Det var Ola Thune som kidnappet fosterbarna fra Tyrkia for Stavanger barnevern

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Stavanger kommune betalte den tidligere Kripos-sjefen Ola Thune en halv million kroner for å smugle fosterfamilien ut av Tyrkia, skriver Stavanger Aftenblad.

I over seks år har Stavanger kommune og barneverntjenesten holdt skjult hvem de betalte en halv million kroner for å smugle de to norsk-tyrkiske guttene og deres fosterforeldre ut av Tyrkia.

Aftenbladet kan i dag avsløre at «hjelperen» som dro ned til Tyrkia noen dager før den ulovlige utreisen 18. august 2006, var Ola Thune – tidligere høyprofilert sjef i Kripos og den mest kjente privatetterforskeren i Norge gjennom mange år.

Nekter

Hva Thune konkret gjorde for å få fosterfamilien ut, og hva han brukte de offentlige midlene på, vil verken barnevernsjef Gunnar Toresen eller Thune selv svare på.

— På generelt grunnlag kan jeg ikke kommentere hvem mine klienter er eller hvilke oppdrag jeg har eller har hatt. Jeg har hørt om saken, det var vel en stor sak i media, sier Thune, som legger til at han eventuelt kan snakke dersom klienten ønsker det.

Thune sier at han ikke er interessert i å høre hvilke opplysninger Aftenbladet har.

Tirsdag 8. august 2006, dagen etter et møte mellom barnevernsjef Gunnar Toresen og Stavanger barnevernets advokat Nils Geir Vestvik, ber Toresen regnskapsavdelingen om å overføre 500.000 kroner til advokat Vestviks konto på grunn av en «uforutsigbar utgiftssituasjon i nærmeste fremtid». Barnevernsjefen understreker at det er nødvendig at utbetalingen ikke gjøres kjent på grunn av «sakens meget delikate karakter».

Den halve millionen er en forhåndsbetaling, såkalt akontoinnbetaling, som i sin helhet skal dekke utgifter til den forestående ulovlige flukten fra Tyrkia. Senere, 7. september, skriver advokat Vestvik følgende til barnevernsjefen: «Avregning av direkte utgifter ved bruk av «underentreprenører» i Tyrkia kommer jeg tilbake til senere, men jeg har nå gjort opp disse i sin helhet.»

780.000?

Vestvik og advokatfirmaet Projure kom tilbake 31. oktober med en ny regning til barnevernet på 357.813 kroner inkludert moms. Saken er merket «Barnekidnapping i Tyrkia», og posten «eksterne utlegg» er på 280.000 kroner minus moms.

Advokat Nils Geir Vestvik sier til Aftenbladet at den totale regningen trolig kom på over en halv million kroner, men at sluttsummen ikke ble så stor som 780.000 kroner. Ifølge Projure-advokaten er også advokatsalærer for annen jobbing med saken også inkludert i den halve millionen som ble overført fra barnevernet 8. august.

– Et internt underbilag som jeg har, viser at summen på selve utreisen kom på i underkant av 500.000 kroner, sier barnevernsjef Toresen.

Dette bilaget har aldri Aftenbladet fått innsyn i, til tross for en rekke innsynsbegjæringer i saken de siste sju månedene.

Barnevernsjefen hevder dette er et internt notat som Aftenbladet ikke har krav på.

Hvor gikk pengene?

Hva pengene ble brukt til i Tyrkia, holdes fortsatt hemmelig.

Hvorfor skulle Ola Thune og «underentreprenører» ha mange hundre tusen kroner når fosterfamilien bare spaserte gjennom passkontrollen på flyplassen i Istanbul natt til 18. august med sine egne pass og flybilletter kjøpt i egne navn? 6. mai prøvde de på det samme på flyplassen i Antalya, men ble stanset på grunn av utreiseforbudet som ble nedlagt av en tyrkisk domstol dagen før.

Hva var annerledes denne gangen?

Aftenbladet er kjent med at den da 24 år gamle politimannen som slapp familien gjennom i luke 94 på Atatürk internasjonale flyplass, ble politianmeldt for tjenesteforsømmelse fra fire fronter etter utreisen; de biologiske foreldrene, deres advokat, det tyrkiske innenriksdepartementet og dommeren som først ga barna utreiseforbudet. I tillegg ble det opprettet personalsak mot politimannen.

Politimannen ble først politiavhørt 10. januar 2007, viser dokumenter Aftenbladet har fått tilgang på. Der nekter han straffskyld og hevder at det var en ren glipp at de norsk-tyrkiske barna med de norske fosterforeldrene ble sluppet rett gjennom til tross for utreiseforbudet, og til tross for at alle pass alltid blir skannet både ved innreise og utreise i Tyrkia. Politimannen hevdet at han bare sjekket den norske stavemåten på barnas etternavn, ikke det tyrkiske.

I deres norske pass skal den tyrkiske bokstaven «ü» ha vært skrevet som «u». Dette til tross for at det i 2000 og 2002 var gått ut rundskriv fra innenriksdepartementet til alle politidistrikter i Tyrkia om å være særlig oppmerksomme på denne og andre forskjeller i stavemåter i Tyrkia sammenlignet med resten av Europa.

Henlagt

Åtte dager etter avhøret henlegger guvernør Muammar Güler i Istanbul saken mot politimannen på grunn av mangel på bevis. Aftenbladet har vært i kontakt med den tyrkiske politimannen, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Innenriksdepartementet i Tyrkia sendte allerede 31. august, snaut to uker etter utreisen, et meget skarpt brev til politimesterne i Istanbul og Antalya, hvor de tidligere rundskrivene ble understreket.

Innenriksdepartementet ba politimestrene følge opp tidligere instrukser.

Politimesteren i Istanbul ble avkrevd en rapport på hvordan barna kunne slippe forbi kontrollen.

«I slike tilfeller med pass med bokstaver som ikke er fra det tyrkiske alfabetet, må det dobbeltsjekkes (…) Hvordan kan det skje at dere slapp dem ut til tross for avgjørelsen i retten? I Antalya klarte de å stoppe dem,» heter det i brevet.

I Aftenbladet tirsdag kunne verken barnevernsjef Gunnar Toresen eller daværende kommunaldirektør for oppvekst og levekår Bjørn Tungland utelukke at offentlige tjenestemenn i Tyrkia ble bestukket for å slippe barna ut.

– Påfallende

Aftenbladet møtte advokat Kadri Kutluay på tinghuset i Manavgat for to uker siden. Han representerte de biologiske foreldrene sommeren 2006, men saken har plaget ham siden.

— Det som er påfallende, er at fosterfamilien tidligere hadde forsøkt å reise fra flyplassen i Antalya. Da sjekket politiet begge deler – både den norske stavemåten av barnas navn og den tyrkiske. I Istanbul sjekket de bare det norske navnet.

Kutluay viser oss dokumenter der det fremgår at passkontrollen i Antalya hadde ført inn begge skrivemåter da familien kom til Tyrkia 3. mai 2006. Guttene hadde både norske og tyrkiske pass.

— Det er merkelig at ikke politiet sjekket begge skrivemåtene da de reiste ut i august. På flyplassen i Antalya gjorde de jobben sin. Det gjorde de ikke i Istanbul. Det sies altså at alt er gått til helvete på grunn av denne ene bokstaven, sier Kutluay.

Saken kan bli gjenopptatt

Aftenbladet møtte også en ledende representant for påtalemyndigheten i provinsen Antalya, en statsadvokat. Han ønsker ikke å bli navngitt.

Statsadvokaten sier at han aldri har hørt om noen andre som noen gang har greid å omgå et utreiseforbud. Når han får høre de nye opplysningene Aftenbladet har i saken, sier han at det kan bli nødvendig å ta opp igjen etterforskningen.

— Norske myndigheter kan ikke bare sende folk ned her for å hente ut barn med utreiseforbud. Hvis det har skjedd slik dere forteller, må det bli en ny etterforskning i saken. Da vil en statsadvokat i Bakirköy i Istanbul måtte gå gjennom saken. Hvis dere har bevis, så kom med dem, sier statsadvokaten.

Han legger til at strafferammen for korrupsjon i Tyrkia er mellom 4 og 12 års fengsel, både for den som mottar og betaler bestikkelser.

Advokat Kadri Kutluay mener at det er mange spørsmål som fortsatt må besvares.

Aftenbladet møtte advokat Kadri Kutluay på tinghuset i Manavgat for to uker siden. Han representerte de biologiske foreldrene sommeren 2006, men saken har plaget ham siden.

Kutluay viser oss dokumenter der det fremgår at passkontrollen i Antalya hadde ført inn begge skrivemåter da familien kom til Tyrkia 3. mai 2006. Guttene hadde både norske og tyrkiske pass.

Faksimile av beskjed fra advokat Nils Geir Vestvik

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*