I en diskusjon i Aftenposten om det er god nok skolering av ansatte i barnevernet, kommer professor Reidun Follesø med følgende ønskeliste:
1. Lengre utdanning
Barnevernets ansatte har en kortere utdanning enn de fleste av sine samarbeidspartnere – som lærere, psykologer, leger og jurister. En femårig utdanning er i seg selv intet trylleformular. Men dersom denne utformes som et nært samspill mellom utdanning og praksis, ser jeg ikke bort fra at tryllekunsten kan lykkes.
2. Opptakskrav
Lærerutdanningen har karakterkrav for opptak. Kunne tilsvarende karakterkrav på barnevernesutdanningen knyttes til samfunnsfag og språk?
Politiutdanningene krever dokumentasjon av personlig egnethet, og gjennomfører intervju før opptak. Dette burde da være like relevant for studenter som skal ut og jobbe i barnevernet?
3. Endret finansieringskategori
Kunnskapsdepartementet deler inn utdanninger i ulike finansieringskategorier, der barnevern- og sosionomstudiene er plassert i den laveste kategorien.
Endring av kategori vil kunne øke rommet for personlig og individuell oppfølging av studenter.
4. Studenter som er til stede
Læring kan skje på så mange måter, og mange av oss har et klart forbedringspotensial for å ta i bruk ny teknologi. Men studenter må også møte hverandre – og oss.
Begrensningene for å gjøre undervisning obligatorisk snevrer inn læringsrommet. Jeg ønsker at vi kunne fått lov til å gjøre langt mer av undervisningen obligatorisk.
5. Turnustjeneste – et veiledet førsteår
Alle leger som utdannes i Norge må gjennomføre en periode som turnuslege før de kan får sin endelige tittel. Et tilsvarende veiledet førsteår i barnevernet har vært diskutert flere ganger, uten at en slik ordning noen gang er blitt en realitet.
Gamle ideer kan imidlertid også være riktige gode ideer. I forlengelse av dette ligger ordningen med autorisasjon, men enn så lenge er jeg usikker på om det skal stå på min ønskeliste. La det i alle fall være nevnt.
6. Veiledning i praksis
Mange ansatte i barnevernet gjør flotte jobber i en krevende virksomhet. Jeg ønsker at det skulle være en selvfølge at hver av dem har tilgang til veiledning – både som støtte og som kilde til faglig refleksjon og utvikling.
Reidun Follesø er professor i barnevern, Nord universitet, og påtroppende redaktør for Tidsskriftet Norges barnevern
Les debatten:
- Det begynte med journalist og Aftenpostens faste medierevisjon-spaltist Anki Gerhardsens artikkel der hun spurte: Hva kan vi egentlig forvente av en 22-åring med en enkel bachelor?
- Hun fikk svar av Alicja Olkowska, studieleder for bachelorstudiet ved Høgskolen i Oslo: Et mer korrekt og nyansert bilde av barnevernsutdanningen
- Olkowska ble fulgt av Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen: Flåsete bilde av barnevernsarbeiderne – Anki Gerhardsen har bare litt rett
- Hvorpå Anki Gerhardsen skrev: Jeg holder fast ved mitt utgangspunkt: Barnevernsutdanningen er for overfladisk
Leave a Reply