Foreldre nektes samvær grunnet barnas reaksjoner i forbindelse med samvær

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

dom

LB-2014-166387

Instans Borgarting lagmannsrett – Dom
Dato 2015-04-27
Publisert LB-2014-166387
Stikkord Barnevern. Samværsrett. Barnevernloven § 4-1 og § 4-19. Rt-2004-1046
Sammendrag Lagmannsrettens flertall fant at barnas situasjon var så ekstraordinær og spesiell at hensynet til dem tilsa at de ikke hadde samvær med biologiske foreldre. Om foreldrene var lite å bebreide for barnas reaksjoner etter samvær, kunne etter omstendighetene ikke være avgjørende. Mindretallet fant at situasjonen ikke i tilstrekkelig grad avvek fra det som er normalt i sammenlignbare saker og mente minimalt samvær var tilrådelig.
Henvisninger: Barnevernloven (1992) §4-1, §4-19
Saksgang Oslo tingrett TOSLO-2014-41822 – Borgarting lagmannsrett LB-2014-166387 (14-166387ASD-BORG/01). Anke til Høyesterett ikke tillatt fremmet, HR-2015-1489-U.
Om rettskraft
Parter Oslo kommune (advokat Atle Torvund) mot A [far] (advokat Vidar Storvik) og B [mor] (advokat Inga Tollefsen Laupstad).
Forfatter Lagdommer Ragnar Vik, lagdommer Petter Chr. Sogn, ekstraordinær lagdommer Egil F. Jensen. Meddommere: psykolog Morten Andersen, pensjonist Ingrid Slettum Høymork.
Henvisninger i teksten Barnevernloven (1992) §6-3 | Menneskerettsloven (1999) EMKN A8

Saken gjelder fastsettelse av samvær etter omsorgsovertakelse, jf. barnevernloven § 4-19.

A (far) er født 0.0.1962. B (mor) er født 0.0.1973. Partene giftet seg i 2001. De har to barn sammen, C (jenta) født 0.0.2004 og D (gutten) født 0.0.2006.

Far er opprinnelig fra [land i Asia], men kom til Norge i 1989 som kvoteflyktning. Han er norsk statsborger, utdannet [yrke] og arbeider i full stilling.

Mor er palestiner, men født og oppvokst i [land]. Hun kom til Norge i 2001, er norsk statsborger, snakker lite norsk og har ikke vært i fast arbeid i Norge.

Mor tok 15. oktober 2008 med seg begge barna og flyttet til Oslo krisesenter, hvor de bodde sammen med mor frem til barna ble akuttplassert ved Korsvoll akutt- og utredningsinstitusjon 28. april 2009. Den 12. juni 2009 flyttet barna tilbake til mor og bodde i Sebbelow Stiftelse. De ble etter kort tid påny akuttplassert og overført til beredskapshjem tilknyttet Aline beredskapssenter.

Av notat 26. juni 2009 fra Aline beredskapsavdeling, som er en del av Oslo kommune, Barne- og familieetaten, fremgår:

Barna tilpasser seg greit i beredskapshjemmet. Begge barna bærer preg av omsorgssvikt. Barna er svært udiskriminerende i forhold til mennesker rundt seg. Guttens atferd bærer preg av å ha opplevd fysisk vold i sitt omsorgsmiljø. Begge barna viser høy beredskap i situasjoner der det blir satt grenser eller de forventer reaksjoner på sine handlinger.

Jenta er svært oppmerksomhetssøkende og har en uvanlig intensitet og nærhet i omgang med andre mennesker. Hun viser i tillegg en seksualisert atferd i flere ulike situasjoner som samlet gir grunnlag for mistanke om at hun har vært utsatt for seksuelle overgrep.

Av rapport 5. september 2009 utarbeidet for barneverntjenesten av psykologspesialist Götestam fremgår at jenta ved flere anledninger uttrykte redsel for at hun måtte være sammen med mor og ved kroppsspråk viste at hun var redd for henne. Götestam mente fremtidig samvær mellom mor og barna måtte være begrunnet i muligheten for å opprettholde kjennskapet til henne. For far mente han det burde legges til rette for ytterligere kontakt.

Av tilsynsrapport 20. september 2009 fra samvær 10. samme måned fremkommer at jenta i starten ikke hilste på mor og holdt litt avstand under hele samværet.

Da mor flyttet i krisesenter, ble barnas kontakt med far brutt frem til det i august 2009 kom i stand en samværsordning i beredskapshjemmet. Basert på opplysninger fra «beredskapsfar», E i anledning fylkesnemndas behandling av saken 25. september 2009 viste barna en upåfallende atferd før og etter samvær med far.

I psykologirapporter 18. desember 2009 fra Aline og Frydenberg barnevernsenter ble det gitt sterke anbefalinger om at barna, som ble ansett som sterke tilknytningspersoner for hverandre, burde plasseres i samme fosterhjem.

I fylkesnemndas vedtak 25. september 2009 ble far gitt rett til samvær fire timer en gang hver måned med adgang til tilsyn. Mor ble gitt rett til samvær med to timer fire ganger i året, også med adgang til tilsyn.

Kort tid etter nemndas vedtak engasjerte barnevernstjenesten psykologspesialist Knudsen som 4. februar 2010 avga rapport om fars omsorgs- og samværskompetanse. Basert blant annet på observasjon av flere samvær mellom barna og far i hans leilighet og på beredskapssenteret og samtale med far og andre involverte i barnevernet, konkluderte Knudsen med at fars omsorgsevne totalt sett ikke var stabil og tilstrekkelig til å ivareta barnas særskilte behov, men at han hadde god samværskompetanse med mye utviklingsstøtte i samspillet med barna. Han anbefalte at far ble gitt samvær utover det som er vanlig ved langvarig passering.

Om barna uttalte Knudsen at de bar preg av å ha vært vitne til vold, hadde særlige omsorgsbehov og at de var viktige for hverandre. Barna snakket om far hver dag. Far hadde god kontakt med jenta, som hadde minner om far og steder de hadde lekt sammen, og som uttrykte ønske om å bo hos ham. Knudsen viste til at jenta overfor psykologen ved Aline og Frydenberg beredskapssenter flere ganger fortalte at mor hadde slått henne. Om far hadde hun sagt at han var sint, men ikke at han slo. Gutten gjentok det søsteren sa. Om gutten skrev Knudsen at han var et svært utrygt barn og viste traumeadferd med sengevæting og mareritt.

Far bragte nemndas vedtak inn for Oslo tingrett, som ved dom 3. mars 2010 reduserte hans samvær med barna til fire timer fire ganger i året med adgang til tilsyn. Mor ble gitt rett til samvær to timer tre ganger i året med adgang til tilsyn. Tingretten viste blant annet til behov for ro og stabilitet, særlig i tilknytningsfasen i nye fosterhjem. Tilsyn ble begrunnet med behovet for å skjerme barna for enhver uheldig påvirkning fra far i tilknytningsperioden.

Barna ble i mai/juni 2010 plassert i hvert sitt fosterhjem i henholdsvis [kommune 1] og [kommune 2]. Det var da gått nesten to år fra barna flyttet fra far.

Etter dette reiste mor til [land] hvor hun, med et kort avbrudd i Norge, befant seg i lang tid. Samvær med mor kom ikke i gang igjen før i januar 2013. Ved Oslo tingretts dom av 6. mai 2011 ble far gitt foreldreansvaret for barna alene og tildelt den daglige omsorgen.

Første samvær med far etter fosterhjemsplasseringen fant sted 24. september 2010, jf. tilsynsrapport 23. september 2010. I tilsynsrapport 19. januar 2011 fremgår at samvær, antakelig to, hadde funnet sted, og at gutten hadde vært urolig i en ukes tid etter disse.

Av rapport fra tilsyn i jentas fosterhjem 2. mars 2011 fremgår at barna hadde hatt samvær med hverandre, og at de var blitt veldig slitne av dette. Det var derfor bestemt at det skulle tas en pause i samværene.

Av tilsynsrapport 27. mai 2011 fremgår at jenta hadde reagert på at samværene fant sted i fars leilighet, samt at hun hadde vært urolig og sovet dårlig med mareritt etter samværene. Det fremgår av rapporten at fosterforeldrene opplevde det som lite heldig at samværene fant sted «der hun tidligere hadde opplevd så mye vondt og vanskelig».

Av tilsynsrapport for gutten 19. mai 2011 fremgår at han etter nytt samvær hadde vært urolig i en ukes tid, og at tilsynsfører var i tvil om det var til guttens beste å fortsette samværene med far, så lenge de fant sted i hans leilighet.

Etter dette utarbeidet barnevernstjenesten i Oslo saksfremlegg for fylkesnemnda. Av fremlegget, som er datert 16. august 2011, fremgår at far ønsket omsorgen for barna overført til seg. Barneverntjenesten foreslo at dette ble avslått, og at fars samvær med barna skulle begrenses til to timer en gang i året med tilsyn, mens mor ikke skulle ha tilsyn. Av fremlegget fremgår dessuten at jenta ble urolig også etter samvær med broren.

Etterfølgende samvær fant sted i [kommune] i august 2011. Samværet er ikke omtalt i rapport for gutten, men det er på det rene at han var til stede. I tilsynsrapport for jenta 23. september 2011 fremgår at fosterforeldrene var misfornøyde med hvordan samværet var tilrettelagt. Det er ikke anmerkninger om reaksjoner fra jenta. Derimot opplyses at fostermor rapporterte om «store problemer for jenta etter møtene med sin bror», og at hun hadde «mye å hente inn etter disse». Fostermor fortalte også at gutten hadde hatt de samme reaksjonene.

Neste samvær fant sted 14. januar 2012 i regi av Myrsnipa samværsted. Gutten var ikke med på dette samværet, og dagen etter fattet barneverntjenesten nødrettsvedtak der samværene med begge barna opphørte.

I samværsrapporten opplyses at jenta innledningsvis hadde virket «spent og oppskrudd», men at hun roet seg etter en stund. Det fremgår også at hun hadde fått et rosa kamera i jule- og fødselsdagspresang av faren, og var blitt glad da hun pakket ut dette. Hun hadde tatt kameraet med til det tilstøtende rom og tatt bilde av fostermor som satt der. Tilsynsføreren konkluderer med at hovedinntrykket var et rolig samvær, hvor jenta hadde utfoldet seg i lek og virket fornøyd.

Av rapport fra oppfølgningsbesøk 19. januar 2012 fremgår at fostermoren hadde fortalt at jenta var sliten etter samværet og gråt mye etterpå, samt at hun mente samvær burde skje sammen med broren.

I bekymringsmelding 20. januar 2012 fra [kommune 1] til [kommune 3] vises det til at jenta i samtale med tilsynsfører hadde uttrykt fortvilelse over at bare hun, og ikke broren, måtte ha samvær med faren. Det fremgår også at fostermor hadde reagert negativt på at jenta hadde fått ovennevnte kamera i presang av faren, dels fordi det på dette var bilder fra leiligheten der jenta tidligere hadde bodd, dels at hun ikke ønsket at jenta skulle ta bilder av fosterhjemmet. Fostermor hadde derfor «tatt vare på kameraet».

Psykologspesialist Knudsen ble reengasjert av barnevernstjenesten til å vurdere barnas behov og reaksjoner i forbindelse med samvær og hvordan samvær burde tilrettelegges fremover.

Knudsens vurderinger, som fremgår av hans rapport 22. mars 2012, bygger på foreliggende dokumentasjon, samtaler med fosterforeldrene, barna og representanter for barnevernstjenesten. Det ble ikke arrangert samvær mellom barna og far. Det var heller ikke kontakt mellom Knudsen og far. Knudsen konkluderte med at han i sin første rapport hadde «undervurdert barnas sårbarhet, kraftige reaksjonsmønstre i forbindelse med samvær og de til dels traumatiske reaksjonene som samværene med far hadde aktivert». Knudsen anbefalte at far fikk samvær med barna under tilsyn en til to ganger i året med to timer hver gang.

I vedtak 20. april 2012 fant nemnda at det ikke var grunnlag for tilbakeføring og fastsatte samvær mellom barna og far til fire timer fire ganger i året med adgang til å føre tilsyn. Samvær mellom mor og barna ble fastsatt til samvær tre ganger i året med to timer hver gang med adgang til å føre tilsyn.

Av samværsrapport 2. mai 2012 fremgår at det 14. april 2012 – før nemndas vedtak forelå – hadde funnet sted samvær mellom far og barna i Oslo i regi av Myrsnipa. Samværet synes å ha passert uten noe negativt å anmerke. Dette samværet er ikke omtalt av nemnda, som la til grunn at siste samvær for gutten hadde funnet sted i august året før.

Av tilsynsrapport fra jentas fosterhjem 9. mai 2012 fremgår at fostermor opplyste at jenta hadde hatt «flere reaksjoner» etter samværet med far, men at samværet hadde gått bedre enn det foregående.

Det foreligger ingen rapport om guttens reaksjon på samværet.

Neste samvær – det første etter den ordning nemnda hadde etablert – fant sted i [kommune] 16. juni 2012. Av rapporten fra samværet synes å fremgå at det forløp uten spesielle negative hendelser.

Av rapporten fra tilsyn i jentas fosterhjem 11. juli 2012 fremgår at fostermor opplyste at «det gikk bedre med jenta etter siste samvær». Samværet er også omtalt i rapport fra tilsyn 4. september 2012, hvor det fremgår at fostermor hadde opplevd at samværet hadde gått greit.

I tilsynsrapport fra guttens fosterhjem 2. juli 2012 er det ikke anmerkninger om samværet. Det fremgår at fostermor var bekymret for gutten og hans utvikling, og at hun hadde gitt uttrykk for at gutten hadde hatt godt av ro i en lengre periode.

Neste samvær fant sted 13. oktober 2012 i fars leilighet i Oslo. Av rapporten fremgår at jenta i starten ikke ønsket å gå opp til leiligheten og først gjemte seg bak tilsynsføreren. Da mor ble nevnt under samværet, sa jenta at hun ikke ville snakke om henne. Videre fremgår at jenta «( … ) sa at hun ikke ville komme tilbake hit på lenge. Hun sa at hun bare ville være i [kommune].». Gutten ga uttrykk for at «( … ) han bare ville tilbake til fars leilighet» og at han ikke ville reise derfra.

Tilsynsfører ga overfor far utrykk for at hun var kritisk til at far hadde tatt opp spørsmålet om hvor samvær skulle være senere. Ellers synes det ikke å ha vært negative hendelser under samværet, som ikke kan ses å være omtalt i etterfølgende tilsynsrapporter.

Samvær 25. januar 2013 fant sted i Villa Adler i Tønsberg. Av rapporten fremgår at samværet forløp greit. I rapport fra tilsyn i guttens fosterhjem 12. februar fremgår at: «Fostermor sier hun var veldig uenig i samværene, men at det tross alt har gått greit i ettertid».

På dette tidspunkt hadde også første samvær med mor etter hennes tilbakekomst fra [land] funnet sted 28. januar 2013. Det ble ikke gjort negative anmerkninger om samværet.

Av rapport fra tilsyn i guttens fosterhjem 6. mai 2013 fremgår at «Fostermor betegner far som meget intens, og at hun merker det på gutten når han har hatt samvær med far».

Nytt samvær mellom far og barna fant sted 25. mai 2013 i [kommune]. Det er skrevet adskilte rapporter for hvert av barna. Det fremkommer av disse at gutten under samværet var veldig urolig, vanskelig å roe ned og ofte svarte far negativt. Tilsynsfører opplevde det som «ubehagelig» da far skal ha holdt rundt gutten. Jenta skal ha sagt til tilsynsfører at hun var blitt veldig redd da far holdt rundt broren, og at hun var redd for far. Tilsynsfører opplevde at jenta ble redd og engstelig da far holdt rundt gutten ved middagsbordet. Det fremkommer også at jenta ved begynnelsen av samværet ikke ville gå inn til far før gutten hadde kommet.

Det fremkommer også av rapporten at

Jenta reagerte veldig da far sa at han skulle komme og besøke henne på skolen hennes. Hun opplevdes som «opprømt» og engstelig. Hun sa til far at han ikke måtte si at han var faren hennes. Hun sa at hun først til høsten skulle si at hun var fosterbarn.

Denne episoden fant sted mens far gjorde videoopptak av barna, og lagmannsretten kommer nærmere tilbake til denne.

To dager senere, 27. mai, fant det andre samværet med mor sted. Etter rapporten fra samværet synes dette å ha vært preget av passivitet fra mors side, men forløp ellers greit.

Av rapport 3. juli 2013 fra tilsyn i jentas fosterhjem 11. juni 2013 fremkommer blant annet:

Fostermor fortalte at de opplevde jenta som veldig sliten etter de to samværene hun hadde vært på. Fostermor foreslo at det kun var 2 ganger i året samvær og da lik tid mellom begge foreldrene. Hun sa at de opplevde samværet på 4 timer som slitsomt for jenta. Jenta hadde, etter siste samvær med far, vært veldig irritert. De opplevde at hun hadde mer vanskeligheter med å ta imot beskjeder. Jenta klarte ikke å få uttrykt det hun skulle. Hun «mistet» ofte poenget. Fostermor fortalte at de opplevde at jenta helst bare ville ligge å se på tv. Hun mistet «engasjementet». De så også at hun «jukset» med stellet av dyrene.

Tilsynsfører opplever at det er viktig at det blir sett på dette med samvær. Fostermor ga tydelig uttrykk for at jenta hadde flere reaksjoner etter samværet med far. Jenta hadde sagt at hun var redd for far etter siste samværet.

Samværet er også omtalt i tilsynsrapport 26. august 2013 fra guttens fosterhjem 6. august, hvor det fremgår at fostermor var uenig i omfanget og hyppigheten av samværene, og at hun bruker «lang tid» på å få ting i gjenge igjen. Av kommunens saksfremlegg 19. august 2013, jf. nærmere under, fremgår at reaksjonen varte frem til begynnelsen av juli 2013.

Neste samvær med far var planlagt avholdt 10. august 2013. I forkant av dette tok tilsynsfører Pettersson telefonisk kontakt med far for å diskutere den praktiske gjennomføringen av samværet. Samværet var besluttet gjennomført samme sted som samværet 25. mai. Referatet fra samtalen viser at far var uenig i dette. Samtalen utviklet seg slik at far ikke ønsket at Pettersson skulle være tilstede under samværet, og at Pettersson, som oppfattet samtalen som svært ubehagelig, frasa seg oppdraget som tilsynsfører.

I saksfremlegg 19. august 2013 foreslo barnevernet at far ikke skulle ha rett til samvær, mens mor skulle ha rett til to samvær årlig.

Av notat 16. september 2013 fra oppfølgingsbesøk i jentas fosterhjem fremgår at samvær med mor er preget av mors passivitet. Jenta skal ha fortalt at «far slo mor på ryggen når hun lå på gulvet, og at moren måtte legge seg etter det», og at faren ikke var snill mot moren.

Jenta fortalte at hun ble redd da far ble streng og holdt broren (under samværet 25. mai), og at hun gruet seg og har vondt i magen før samvær. Etter samværene var jenta ifølge fostermor klamrete og ukonsentrert. Det fremgår at fostermor opplever at jenta har det vondt etter samværene, og at det tar flere uker før jenta er på plass igjen. Jenta skal ha formidlet tidligere til både fostermor og saksbehandler at hun bare ønsker samvær med broren.

Av samtalen tilsynsfører hadde med jenta fremgår at jenta sier at hun gleder/gruer seg til samvær med mor og far. På saksbehandlers spørsmål om hun vil treffe far dagen etter eller om en uke svarer hun benektende. Jenta ble etter dette fortvilet og begynte å gråte. På spørsmål fra saksbehandler bekrefter hun at hun ønsker en pause fra samværene.

Av notat 18. september 2013 fra oppfølgingsbesøk i guttens fosterhjem fremgår at han, ifølge fostermor, ble klengete og urolig før samvær, at fosterforeldrene får lite kontakt, og at han ikke vil være alene. Etter samvær virker det som gutten stenger av alle følelser. Han blir stille i bilen, fostermor får ikke øyekontakt med ham og han vil ikke snakke om samværet. Gutten kjenner ikke sult og tisser i buksen på dagtid. Etter et par dager kommer reaksjonene. Han blir urolig, tester ut ved å søke negativ respons og sier masse tull.

Etter samværet 25. mai varte guttens reaksjoner, i følge fostermor, til første uka i juli, da det begynte å snu. Ellers kan det ta fra 4 – 5 uker til 3 måneder før gutten er «på plass» igjen etter samvær. Da samværet i august ble avlyst, uttalte gutten tilfredshet og viste ingen reaksjoner etter dette. Det fremgår videre av notatet at gutten ikke har vist reaksjoner etter samvær med moren.

Av referat fra samtalen med gutten fremgår at han var blid og pratsom og ga uttrykk for å ha det bra. Videre heter det blant annet:

Da saksbehandler sier at hun ønsker å høre hvordan gutten hadde det på siste samvær med far faller han helt ut. Øynene går opp i hodet han holder hendene foran ansiktet og bare tøyseprater. Etter en stund blir han roligere og sier klart og tydelig «Jeg vil møte han om ett år i 2015» Saksbehandler spurte om hvilket år det var nå og han svarte 2013. Videre sa han «aldri være med han» og «ikke glad hvis jeg må treffe han».

Da vi var ferdig med å prate om dette roet gutten seg noe. Fostermor opplevde at gutten reagerte på denne samtalen og at han antagelig ville få en del reaksjoner i ettertid.

Barnevernet fattet 18. september 2013 nødrettsbeslutning om stans av samvær mellom far og barna. Det var således en ytterligere innskrenkning i forhold til saksfremlegget 19. august 2013.

Barnas talsperson, sosionom Else Strømman, hadde 11. januar 2014 separate samtaler med barna om deres syn på samvær. Begge var der reserverte til slikt samvær og ga uttrykk for at de uansett ville ha en pause.

Fylkesnemnda fattet 31. januar 2014 vedtak om at far ikke lenger skulle ha rett til samvær, og at mors samvær skulle reduseres til ett årlig samvær med to timers varighet med tilsyn. Reduksjonen av foreldrenes rett til samvær synes i hovedsak å ha sin bakgrunn i barnas reaksjoner før og etter samvær.

Både mor og far bragte ved stevninger 26. februar 2014 spørsmålet om samvær inn for Oslo tingrett, som 27.04.2015 avsa dom med slik domsslutning:

1. A har rett til samvær med C og D 2 ganger i året med 4 timer hver gang. Barnevernet skal føre tilsyn under samværene.
2. B har rett til samvær med C og D 2 timer 1 gang i året. Barnevernet skal føre tilsyn under samværene.

For nærmere detaljer vedrørende saksforholdet vises til tingrettens dom og lagmannsrettens bemerkninger nedenfor.

Oslo kommune har anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Ankeforhandling er holdt 25. – 27. februar 2015 i Borgarting lagmannsretts hus. Partene møtte sammen med sine prosessfullmektiger og avga forklaring. Det ble avhørt 10 vitner. Om bevisføringen for øvrig vises til rettsboken.

Den ankende part, Oslo kommune, har i hovedtrekk anført:

Ved vurderingen av samvær mellom barna og deres biologiske foreldre må det legges til grunn at omsorgsovertakelsene er langvarige. Et eventuelt samvær vil derfor uansett være sterk begrenset og begrunnet i barnas behov for kjennskap til biologisk og etnisk opphav. Det er i dag barnas fosterforeldre som er deres psykologiske og sosiale foreldre.

Barna har, blant annet overfor psykologspesialist Monica Flock, som var engasjert av tingretten til å klarlegge barnas syn på samvær, gitt klart uttrykk for at de ikke ønsker dette. Under sin forklaring for lagmannsretten var Flock klar på at det etter hennes vurdering ikke var noen grunn til å tro at barnas standpunkt var påvirket av andre, noe også lagmannsretten må legge til grunn. Om betydningen av barnas syn vises til barnevernloven § 6-3. Barnas alder og erfaringer gjør at deres uttalelser til psykolog Flock må tillegges betydelig vekt.

Det foreligger sterke og særlige grunner til å nekte far samvær og til å begrense mors eventuelle samvær sterkt. Kravene i EMK artikkel 8 om at dette bare kan skje ved «exceptional circumstanses» er oppfylt.

Barna og deres biologiske foreldre har en forhistorie fra før samlivsbruddet preget av omsorgssvikt. Denne er vond og skremmende for barna, som begge er spesielt sårbare.

Samværene med foreldrene «trigger» reaksjoner på forhistorien. Dette medfører at barna ikke får den nødvendige ro i fosterhjemmene. Det går ut over deres psykiske og sosiale utvikling og medfører problemer i forhold til skole, venner m.m.

Reaksjoner er beskrevet helt siden 2010. Samværene har, fremfor å være til hjelp for barna, virket svært belastende og bidratt til å forstyrre og forsinke barnas rehabiliteringsprosess etter den alvorlige omsorgssvikten de har vært utsatt for.

De belastninger samvær har påført barna er synliggjort i lengre tid gjennom reaksjoner før og etter samværene. Barna har gjentatte ganger gitt negative uttalelser om samværene. At samværene som sådan i hovedsak har forløpt greit, må vurderes i dette perspektivet og i lys av at barna føler frykt for far.

Det må legges til grunn at det er sammenheng mellom fars opptreden i hjemmet før samlivsbruddet og barnas etterfølgende reaksjoner. Dette er ikke et vilkår for at samvær skal nektes, idet det avgjørende vil være om samvær er til barna beste. Når samværene, som i saken her, faktisk utløser alvorlige og langvarige reaksjoner og hemmer barnas livsutfoldelse, er dette uansett tilstrekkelig til å nekte samvær.

Barna hadde ikke kontakt med mor mellom 2010 og 2013. Samværene med mor har vært uten noe direkte samspill mellom mor og barn, og preget av passivitet fra mor. Mor viser også manglende innsikt i barnas behov, og det er ikke lenger noen nær relasjon mellom henne og barna.

Mor har utsatt barna for alvorlig omsorgssvikt, og barnas negative reaksjoner kan også knyttes til samværene med mor. Kommunen finner det likevel, under tvil, forsvarlig at mor gis et slikt begrenset samvær som tingretten fastsatte. 

Det er nedlagt slik påstand:

1. A gis ikke rett til samvær med C og D.
2. Tingrettens dom opprettholdes for så vidt gjelder domsslutningen punkt 2.

Ankemotparten, A har i hovedtrekk anført:

Det foreligger ikke slike sterke og særlige grunner som kreves for helt å nekte far samvær med sine barn.

Barnevernet bestemte seg tidlig for å anse far som voldelig, muligens også som en seksuell overgriper, og har i all senere saksbehandling lagt dette «monsterbilde» til grunn for sine samværsvurderinger. Dette har det ikke vært noe reelt grunnlag for, men det har likevel preget saksbehandlingen. Barnevernet har direkte og indirekte feilinformert barna om fars adferd. Dette kan ha skapt en ugrunnet redsel for faren.

Barnas uttalelser om at far har vært voldelig mot mor må mest sannsynlig anses å stamme fra mor selv. Dette har medført en gradvis endring av barnas holdninger, fra først å være redd for mor, som jenta sa hadde slått henne, til redsel for far, som de opprinnelig ville bo hos.

Barnevernet har ikke gjort noe for å motvirke dette og har heller ikke tilskyndet forsterfamiliene til å korrigere barnas oppfatning av far.

Det har i realiteten ikke vært alvorlige eller langvarige reaksjoner før, under eller etter samværene med far. Når det likevel gjennom tilsynsfører og fosterforeldre er skapt et inntrykk av slike reaksjoner, har barnevernet hatt et mangelfullt grunnlag for sine vurderinger.

De reaksjoner som har funnet sted, må vurderes i lys av den lange perioden barna har vært i fosterhjem og utgjør en forholdsvis liten del av deres samlede tilværelse der.

Far erkjenner at han har vært høylytt i sine krangler med mor under samlivet og at dette har vært ubehagelig for barna, særlig jenta. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at det er dette som forklarer barnas problemer i dag. Snarere må disse tilskrives opplevelsene etter samlivsbruddet, med hyppige flyttinger, uten kontakt med far i lang tid og en mor som etter å ha foranlediget omsorgsovertakelsene, forlot barna i to og et halvt år.

Med litt innsats og velvilje fra barnevernet er det ikke noe til hinder for at barna gjennom samvær kan holde kontakt med sin biologiske far og sitt etniske opphav. 

Det er nedlagt slik påstand:

1. A gis rett til samvær med C og D fastsatt etter rettens skjønn.
2. B gis rett til samvær med C og D fastsatt etter rettens skjønn.

Ankemotparten, B, har i hovedtrekk anført:

Barnas reaksjoner i forbindelse med samvær viser at det ikke er til barnas beste at far har samvær med dem.

Det må legges til grunn at barnas reaksjoner har sammenheng med opplevelsene i hjemmet, der far utsatte mor for fysisk og psykisk vold og var høylytt også overfor barna og skrek til barna.

Reaksjonene knyttet til samvær med mor er betydelig mindre og har en annen karakter enn reaksjonene på samvær med far. Reaksjonene er ikke av en slik karakter at de begrunner mindre samvær enn normalt ved langvarig omsorgsovertakelse.

Barna er opptatt av sin mor, men det er etter langt fravær under opphold i [land] vanskelig å etablere en naturlig relasjon med bare ett samvær i året. 

Det er nedlagt slik påstand:

1. A gis ikke rett til samvær med C og D.
2. B gis rett til samvær med C og D fastsatt etter rettens skjønn.

 

Lagmannsretten ser saken slik:

Etter barnevernloven § 4-19 første ledd har barn og foreldre rett til samvær med hverandre «. . hvis ikke annet er bestemt». Spørsmålet om samvær styres imidlertid av hva som er barnets beste. Barnevernloven § 4-1 lyder slik:

Ved anvendelse av bestemmelsene i dette kapitlet skal det legges avgjørende vekt på å finne tiltak som er til beste for barnet. Herunder skal legges vekt på å gi barnet stabil og god voksenkontakt og kontinuitet i omsorgen.

Gjennom praksis fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen og fra Høyesterett er det slått fast at det kreves spesielle og sterke grunner dersom samvær mellom barn og foreldre skal nektes helt. Slike sterke grunner vil i utgangspunktet foreligge dersom det må antas at samvær over tid kan skade barnets helse og utvikling. Ved vurderingen må det også tas hensyn til barnas behov for å bevare sin kulturelle og etniske identitet.

Ved vurderingen av om det skal være samvær med foreldrene tar lagmannsretten utgangspunkt i at barnas plassering i fosterhjem har et langsiktig perspektiv. Dette er uomtvistet i saken, og far sier seg innforstått med at barna blir boende i fosterhjem til de er 18 år gamle.

I dom inntatt i Rt-2004-1046 foretok Høyesterett en bred gjennomgang av de rettslige utgangspunktene for den brede skjønnsmessige vurderingen som må ligge til grunn dersom samvær mellom barn og biologiske foreldre skal nektes, jf. særlig avsnittene 45 til 49. Disse utgangspunktene er lagt til grunn i etterfølgende rettspraksis og nærmere referert i tingretts dom. De legges også til grunn av lagmannsretten.

Ved vurderingen av den belastning barna påføres gjennom samværene, er det nødvendig å søke kartlagt hvor sårbare barna er, hvilken belastning samvær påfører dem, om den fremstår som varig og ikke kan forventes å avta over tid og om årsaken til belastningen er forenlig med samvær. Det må også vurderes om korrigerende tiltak kan iverksettes for å opprettholde samvær uten skade.

Barnas standpunkt skal tillegges vekt i samsvar med deres alder og modenhet, jf. barnevernloven § 6-3, men er ikke i seg selv avgjørende.

Ved vurderingen av om det i saken her foreligger slike spesielle og sterke reaksjoner at samvær for foreldrene må nektes helt, har lagmannsretten delt seg.

Flertallet, alle unntatt lagdommer Sogn, har kommet til kommunens anke må føre frem og bemerker:

I tilknytning til overføringen til fosterhjemmene ble barna utredet ved Sykehuset i Vestfold. Gutten fikk diagnosen «F43.25 Tilpasningsforstyrrelse, blandet forstyrrelse følelser og atferd». Det ble funnet at han hadde tilknytningsproblematikk, engstelse, emosjonell regulering, atferd og dårlig selvbilde, men uten at han hadde en tilknytningsforstyrrelse. På bakgrunn av uro og utrygghet hadde gutten fortsatt behov for ekstra oppfølging på skolen.

Jenta fikk diagnosen «F98.8 Andre adferds- og følelsesmessige forstyrrelser i barne- og ungdomsårene». Det ble vurdert slik at hun har strevd med oppmerksomhets- og konsentrasjonsvansker, språkforståelse og samspill.

Ingen av barna ble ansett som behandlingstrengende.

Av dokumentasjon som er referert foran, og av vitneforklaringene fra fosterforeldre, tilsynsførerne som har observert barn under samvær og hatt kontakten med fosterhjemmet, samt fra skolepersonalet fremgår entydig at begge barna har adferds- og sosialiseringsvanskeligheter og plages av alvorlige og til dels langvarige reaksjoner i forbindelse med samværene med far. Barna, og særlig gutten, har behov for mye oppfølgning, blant annet ved assistentbistand i undervisningen. Det må antas at dette behovet i alle fall for en dels vedkommende er forårsaket av den uro samværene med far skaper.

Reaksjonene er mest alvorlige for gutten, som kan være preget av samværene i flere måneder, og som fortsatt er sengevæter. Etter flertallets syn er reaksjonene alvorlige og hemmende for barnas utvikling både sosialt og emosjonelt. Det må derfor være et overordnet mål, og i tråd med barnas beste, å tilrettelegge for en bedring av forholdene, slik at barnas utvikling, som ellers er positiv, kan bli best mulig. Etter flertallets syn tilsier dette, som nærmere begrunnet under, at ingen av foreldrene har samvær med barna.

Både kommunen og fars advokat har trukket frem de problemer som har vært i relasjonen mellom far og hans første ektefelle/samboer, deres felles barn og ektefellens barn/adoptivbarn. Far er anmeldt av disse for vold og seksuelt misbruk. Det er så vidt mange uklarheter knyttet til disse forholdene at flertallet ikke finner å kunne legge vekt på dem ved vurderingen av om far bør ha samvær. Hendelsene illustrerer likevel at far lett kan komme på kant med sine omgivelser, særlig personer som står ham nær. Hans opptreden ved en anledning under ankeforhandlingen viste også at han kan være selvhevdende og aggressiv, noe som også kom til syne i hans kontakt med tilsynsfører Pettersson før planlagt samvær i august 2013. Far har selv forklart at han er kjent med at han kan virke skremmende på andre, og at noen vil oppfatte hans engasjement som sinne.

Ved vurderingen av om samvær bør tillates er det ønskelig å klarlegge de opplevelser barna har hatt med foreldrene, og hvilken innvirkning dette har for deres senere reaksjoner i anledning samvær med dem.

I sin forklaring for retten var far opptatt av å få frem sitt ønske om at mor skulle lære seg norsk, komme i arbeid og delta i samfunnslivet. Han forklarte at dette to til tre ganger i året kunne utløse høylytte krangler i barnas påhør, noe han sa han beklaget. Utover dette kunne han ikke se at de problemene som hadde oppstått, kunne tilskrives ham eller forklare barnas oppfatning av ham.

Under kranglene hadde far av og til grepet mor i skuldrene, ristet henne, eller skjøvet henne ut av rommet der krangelen hadde funnet sted. Han benektet å ha slått.

Mor bekreftet de høylytte kranglene, som hun mente fant sted langt oftere enn far ga uttrykk for. Hun forklarte også at far hadde slått, men bare truffet armen, som hun hadde holdt foran hodet for å beskytte seg. I barnevernets første samtale med mor 29. desember 2008 fortalte hun at hun hadde tatt med seg barna på krisesenter fordi far hadde slått henne, at han skrek og kjeftet, slik at barna ble redde og ikke fikk sove.

I sitt svar på anmodning om informasjon fra barneverntjenesten opplyste Oslo krisesenter i skriv 11. februar at mor ved ankomst dit hadde opplyst at far ikke hadde mishandlet henne. Han hadde imidlertid papirer som fikk henne til å tro at han deltok i mafiavirksomhet. Hun opplyste også at han hadde tvunget henne til å ta abort da hun var gravid for tredje gang.

Far har vært i full jobb. Han har etter det han selv forklarte i retten holdt seg mye for seg selv på sitt rom i leiligheten. Han har vært engasjert i motstandsarbeid mot regimet i [land] og har sikkert vært preget av så vel psykiske som somatiske plager fra opphold i [land] fengsel. Far fremstår som en dominerende, røslig mann, mens mor er liten og fremstår, i alle fall nå, som unnselig.

Barna bodde sammen med sine foreldre inntil høsten 2008, da de var henholdsvis 4 ½ og 2 ½ år gamle. De har med andre ord hatt en begrenset periode sammen med sine biologiske foreldre. Etter bevisførselen legger flertallet til grunn at begge foreldrene har fremstått som temmelig fjerne personer, som i utilstrekkelig grad har maktet å følge opp barna og gi dem de stimulanser som barn på dette alderstrinn trenger for personlig utvikling og positiv tilknytning til foreldrene. I første rekke skyldes dette etter flertallets syn foreldrenes manglende evne og vilje til å engasjere seg i barna. For mors del har nok dette sammenheng med hennes noe begrensede ressurser og kjennskap til det samfunn hun befinner seg i. For far er det nærliggende å søke forklaringen i hans prioritering av sitt politiske engasjement, og trolig også synet på i hvilken grad far og mor bør ta del i den daglige oppfostringen av små barn. At samlivet mellom foreldrene har vært lite harmonisk, er også et moment av betydning. Uansett legger flertallet til grunn at begge barna har fått et heller fjernt og negativt forhold til sine foreldre, som er kommet til å prege dem sterkere og sterkere ettersom de har funnet seg til rette i fosterhjemmene. For flertallet fremstår situasjonen i dag, og særlig barnas klare avvisning av foreldrene som så vidt fastlåst, at det er lite realistisk å anta at støttetiltak fra barnevernets side kan føre til en utvikling slik at samvær blir en positiv og verdifull opplevelse for barna.

Om far forut for samlivsbruddet utøvet vold mot mor, finner flertallet det, i likhet med nemnda, ikke mulig å ta stilling til nå. Det avgjørende er, som nemnda også fremhevet, at kombinasjonen av foreldrenes turbulente samliv og den etterfølgende omsorgssvikten fra mor, må ha etterlatt sterke traumatiske inntrykk som skaper en iboende sårbarhet hos barna. Flertallet har ikke noe grunnlag for å anta at far har utøvet vold mot barna.

Psykolog Knudsen fant i sin rapport fra mars 2012 at det var sannsynlig at barnas adferd i dag har sammenheng med de traumer de ble påført under samlivet. At barna ikke viste reaksjoner på dette under oppholdet i beredskapshjemmet, er etter Knudsens vurdering ingen sterk indikasjon på at opplevelsene under foreldrenes samliv er uten vesentlig betydning.

Knudsens rapport, og hans utdyping av denne under vitneforklaringen, underbygger at det er de minnene barna har fra før samlivsbruddet som aktiverer de alvorlige, dels langvarige reaksjonene barna viser forut for og etter samværene med far. Under forklaringen var Knudsen tydelig på at han ikke fant vesentlige holdepunkter for at opplevelsene etter samlivsbruddet er den vesentligste årsaksfaktor for disse reaksjonsmønstrene. Han la heller ikke vekt på at barna, i den første tiden etter fosterhjemsplasseringene, uttrykte ønske om å bo hos ham, fremfor i de nye fosterhjemmene.

Flertallet finner Knudsens vurderinger velfunderte og holdbare også i dag. Utviklingen i tiden etter at Knudsen avga sin siste rapport, viser at barnas forhold til far har forverret seg, uten at dette kan ses å skyldes opplevelser under samværet. Det synes å underbygge at årsakene ligger lenger tilbake i tid, slik Knudsen mener.

Det forhold at barna, for så vidt i strid med det som fulgte av faglige råd, ble plassert i hvert sitt fosterhjem, ble av vitnet F forklart med at barnevernet hadde vurdert barnas situasjon som så krevende at ikke ett enket fosterhjem ville kunne håndtere begge barna. Flertallet legger dette til grunn.

Under saken har det vært reist spørsmål om betydningen av at barnas motvilje mot samvær synes å ha økt i tiden etter at de kom i fosterhjem. På mange måter fremstår dette som en naturlig reaksjon, uten at flertallet har holdepunkter for å anta at dette særlig skyldes negativ påvirkning fra fosterforeldrene. Det vesentlige i denne sammenheng er at barna utvilsomt har det godt i fosterhjemmene og ikke ønsker å bli minnet om fortiden med sine biologiske foreldre. At slike reaksjoner ikke var like tydelige i den første tiden etter omsorgsovertakelsene, innebærer etter flertallets syn ikke at de den gang hadde et mer positivt syn på sine biologiske foreldre. Snarere er det nærliggende å forklare deres opptreden i denne tiden med at de ikke kjente andre familierelasjoner enn dem de hadde opplevd i de første årene av sine levetid.

Far har vist liten innsikt i sitt eget bidrag til problemene i hjemmet, og han har ikke villet akseptere at han er noe vesentlig å bebreide for samlivsbruddet. I sin opptreden overfor barnevernet har han vært sterkt preget av at han føler seg urettferdig behandlet. Fars psykolog Øivind Orlie, beskrev i sin forklaring for lagmannsretten far som litt monoman i sin dialog med barnevernet, og at det i de tre møtene Orlie hadde deltatt i hadde vært vanskelig for andre å komme til orde. Også fars manuellterapeut G, som hadde deltatt på to av møtene, bekreftet dette inntrykket. Begge mente likevel at barnevernet kunne gjort mer for å komme far i møte.

Fars mangel på mottakelighet for synspunkter på egen delaktighet i de problemer barna opplever vanskeliggjør åpenbart både dialog og veiledning: Dette gjør det mindre sannsynlig at han kan medvirke til å dempe barnas reaksjon på samværene med ham. Noe grunnlag for å kritisere barnevernet for ikke å ha gjort mer for å sette far i stand til å gjennomføre bedre samvær, kan flertallet ikke se at det er.

At barna fortsatt har sterke reaksjoner som kan henføres til opplevelser mange år tilbake i tid, tilsier at utsiktene til at fortsatte samvær skal bidra til å redusere reaksjonen er svært små. Å gjenoppta samværene nå fremtrer på denne bakgrunn som et eksperiment, hvor utsiktene til å oppnå noe positivt står i et markert misforhold til risikoen for at det skal gå galt og derved forsterke eller forlenge barnas problemer. Slik situasjonen er, uavhengig av årsaksforholdet, er det viktigste å sikre barnas utvikling, og barnas behov for ro, og ikke presse dem til samvær.

Kommunen har lagt vekt på barnas sterke reaksjoner under samværet 25. mai 2013. Far har på sin side gjort gjeldede at barneverntjenesten har overdrevet disse reaksjonene betydelig og at den video som ble vist under ankeforhandlingen ikke understøtter kommunens vurdering.

Flertallet nøyer seg med å fastslå at barna åpenbart reagerte negativt på utsiktene til at far skulle oppsøke skolen de gikk på, og at dette kan ha sammenheng med at de ikke ønsker å fremstå som fosterbarn. Denne reaksjonen synes å fremkomme på videoen. Barnas negative reaksjon på utsiktene til fortsatt kontakt med far er også kommet til uttrykk ved flere senere anledninger.

Det vises videre til rapport fra talsperson etter samtale med barna 11. januar 2014, der jenta ga uttrykk for å ville ha en pause fra samværene med far og selv si fra når det passet å møte ham, samt at hun var «passe» redd for ham. Også gutten ga utrykk for at han ville ha pause og viste til krangel mellom ham og faren i samværet 25. mai 2013.

At barna ikke ønsker samvær, ble også bekreftet av psykologspesialist Flock, som var oppnevnt for tingretten for å kartlegge barnas syn på samsvar med far, og som i sin forklaring for lagmannsretten bekreftet at barna i samtaler i begynnelsen av juli 2014 hadde vært veldig klare på at de ikke ønsket samvær. Det var også hennes klare oppfatning at dette var barnas personlige oppfatning, og at det ikke var holdepunkter for at den var et resultat av påvirkning.

Ifølge Flock ga gutten uttrykk for at han «ønsket å være som andre barn», og at han ikke likte tanken på å være fosterbarn.

Med tanke på mor var han opptatt av hennes litt spesielle fremtoning.

Han beskrev sin reaksjon før samvær med begge foreldrene som at han «hadde pepper i magen»

Jenta ga også uttrykk for å ikke ønske samvær, at hun hadde gruet seg veldig til siste samvær og at hun var redd for at far skulle bruke kniv mot mor. Hun ønsket ikke at far skulle vite hvor de bodde. Derimot ønsket hun mer samvær med broren, mens hun ikke ville se moren mer enn en gang i året.

Av rapporten etter tilsyn i guttens fosterhjem 6. januar 2014 fremgår at gutten nærmest måtte tvinges av fostermor til å fortelle at han hadde fått julegave fra far. Tilsvarende fremgår det av rapport etter tilsyn 14. mai 2014 at gutten ikke ville vedkjenne seg «pappa A», som han hadde får en CD-spiller av i julegave.

Endelig nevnes at det av rapport fra tilsyn i jentas fosterhjem 3. juni 2014 fremgår at jenta hadde vært veldig tydelig overfor fostermor på at hun ikke ville møte far.

At heller ikke jentas fosterforeldre mener samvær med far er bra for jenta, fremgår av tilsynsrapport fra tilsyn 26. februar 2014. Det fremgår der at fosterforeldrene var glade for vedtaket om at det ikke skulle være samvær med far.

Omsorgsovertakelsene må anses som varige, og samvær med foreldrene vil derfor primært ha til hensikt å gi barna slik kjennskap til dem at de senere kan gjenoppta kontakt. Som nemnda legger også flertallet til grunn at den kontakt barna allerede har hatt er tilstrekkelig for dette formålet og bemerker at når samvær innebærer en betydelig risiko for barnas psykiske helse og evne til sosial tilpasning i fosterhjemmet, på skolen mv., må dette veie tyngst. Det vises her også til Knudsens uttalelse på side 28 i rapporten fra mars 2002, om at barnas opplevelser i forbindelse med samværet ikke vurderes å innfri den del av verdigrunnlaget for samværet som knytter seg til kjennskap til biologisk opphav. Snarere tvert i mot, ifølge Knudsen.

Etter en samlet vurdering finner flertallet det klart at ulempene for barnas psykiske og sosiale utvikling er betydelig større enn fordelene ved at det for tiden igangsettes nye samvær med far. Selv om omsorgsovertakelsen er varig, kan det naturligvis ikke ses bort fra at sitasjonen endrer seg, slik at det påny kan være aktuelt med samvær. Dette forutsettes barnevernet å vurdere fortløpende.

Når det gjelder mor, viser flertallet til at hun, etter omsorgsovertakelsen, i lengre tid oppholdt seg i utlandet og ikke tok kontakt med barna. Noen nær relasjon mellom mor og barn synes det ikke å være.

Flertallet legger til grunn at barnas reaksjoner før og etter samvær med mor ikke er like sterke som hva gjelder far, men at barna også i tilknytning til disse samværene hadde reaksjoner. Det er ikke holdepunkter for at barnas senere traumer kan settes i sammenheng med eventuell vold mor måtte ha utført mot barna, og deres reaksjoner etter samværene synes mer betinget av hennes noe aparte og stakkarslige fremtreden under samværene.

Flertallet viser til at psykolog Götestam allerede i 2009 beskrev at mor var i psykisk ubalanse og i behov for behandling. Mor har ikke fulgt opp sitt behandlingsbehov, og det må antas at hennes psykiske tilstand innvirker på kvaliteten av samværene. Det må legges til grunn at mor fortsatt har psykiske problemer, som hun etter det opplyste er lite mottakelig for å la seg behandle for. På spørsmål under ankeforhandlingen om hvordan utviklingen i hennes psykiske helse var, svarte hun vagt og unnvikende.

Samværene har båret preg av passivitet fra mors side og hatt mer karakter av avvisning av barna. Barna synes synd på moren og er opptatt av at noen tar seg av henne, men synes ikke selv å ha glede av samværene.

Slik flertallet ser det, er det grunn til å frykte at samvær med mor vil reaktivere barnas traumer fra tiden før samlivsbruddet, uten hensyn til om mor hadde begrenset skyld i det som den gang skjedde.

Samlet sett mener flertallet er det foreligger særlige og sterke grunner for at heller ikke mor for tiden bør gis rett til samvær.

Flertallet bemerker at det på sikt også bør vurderes å gi mor samværsrett, dersom hennes psykiske helse bedres og forutsetter at barnevernet følger opp dette fortløpende.

Mindretallet, lagdommer Sogn, har kommet til et annet resultat enn flertallet og bemerker:

Mindretallet tar det samme juridiske utgangspunkt som flertallet, men har ved vurderingen av den betydning samværene har for barnas utvikling kommet til et annet resultat, idet det ikke finnes å foreligge sterke og spesielle grunner til helt å nekte samvær mellom barn og forelder.

Årsaken til barnas reaksjoner i tilknytning med samvær er viktig å søke kartlagt, blant annet for å kunne iverksette korrigerende tiltak med sikte på at barna kan opprettholde en rimelig kontakt med biologisk og etnisk opphav. Dette er etter mindretallets syn for lite vektlagt av flertallet.

Psykolog Knudsen bygger i betydelig grad sine konklusjoner i mars 2012 på at barnas reaksjonsmønster etter samvær, deres sosiale og emosjonelle tilpasningsproblemer, har sammenheng med traumer barna ble påført før samlivsbruddet. Mindretallet kan ikke se at det er påvist noe sannsynlig grunnlag for denne konklusjonen.

Det er uomtvistet at det forut for samlivsbruddet var høylytt krangel mellom foreldrene, sannsynligvis også kombinert med noe maktbruk fra fars side. Mindretallet ser ikke bort fra at i alle fall jenta kan ha bevisste minner om dette. Mindretallet legger til grunn at slike bevisste eller ubevisste minner kan være vanskelige å forholde seg til og i enkelte tilfeller kan gi varige problemer.

Omstendighetene i saken her gjør det likevel etter mindretallets syn ikke sannsynlig at det er disse forhold som har utløst barnas senere reaksjoner på samvær med far.

Etter at mor tok barna med seg til krisesenteret, ble barna akuttplassert to ganger. De måtte forholde seg til stadig nye omsorgspersoner i ulike omgivelser. Samtidig var de uten kontakt med foreldrene i lange perioder. Først i august 2009 ble det gjenopprettet kontakt med far. Deretter ble barna, i strid med fagkyndige råd, flyttet til hvert sitt fosterhjem. De mistet derved det som antakelig var deres viktigste tilknytningsperson.

At denne tiden, frem til barna ble noen lunde akklimatisert i fosterhjemmene, var vanskelig for barna synes åpenbart. At små barn reagerer på slikt fremstår for mindretallet som ganske åpenbart.

Det var først ved hans andre vurdering av barna, i mars 2012, at psykolog Knudsen fant at fars opptreden var reaksjoner på samvær fra 2010 og fremover. Noen drøftelse av alternative årsaksforhold er ikke gitt i rapporten. Under sin forklaring for lagmannsretten avviste imidlertid Knudsen at barnas reaksjoner kunne tilskrives begivenheter mellom samlivsbruddet og fosterhjemsplasseringen. Ut over å vise til at forsinkede reaksjoner og ønske om å bo sammen med den som var årsaken til barnas vonde minner ikke var uvanlig og at reaksjonen kom i tilknytning til samværene, ga han ingen forklaring på hvorfor alternative årsaker var uaktuelt. Han har heller ikke tillagt reaksjonen barna vist på samvær med hverandre noen vekt, når han nå ser bort fra psykologspesialist Olof Götestams konklusjon i september 2009 og sin egen rapport fra 2010.

Etter det mindretallet forstår, er det ikke uvanlig at barn reagerer på samvær, selv om forholdet til samværsperson oppleves som godt, og kanskje også nettopp derfor. Saken kan være et eksempel på dette, ved at barna også hadde reaksjoner etter samvær med hverandre. Hvorfor det ikke ble vurdert om noe tilsvarende kunne forklare reaksjonen knyttet til samværene med far, er uklart for mindretallet, som også finner det overraskende at virkningene av at barna, i strid med faglige råd, ble plassert i separate fosterhjem ikke er vurdert. At vitnet F under ankeforhandlingen opplyste at barnevernet hadde vurdert barnas situasjon som så krevende at ikke ett enket fosterhjem ville kunne håndtere begge barna, endrer ikke dette. Dokumentasjon for at slike vurderinger er foretatt og hva de eventuelt bygget på, er ikke fremlagt.

Mindretallet er også i tvil om barnas reaksjoner, og konsekvensene av samværene, er så alvorlige at de, selv om årsaken i alle fall i noen grad er å finne i forhold fra før samlivsbruddet, gir sterke og spesielle grunner for totalt opphør av samværet med far.

På dette punkt finner mindretallet de opplysninger som er gitt i de ulike rapportene fra samvær til dels innbyrdes motstridende.

Etter de to første samværene etter fosterhjemsplasseringen er gutten oppgitt å ha vært urolig i en ukes tid. For jenta er reaksjonen beskrevet som dårlig søvn og mareritt, samt at hun har reagert på at samværet skjedde i det tidligere hjemmet «der hun hadde opplevet så mye vondt og vanskelig». Om det siste var uttrykt av jenta eller var en slutning fra fostermor er uklart. Det samme er varigheten av reaksjonene.

Etter det neste samværet, det siste før barnevernet ville redusere samværet med far til to timer en gang i året, blir gutten beskrevet som å ha vært urolig i en ukes tid.

For mindretallet fremstår barnevernets ønske om en sterk innskrenkning av samværet som en overreaksjon. Det ble da heller ikke tatt til følge av nemnda.

I samværene fra mai 2012 til januar 2013 synes ikke barnas reaksjoner å ha vært særlig kraftige. Etter samværet på Myrsnipa i mai 2012 hadde jenta hatt flere reaksjoner, men «samværet hadde gått bedre enn det forrige».

Tilsvarende etter samværet 16. juni 2012 ble det uttalt at «det gikk bedre med jenta etter siste samvær». For gutten ble det ikke nevnt noe om reaksjoner, men fostermor hadde gitt uttrykk for at gutten hadde hatt godt av ro i en periode.

I rapporteringen fra samværet 13. oktober 2012 fremgår at jenta ikke ville ha samvær i Oslo, men det er ikke uttalt noe om reaksjoner. Gutten derimot ville gjerne ha samvær i fars leilighet i Oslo.

Etter samværet i [kommune] 25. januar 2013 uttalte fostermor at hun var veldig uenig i samværene, men at det tross alt hadde gått bedre i ettertid.

Slik mindretallet ser det var utviklingen på dette tidspunktet god og ga ikke grunnlag for å endre samværsordningen.

Når det gjelder det som ble siste samvær mellom far og sønn, 25. mai 2013, hvor begge barna hadde reagert på at far varslet at han ville komme på besøk på skolen, viser mindretallet til omtalen foran, blant annet om at begge barna synes å ha reagert kraftig etter samværet.

For mindretallet fremstår det som sannsynlig at reaksjonene, i alle fall for en del, skyldtes at barna ikke ville fremstå som fosterbarn, og derfor ikke ville at far kom i deres nærmiljø. I tillegg virker det sannsynlig at far har opptrådt strengt under samværet, og at også dette kan ha bidratt til reaksjonen.

Uansett fremstår reaksjonen etter samværet 25. mai 2013 som et avvik i forhold til den utviklingen som hadde funnet sted tidligere, og kunne i høyden begrunne et avbrudd i samværene, ikke et permanent opphør.

Mindretallet finner også grunn til å bemerke at den løpende rapporteringen er vanskelig å harmonere med opplysningen om at guttens reaksjoner etter samvær varer fra noen uker til flere måneder. Med unntak av siste samvær fremtrer reaksjonene som å ha hatt relativt kort varighet. Det bemerkes også at fosterhjemsperioden som lagmannsretten har vurdert, er lang, og at en sterkt og ensidig fokus på negative hendelser lett kan gi et fortegnet inntrykk av helheten.

Som det fremgår, har fostermødrene ved flere anledninger gitt uttrykk for motvilje mot samværene. Dette er lett forståelig, all den stund slike ofte vil være en utfordring for fosterhjemmet, særlig i en akklimatiseringsfase. Saksforholdet etterlater likevel et inntrykk av at fosterhjemmene bare i liten grad er forberedt på å møte disse utfordringene, og barnevernet synes å ha vært svært raske til å konkludere i favør av fosterforeldrenes ønsker.

Mindretallet stiller også spørsmål om barnevernet i tilstrekkelig grad har gitt fosterhjemmene opplæring og støtte i håndteringen av de utfordringer samværene skapte. Eksempelvis finner mindretallet det påfallende og lite betryggende når barnevernstjenesten tilsynelatende støtter opp om reaksjonen jentas fostermor hadde på at hun hadde fått et kamera i gave fra far, og derfor «tatt vare på» dette. Denne reaksjonen viste, slik mindretallet ser det, en forutinntatthet overfor far som saksforholdet ikke gir grunnlag for.

Det vises også til tilsynsfører Petterssons opplysninger i lagmannsretten om at hun ikke hadde noen instruks om at hun skulle ta opp med far forhold som hun mente han håndterte uheldig. Det foreligger heller ikke informasjon om at far på annen måte er søkt veiledet i hva han bør og ikke bør gjøre under samværet. Dette er desto mer påfallende som tingrettsdommen fra 2010 vektla faren for uheldig påvirkning under samværene.

Barnas reaksjoner må vurderes ut fra det som er normalt ved omsorgsovertakelse etter omsorgssvikt, og mindretallet kan ikke se at avviket i saken her er så stort at det representerer tilstrekkelig sterke og ekstraordinære grunner til å fjerne samværet helt. At barna har et vesentlig bedre omsorgstilbud i fosterhjemmene enn det far kan tilby, og kan være redde for å miste dette, er naturlig. Betydningen av dette bør likevel ikke være at far fratas alt samvær, men heller med at det arbeides målrettet for å gi barna trygghet for at det ikke er aktuelt med tilbakeføring, noe også far er innforstått med. Etter mindretallets syn bør barna sammen ha samvær med far tre ganger i året, hvert av fire timers varighet.

Når det gjelder mor, er det etter mindretallets syn at en vesentlig del av barnas problemer i dag mest sannsynlig er knyttet til morens omsorgssvikt etter samlivsbruddet og det forhold at hun var borte fra barna i to og et halvt år. Mor har åpenbart psykiske utfordringer som hun viser liten vilje til å ta fatt i. Samvær mellom mor og barna har i denne situasjonen ikke rimelig utsikt til å medføre noe positivt. Mindretallet kan imidlertid heller ikke se at et begrenset samvær som sikrer barna et visst kjennskap til moren, vil innebære en nevneverdig risiko for barna.

Mor har gitt uttrykk for at hun er innstilt på å ta sprogopplæring. Dersom hun følger opp dette, og hennes psykiske helse bedres, kan det tenkes å begrunne økt samvær, men slik situasjonen nå er, bør samværet begrenses til to timer, en gang årlig under tilsyn.

Etter dette avsier lagmannsretten dom i tråd med flertallets syn.

Dommen er avsagt under slik dissens som fremgår foran.

Dommen er avsagt etter loven frist, fordi det grunnet reise- og feriefravær ikke var mulig å få avholdt avsluttende domkonferanse på et tidligere tidspunkt. 

 

Slutning 

1. A gis ikke rett til samvær med C og D.
2. B gis ikke rett til samvær med C og D.

 

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*