De truet meg til å flytte fra barna

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Barnevernet brøt loven da de ga trebarnsmoren ultimatumet; flytt hjemmefra umiddelbart eller barna blir akuttplassert.

mainimage_1
FIKK MEDHOLD: – Det har vært ekstremt tøffe år, det som har holdt meg oppe er at jeg hele tiden har visst at barnevernet tok feil, sier trebarnsmoren som klaget barnevernet inn til Fylkesmannen.

Barnevernet i Fredrikstad får kraftig kritikk av Fylkesmannen etter at de «kastet» en trebarnsmor ut fra sitt hjem – uten å ta selvstendige vurderinger av om barna befant seg i en akutt faresituasjon.

– Jeg er selv barnevernsbarn, og jeg ønsker ikke at mine barn skal lide samme skjebne som meg, sier moren (36) som klaget til Fylkesmannen.

Episoden skjedde 17. desember 2012. Først nøyaktig to år senere kommer svaret fra Fylkesmannen; de mener barneverntjenesten i Fredrikstad har brutt barnevernloven og forvaltningsloven.

Tjenesten har ifølge Fylkesmannen ikke utarbeidet vedtak og tiltaksplan for hvordan de kunne ha hjulpet familien.

Opphevet taushetsplikt

– Barneverntjenesten har ikke synliggjort hvilke barnevernfaglige vurderinger som lå til grunn for at mor og barn måtte flytte fra hverandre samme dag. Avgjørelsen er endelig og kan ikke påklages, heter det i Fylkesmannens konklusjon.

– Når kom dere i kontakt med barnevernet første gang?
– Det var i 2009. Min mann og jeg hadde flyttet fra hverandre. Vi hadde gått personlig konkurs og mistet det vi eide. Alt var tungt.

– Hva skjedde så?
– Pappaen til barna fikk daglig omsorg etter et rettsforlik. Min største frykt har hele tiden vært at barna skulle sendes landet rundt som pakker, slik jeg ble som barnevernsbarn.

– Hva skjedde med deg da du mistet retten til å se barna?
– For meg ble 2010 et langt og vondt år med mange nedturer og dårlige valg. Men i slutten av 2010 bestemte jeg meg for at jeg måtte kjempe for familien min. Barnevernet skulle ikke få ødelegge mine barn.

Fylkesmannen skriver i sin konklusjon at de ikke har gjennomgått alle sider av barnevernsaken. De har undersøkt barneverntjenestens håndtering av hendelsesforløpet forut for og i etterkant av mors utflytting 17. desember i 2012.

Moren har opphevet barnevernets taushetsplikt:
– Vi ønsker ikke å eksponere barna, de har ikke gitt samtykke til å utleveres i avisen. Derfor kommenterer vi aldri enkeltsaker, sier barnevernleder Anne-Beth Brekke Tvedt.

Uegnet som mor

Moren er sjokkert over hvordan hun ble behandlet:
– Barnevernet ønsket at en sakkyndig skulle vurdere oss som foreldre. Hun var hjemme hos oss fire ganger. Det sakkyndige gjorde, var å skrive en rapport hvor hun la vekt på fortiden min som barnevernsbarn, mener moren.

I sakspapirene står det blant annet fra rapporten til sakkyndige: « … som sannsynlig at mor vil fremvise sterke og uforutsigbare reaksjoner på en omsorgsovertagelse med begrensninger i samvær for mors del. Mor har tidligere valgt å ruse seg og opptrådt svært uheldig både overfor barna og far i lignende situasjoner … Det er vanskelig å vurdere hvor lang tid mor vil trenge for å bearbeide situasjonen slik at hun kan håndtere den til beste for barna».

– Før rapporten var ferdig valgte jeg og min eksmann å flytte sammen – vi dro ut av fylket. Barnevernet i Fredrikstad insisterte på å følge oss.

Rapporten fra sakkyndig var ferdig rett før jul i 2012.

– Barnevernet ønsket å vente til etter jul med å legge frem rapporten – av hensyn til oss. Det ønsket ikke jeg. Det var da jeg fikk ultimatumet; enten å flytte ut eller at barna våre ble akuttplassert.

– Det sto i rapporten at jeg var uegnet som mor for livstid og at ungene våre var i en akutt faresituasjon. Likevel hadde barnevernet tenkt å vente til etter jul, sier moren.

– Barna var i sjokk

Moren forteller om barn i sjokk og en grusom jul.
I sin vurdering skriver Fylkesmannen også:

«Vi stiller oss spørrende til hvorvidt barneverntjenesten under møtet med foreldrene hadde grunnlag for å hevde at barna var i en akutt faresituasjon. Det forelå en bekymring fra sakkyndige om mors reaksjoner på en omsorgsovertagelse, og hvilke konsekvenser dette kunne få for barnas omsorgssituasjon. Dette var opplysninger som barneverntjenesten måtte ta stilling til i forhold til barnas situasjon på kort og lang sikt, herunder også mors behov for hjelp og støtte.»

Fylkesmannen har vurdert det slik at barnevernet ikke foretok en selvstendig vurdering av om barna befant seg i en akuttsituasjon – men hovedsakelig viste til sakkyndiges vurderinger av mors antatte reaksjoner.

– I slutten av januar flyttet jeg likevel hjem, sier moren.

Fylkesmannen skriver at etter mors hjemflytting, vurderte tjenesten at det var lite hensiktsmessig å iverksette andre hjelpetiltak i hjemmet.

Varsler erstatningssak

I februar 2013 berammet barneverntjenesten en sak om omsorgsoverdragelse – den ble berammet til august samme år.

I sakspapirene kommer det frem at barnevernet noen dager før saken skulle opp, trakk den. Årsaken var nye opplysninger fra sakkyndige som tilsa at foreldrenes omsorgsevnene var bedre enn tidligere. Barnevernsaken ble avsluttet i september 2013.

– Sett i lys av hvordan barneverntjenesten vurderte barnets omsorgssituasjon etter at mor flyttet tilbake til hjemmet, er det grunnlag for å stille spørsmål om barneverntjenesten burde håndtert denne saken på en annen måte, skriver Fylkesmannen.

– Hvordan har dere det i dag?
– Jeg har opplevd mye vondt i livet mitt, men dette er det aller verste. Det har vært tortur. Livene våre ble bare satt på vent. Men jeg føler nå at vi er på vei tilbake til et normalt liv, sier moren.

Hun varsler nå erstatningssak mot barnevernet i Fredrikstad kommune for både sin oppvekst som barnevernsbarn og for det familien har måttet gjennomgå.

Det er barnevernet i familiens bostedskommune som nå har ansvaret for familien. Barnefaren er innforstått med at FB omtaler saken.

– Tar kritikken alvorlig

Barnevernleder i Fredrikstad, Anne-Beth Brekke Tvedt, forteller at de alltid tar Fylkesmannens konklusjoner alvorlig.

– Jeg kommenterer ikke enkeltsaker, kun generelt, sier Anne-Beth Brekke Tvedt – selv om trebarnsmoren har fritatt barnevernet fra taushetsplikten.

– Når konklusjonen til Fylkesmanns tilsyn foreligger, tar vi alltid svaret alvorlig. Som leder går jeg gjennom saken med de involverte hos meg.

– I hvilke tilfeller foretar barnevernet akuttplassering?
– Et akuttvedtak som gjelder omplassering, er et alvorlig inngrep i en familie. Det finnes flere typer akuttvedtak, med og uten samtykke fra foreldre. Uten samtykke må vedtaket godkjennes av fylkesnemnda. Barnevernloven gir klare føringer på når barnevernet kan gripe inn akutt, sier Tvedt.

Barnevernsleder: Anne-Beth Brekke Tvedt
Barnevernsleder: Anne-Beth Brekke Tvedt

Og Tvedt legger til:
– Men så har jeg også, på generelt grunnlag, lyst til å si at dersom en av foreldrene kan gi god nok omsorg for barna i en akuttsituasjon, og foreslår gode løsninger for den andre parten, kan man unngå plasseringer utenfor hjemmet, altså det mildeste inngrepskriteriet. I disse sakene er det ofte foreldre med psykiske problemer, rus og /eller vold som er uegnet.

– Et overgrep

– Barnevernet har gjort et overgrep mot denne familien.

Det mener den tidligere barnevernleder i Fredrikstad, Louise Mariussen – som har 25 års erfaring i barnevernet.

Da trebarnsmoren ble kastet ut, ba hun Mariussen om hjelp.

– Jeg ble kjent med familien i 2013. Barnevernloven er et unikt lovverk, og det har en verdi i seg at barna er gitt en egen rett til vern uavhengig av foreldrene. Det er imidlertid også et lovverk hvor det blir brukt mye skjønn og mandatet i loven gir forvalterne stor makt.

Louise Mariussen
Hjalp moren: Louise Mariussen

– I denne saken har de involverte fagpersoner gått utover fullmaktene sine, brutt lovverk og retningslinjer, og vist manglende etisk dømmekraft. Det har fått store og alvorlige konsekvenser for familien, hvor det er tre barn i vekst. Foreldrene har gjort en enorm innsats for å få hverdagen på fote, mener Mariussen.

Hun mener Fylkesmannens avgjørelse er av offentlig interesse.
– Om barnevernloven skal fungere etter intensjonen krever det at lovverket forvaltes av sunne systemer som kvalitetssikrer både det etiske, faglige og det juridiske.

– Bør i skammekroken

Harald Otterstad, advokaten til trebarnsmoren, er ikke nådig i sin kritikk av barnevernet i Fredrikstad.

– Dette er et skremmende eksempel på at den lille mannen i gata får store problemer med å nå frem, sier trebarnsmorens advokat Harald Otterstad.

Han mener Fylkesmannen peker på prinsipielle svakheter i systemet.

– Denne mammaen har vært meget heldig som har hatt Louise Mariussen til å stå opp for seg. Mariussen har gjort en fenomenal jobb, sier Otterstad.

Og legger til:
– Det er skremmende at vi har et slikt system som ikke hører på den svake part. For denne familien har barnevernets inngrep vært en stor belastning.

Otterstad mener trebarnsmoren er offer for en dårlig, vilkårlig og ukyndig saksbehandling.

– Når vi ser hva Fylkesmannen har pekt på, er det ikke noe å være stolt av i barnevernet i Fredrikstad. Barnevernet bør gå i skammekroken, sier Otterstad.

Og legger til:
– Når systemet svikter kan konsekvensen bli forferdelig inngrep i menneskers liv.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*