Psykolog og rettssakkyndig Judith van der Weele mener Barnevernet har en utfordring med å luke ut ansatte med grumsete holdninger.
Psykolog Judith Van der Weele sier hun sitter med flere eksempler på rasistiske holdninger blant barnevernsansatte. FOTO: SUSANNE EGSET
NRK sendte tirsdag en Brennpunkt-dokumentar som satte søkelys på Barnevernets møte med familier fra fremmede kulturer.
En mor ble fratatt omsorgen for barnet sitt og deretter sendt ut av landet. Barnet måtte bli igjen i Norge.
Etter programmet har Barnevernet fått kritikk for å ha manglende kunnskaper og forståelse for andre lands kultur og tradisjoner.
– Lite ståhei
I dag innrømmer direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet Mari Trommald at de i noen tilfeller ikke kan nok.
– I Oslo har nok mange den nødvendige kompetansen. Men av og til kan det være snakk om sjeldne tilfeller hvor den enkelte barnevernsarbeider ikke har vært inne i en omsorgsovertakelsessak før, og da blir det vanskelig hvis det er en familie med en annen kulturbakgrunn, sier
Psykolog Judith van der Weele har vært rettssakkyndig i en rekke barnevernssaker og sier hun ville vært livredd dersom hun havnet i en tilsvarende situasjon.
– Jeg har opplevd mange saker hvor jeg har sett direkte menneskerettighetsbrudd både for barn og voksne. Det er familier som blir ødelagt og lite ståhei rundt det, sier van der Weele.
– Må plukke ut rasistene
Psykologen sier rett ut at hun har sett flere eksempler på at barnevernsansatte som møter familier fra andre kulturer har holdninger som ikke tåler dagens lys.
– Ja, det er helt klart en hel del mennesker i barnevernet som er rasistiske. Disse må vi få plukket ut av dette systemet, sier van der Weele.
Hun sier hun sitter med eksempler på flere saker hvor dette har vært tilfelle.
Trommald sier de har nulltoleranse for slike holdninger i barnevernet.
– Det er helt uakseptabelt hvis man opplever det. Her har vi også tilsynsmyndigheter som kan gå inn og ettergå disse sakene hvis man opplever det og er i nærheten av barn eller voksne som opplever rasisme i barnevernet, sier Trommald som ikke kjenner til konkrete saker hvor det skal være mistanke om rasisme.
Etterlyser ydmykhet
Barne- og familiedirektøren sier derimot at de kjenner til andre tilfeller hvor familier har fortalt at de har opplevd Barnevernet som truende eller vanskelige.
– Problemet her er at mange kulturer ikke oppfatter det offentlige som en hjelper. Det offentlige oppfattes som truende, og å oppleve dem som en hjelper er vanskelig, sier Trommald.
Fremskrittspartiets familiepolitiske talsmann Morten Stordalen sier Barnevernet først og fremst må settes i stand, og at det fortsatt er mye å hente på kompetansesiden.
– Vi må informere tidlig om barnevernet og barns rettigheter i Norge, sier Stordalen til NRK.
Judith van der Weele mener derimot at barnevernsmyndighetene ville tjent på å føre en mer ydmyk tone overfor familier fra andre kulturer.
– Informasjonsideen er preget av en kolonialismetankegang. Disse familiene trenger først og fremst en ydmyk tone og et spørsmål om hva de trenger hjelp til.
Kilde: NRK
Leave a Reply