Tomter i Statens helsetilsyn til Dagbladet.

Fylkesmennene fører tilsyn med både det kommunale og statlige barnevernet. Statens helsetilsyn er overordnet tilsynsmyndighet.

Likevel ønsker ikke Barne- og familiedepartementet å tilkjennegi overfor Dagbladet hvordan departementet ser på at Statens helsetilsyn går langt i å mene at en omorganisering av barnevernet kan være nødvendig for å få bukt med det de mener er en vedvarende og dyptgripende kvalitetssvikt.

Nå slår Helsetilsynet barnevernsalarm

Vil ikke svare

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er i pappaperm.

Dagbladet har derfor spurt hans partifelle, konstituert barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse, om hva som er hennes syn på at Statens helsetilsyn tar til orde for omorganisering av barnevernet og at tilsynet frykter at planlagte tiltak ikke vil være nok til å bøte på den omfattende svikten i barnevernet.

Ved to anledninger har Dagbladet stilt spørsmål om dette til barneministeren gjennom departementets presseavdeling.

Begge ganger har avisa mottatt skriftlig svar fra statsråden, uten at spørsmålet er blitt besvart.

Barneministeren har heller ikke ønsket å stille til intervju.

Ida Lindtveit Røse velger heller å kommentere den nye rapporten fra Helsetilsynet som handler om to unge jenter som ble narkomane i barnevernet og seinere døde, som Dagbladet omtalte onsdag.

Ny slaktrapport: Hanne ble narkoman og døde

– Tragisk

– Dette er en tragisk sak. Det som skjedde med disse jentene skal ikke skje med noen som er under barnevernets omsorg, sier barneministeren.

– Statens helsetilsyn kommer med et råd som regjeringen må ta på største alvor. Jeg forventer at regjeringen nå kommer med en sak til Stortinget hvor organiseringen av barnevernet blir vurdert, uttalte Kari Henriksen (Ap) i Stortingets familie- og kulturkomité til Dagbladet fredag.

Nå vil Henriksen invitere Statens helsetilsyn til et møte i komitéen, slik at medlemmene får høre tilsynets synspunkter om barnevernet.

– Vi har ventet på forbedringer i barnevernet i årevis. Min bekymring er at barna ikke har tid til å vente, sier Henriksen.

– I motsetning til Aps Kari Henriksen så sitter ikke vi og venter. Vi er allerede godt i gang med å forbedre barnevernet med bakgrunn i denne og tidligere rapporter om barnevernet, sier Lindtveit Røse.

Flere tiltak

Statsråden viser til at regjeringen har satt i gang flere tiltak som skal møte utfordringene.

– Blant annet gjør vi nå viktige endringer på feltet med ny barnevernslov, et historisk kompetanseløft i barneverntjenestene, mer kunnskapsbasert arbeid i institusjonene og bedre samarbeid mellom barnevern og helse. Regelverket er i gang med å endres til det beste for barna, foreldreskap og som redskap for barnevernstjenesten, sier barneministeren og legger til:

– Vi har fått vedtatt bruk av samtaleprosess i fylkesnemndene. Dette vil ta bedre hensyn til foreldrene og den vanskelige situasjonen de er i. Målet er at den nye barnevernsloven, som legges fram for Stortinget neste år, skal føre til bedre faglig arbeid, bedre samarbeid mellom tjenestetilbudet til barn og familier i kommunene og økt rettssikkerhet for barn og foreldre.

Vil ha endringer

Fredag ga leder Kristin Ørmen Johnsen (H) i Stortingets familie- og kulturkomité tilkjenne at hun slett ikke er fremmed for omorganisering av barnevernet.

– Jeg mener rapporten fra Statens helsetilsyn styrker min oppfatning om at institusjonsbarnevernet bør overtas av spesialisthelsetjenesten. Spesialisthelsetjenesten har kompetanse og erfaring innen psykisk helsevern, påpeker Johnsen.

Høyrepolitikeren viser til at mange unge på institusjon trenger tett oppfølging over tid, og at mange har behov for hjelp og støtte av ansatte med ulik kompetanse.

– Flere rapporter fra departementet, Helsetilsynet og Barneombudet viser at barn og unge ikke får rett hjelp til rett tid. Derfor kan ikke kommuner uten tilstrekkelig bemanning og kompetanse ha ansvar for barnevern, sier komitélederen.

– Kan skape kaos

Ønsket om omorganisering faller ikke i god jord hos FO, som organiserer mange av de barnevernsansatte.

– Omorganisering kan skape kaos i barnevernet Er det struktur eller praksis som er viktig? Vi er redd politikerne vil omstrukturere for omstruktureringens skyld, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO.

KRITISK: Forbundsleder Mimmi Kvisvik. Foto: FO
KRITISK: Forbundsleder Mimmi Kvisvik. Foto: FO

Etter at institusjonene ble overført fra fylkene til staten i 2004, ble det ikke gjort nok for å dekke ungdommenes samlede behov, hevder forbundslederen.

– Siden 2011 har det vært fokus på at Bufetat og kommunene kun skal gjøre lovpålagte oppgaver. Det ser vi konsekvensene av nå. Det gir mindre mulighet til å skreddersy tilbudet til hver enkelt. Til syvende og sist går det bare ut over ungdommen og familiene, sier Kvisvik og fortsetter:

– Omorganisering løser ikke problemene i seg selv, tvert imot skaper det flere. Det blir uro, ansatte slutter og barna faller mellom alle stoler. Vi trenger flere ansatte som gir barna den tryggheten de trenger, oppdatert kompetanse og en lærende organisasjon som evaluerer seg selv og justerer praksis over tid. Vi stiller også spørsmål ved hvor lurt det er å flytte institusjonene ut av barnevernet og inn i spesialisthelsetjenesten.

Tre venninner. Tre narkomane. To døde DAGBLADET PLUSS

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*