Lederen av FNs barnekomité i tvil om Norge gjør nok for å unngå å frihetsberøve barn som skal kastes ut.
Lederen for FNs barnekomité, den norske jussprofessoren Kirsten Sandberg, er spørrende til om det gjøres nok for å finne alternativer til å sperre barn inne i Politiets utlendingsinternat på Trandum.
Dagbladet skrev torsdag at 123 barn hittil i år har sittet fengslet på Trandum, i påvente av å sendes ut av landet.
Barneombudet er bekymret, mens SVs Karin Andersen etterlyste klarere regler og en maksgrense for hvor lenge barn kan sitte innesperret.
Frihetsberøvelse
– Jeg ble overrasket første gang jeg fikk høre at dette faktisk skjer i Norge. Vi har jo vært opptatt av å vise at vi ikke frihetsberøver barn. Jeg har tidligere svart nei når jeg i internasjonale sammenhenger er blitt spurt om Norge sperrer barn inne i forbindelse med utlendingssaker, sier Sandberg, som har vært medlem i FNs barnekomité siden 2011.
Hun tror det kan være et år eller to siden hun forsto at Norge er blant de mange landene som fengsler eller internerer barn som skal sendes ut av landet.
– Noe med språkbruken
92 av de 123 barna har ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) sittet på Trandum i under ett døgn. 22 har sittet i under to døgn, åtte under ei uke og ett barn i over to måneder.
For dem som sitter internert lenger enn ett døgn må PU innhente en fengslingskjennelse fra en domstol.
Mens politiet bruker uttrykket «internering», mener advokat Berit Reiss-Andersen dette er tilslørende og at «fengsling» er det riktige uttrykket.
– Det er noe med språkbruken som gjør at det tok litt tid før jeg skjønte at disse barna faktisk er sperret inne, sier Kirsten Sandberg.
Bør unngås
FNs komité for barns rettigheter (CRC) består av 18 uavhengige eksperter, og overvåker etterlevelsen av FNs barnekonvensjon.
– Barnekonvensjonen anser frihetsberøvelse som noe som for enhver pris skal søkes unngått. Jeg er i tvil om det i Norge er nok fokus på få finne andre mulige tiltak i denne situasjonen. Barnekomiteen tar dette opp i forhold til alle stater der det foregår, og sier at de må finne alternativer for å unngå at barn blir frihetsberøvet. Dette er komiteen opptatt av når barn har begått straffbare handlinger, og det er ikke mindre viktig i forbindelse med utlendingssaker, sier Kirsten Sandberg til Dagbladet.
Dagbladet lyktes ikke i går ikke i å få Justisdepartementets kommentar til om dagens praksis er i tråd med FNs barnekonvensjon.
Leave a Reply