Hvis omsorgsovertakelsene i barnevernet står så faglig svakt at man ikke klarer å overbevise mer enn to av fem folkevalgte i en nemnd – ja, da har vi et alvorlig problem.
av CHRISTIAN WEDLER
Tusen takk for alle de gode tilbakemeldingene om mitt utspill om barnevernet, både de litt kritiske, veldig kritiske og de positive!
Barnevern er både et fag og et politisk område. Det er ikke kun fag, og det er ikke kun politikk. Det er altså noe som faktisk heter barnevernspolitikk, og jeg er glad for at flere ønsker å ta del i den.
Jeg mener at vi trenger et faglig sterkt barnevern som har legitimitet i befolkningen. De siste årene har det vært en trend at folkevalgte i stadig større grad holder fingrene unna barnevernet, samtidig som barnevernet har mistet en del av sin legitimitet i befolkningen. Det er et problem, og det løses ikke av at politikerne pliktskyldig og uten noen form for innsikt eller kontroll, sverger troskap til barnevernet.
Jeg antar at de som tror at dagens utfordringer i barnevernstjenesten løses ved å tilføre mer penger, eller sverge troskap til barnevernet, vil om noen år måtte innrømme at de tok feil.
Det grunnleggende spørsmålet
Alle har selv vært barn, og som voksen har vi et forhold til hvordan vår egen barndom var. Er man mer reflektert, har man gjerne også tenkt på hvordan andres barndom var og er. Har man vært så privilegert og blitt forelder, gjør man seg noen tanker om hvilke egenskaper som trengs for å være en god forelder. Jeg vil tro at spørsmålet om hva som trengs for å gi en god barndom, er et av de mest grunnleggende spørsmål som alle voksne har et forhold til.
Dette betyr ikke at alle voksne er fageksperter på området. Det betyr heller ikke at det ikke er gode utdanninger som gjør at en blir bedre i stand til å forklare eller undersøke foreldres omsorgsevner. Men basert på de rapportene som blir utarbeidet, basert på de undersøkelsene som blir gjort, så sitter man uansett igjen med det grunnleggende spørsmålet: Er omsorgsevnen eller -viljen til stede for dette konkrete barnet?
For kun få år siden hadde jeg selv vært imot mitt eget forslag.
Vi må forstå hverandre
De mest negative til mitt forslag, sier at det grunnleggende spørsmålet er om folkevalgte kompetente til å avgjøre i barnevernssaker. Det spørsmålet er så vanskelig og så faglig komplisert at man må ha utdanning og erfaring med å avgjøre den type spørsmål, hevdes det. Jeg er uenig, men jeg kan forstå andres synspunkter og vurderinger av dette spørsmålet.
For kun få år siden hadde jeg selv vært imot mitt eget forslag. Jeg ber også folk på begge sider i denne saken om å tone ned iveren etter enten å rive ned barnevernet av prinsipp eller rive ned de som av prinsipp ønsker å endre barnevernet.
Prisen, om vi kan kalle det for det, for økt politisk innsikt og kontroll med barnevernet er at barnevernet må overbevise mer enn to av fem folkevalgte at omsorgsovertakelsen er riktig.
Ikke for komplisert
I Norge legger vi veldig vekt på at det er et godt forhold mellom en fagstyrt administrasjon og et overordnet folkevalgt organ. Det er de folkevalgte som bestemmer, og de bestemmer basert på en saksfremstilling fra en god og faglig administrasjon.
Men når det gjelder barnevern, så er det for komplisert? Nei, med folkevalgte så blir det bare tull, skrives det både her og der.
Jeg har et veldig enkelt svar på det: Hvis omsorgsovertakelsene står så faglig svakt at man ikke klarer å overbevise mer enn to av fem av byens folkevalgte som blir satt til å gjøre denne jobben – ja, da har vi et alvorlig problem.
Prisen, om vi kan kalle det for det, for økt politisk innsikt og kontroll med barnevernet er at barnevernet må overbevise mer enn to av fem folkevalgte at omsorgsovertakelsen er riktig. I Stavanger ville en slik nemnd mest sannsynligvis bestått av én fra Høyre, én fra Fr og én fra Venstre eller KrF, samt én fra Arbeiderpartiet og én fra SV/MDG/Rødt. Prisen for økt innsikt og kontroll med kommunens viktiges oppgave, er at barnevernet må overbevise mer enn to av disse før saken legges frem til fylkesnemnda. Den prisen jeg er villig til å ta.
Med økt politisk innsikt og kontroll med barnevernet kommer både legitimiteten og ikke minst den politiske ryggdekning for vedtakene.
- Barnevern-forsker:
Ønsker politikerne velkommen til barnevernet – men advarer mot styringskåthetAlternativ til vold:
Klager inn psykolog som «aldri mer» vil varsle barnevernetDen innklagede psykologen om ansatte i barnevernet:
«Flinke piker som ikke skjønner noen ting»
Vil gi mer innsikt
For å avgjøre slike saker må de folkevalgte ta stilling til kanskje det mest grunnleggende spørsmålet som et voksent menneske kan stille seg selv: Har denne eller disse foreldrene det som trengs for å gi barnet en god nok oppvekst? Hvis barnevernet, gjennom sine svært dyktige og faglige ansatte, ikke klarer å overbevise flere enn to av de fem folkevalgte om at denne moren og/eller denne faren ikke klarer den jobben, – ja, da vet jeg ikke hvor vi skal starte for å fikse det som for mange er et stort problem.
Med økt politisk innsikt og kontroll med barnevernet kommer både legitimiteten og ikke minst den politiske ryggdekning for vedtakene. Da får vi også folkevalgte som med konkret innsikt i ressursspørsmål kan tale barnevernets sak i budsjettforhandlinger.
Min agenda i dette spørsmålet er å fikse det jeg mener er et system som trengs å fikses på. De som er fornøyd med dagens system, må gjerne mene at alt er bra og at det kun trenges mer penger. Jeg mener at vi må være villig til å prøve en ny vei for barnevernet.
- Den utløsende kronikken fra Christian Wedler:
Politikerne har ansvaret og må direkte inn i sakene om omsorgsovertakelse - Intervjuet med Wedler om det kontroversielle utspillet:
– Jeg er forbannet på oss politikere - Christian Wedlers forslag provoserer mange:
– Jeg etterlyser politikere som har mot til å forsvare barnevernet - Barnevernforsker Jan Storø:
Ønsker politikerne velkommen til barnevernet – men advarer mot styringskåthet - UiS-forskerne Ingunn Studsrød og Svein Erik Tuastad:
Wedlers barnevern-forslag bryter med alle offentlige utredninger de siste 15 år - Barnevernspedagog Else Karin Bukkøy:
Christian Wedlers holdninger er skremmende
Wedlers respons til Bukkøy:
Jeg sammenlignet ikke barnevernet og brannvesenet - Barnevernforsker Bente Nes Aadnesen:
Mener Wedler egentlig større åpenhet om barnevernets utøvelse av skjønn?
Leave a Reply