En småbarnsfar fra Bergen har levd med anklager om incest i ti år. Falske overgrepsanklager er blitt mer og mer vanlig i barnefordelingssaker, mener advokat.
– Det er det verste som kan skje en. Det er ikke noen verre forbrytelse en kan bli anklaget for.
Småbarnsfaren fra Bergen har levd i mange år med enhver forelders mareritt: Urettmessig å bli anklaget for å ha utsatt sine enge barn for seksuelle overgrep.
Feilaktig anklaget for overgrep 18 ganger
Den en gang så lykkelige familien ble splittet, og en bitter skilsmisse utviklet seg til en kamp om hus, penger og barna.
For faren endte det med en lang rekke anklager om incest. Hele 18 ganger har barnas mor meldt faren til barnevern og politi for å ha forgrepet seg på egne barn.
Hver eneste gang har bekymringene blitt avvist av politi og sakkyndige. Likevel har faren mistet kontakten med mange gamle kjente.
– Gode venner, som jeg har synes har vært fornuftige og hatt et godt forhold til, har plutselig hatet meg. De har nektet å ta telefonen, og legger bare på om jeg har ringt til dem.
Ser oftere overgrepsanklager i barnesaker
Og han er ikke alene. Advokat Mette Yvonne Larsen har i en årrekke har jobbet med saker der foreldre kjemper om barna og foreldreretten. Oftere og oftere mener hun å se at incest blir et tema i oppgjøret.
– Det jeg ser en økende tendens til i barnefordelingssaker, er at beskyldningene om incest kommer opp. Det er som regel moren som frykter at barna har vært utsatt for overgrep fra far, sier Larsen.
Hun har jobbet både som bistandsadvokat for barn utsatt for seksuelle overgrep, og som advokat i barnefordelingssaker. Larsen frykter falske anklager kommer i veien for dem som faktisk blir utsatt for overgrep.
Forsker Kristin Skjørten ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress gjennomførte i årene 1998, 1999 og 2000 en undersøkelse blant dommer i lagmannsretten om fast bosted for barna.
I omtrent en fjerdedel av dommene fremmet en av partene en påstand om overgrep.
– Jeg tror ikke omfanget overgrep øker, men at det blir flere og flere anklager, sier Mette Yvonne Larsen.
– Man klarer ikke å skille ut når et overgrep faktisk skjer
– Det jeg er mest bekymret for er at de barna som virkelig trenger hjelp og beskyttelse, ikke får det. Dette er et blitt et moment i så mange saker etter hvert, at man ikke klarer å skille ut når er overgrep skjer, og når det ikke skjer.
Grethe Nordhelle er psykolog og advokat med over tretti års erfaring fra barnefordelingssaker. Hun tror det kan være mange årsaker til at de falske anklagene dukker opp i barnesakene.
– For det første er det iblant slik at man føler at det har skjedd noe, uten at det har vært et overgrep. At man rett og slett misforstår situasjonen.
– Det andre er sakene der noen ønsker å hevne seg. Da handler det ikke om barna, men om konflikten mellom far og mor.
Frykter barna kan havne hos feil person
Og ikke alltid er anklagen falsk, selv om ingen blir bevist skyldig.
– Så har du den tredje situasjonen, der man ikke klarer å bevise at det har skjedd. Og det er jo dessverre også noe som skjer i veldig mange saker.
Nordhelle er veldig opptatt av at barna kan havne hos feil forelder.
– Jeg har fulgt med disse sakene i veldig mange år, og etter min erfaring er det dessverre slik at barna blir plassert hos feil person i en del saker. Det gjelder både i de sakene der det er mistanke om seksuelle overgrep, men også i andre barnefordelingssaker.
Datteren flyktet hjem til far
For småbarnsfaren fra Bergen henger anklagene fremdeles over ham, ti år etter.
Retten har avgjort at sønnen skal være hos mor på grunn av den store konflikten i saken. De har nå flyttet til en ukjent adresse i utlandet.
Den eldste datteren flyktet for fem år siden tilbake til faren på egen hånd.
– Alle som har sett oss samen, vet hvor godt vi har det sammen og hvor mye de stoler på meg.
Leave a Reply