Etter å ha deltatt på FamilieFakultetet, fikk kvinnen beholde omsorgen for sønnen. Hun synes det er synd at ikke flere får det samme tilbudet.
– Det er dumt at ikke Bufdir vil støtte et prosjekt som FamilieFakultetet. For meg var tilbudet avgjørende for at jeg fikk beholde omsorgen for sønnen min, sier ettbarnsmoren som kommer fra en kommune på Innherred.
Trønder-Avisa skrev om tilbudet FamilieFakultetet ved Maurtuva vekstgård AS tidligere i sommer. Daglig leder Kjerstin Heggdal Grimstad legger ikke skjul på at de ansatte ved gården er skuffet over at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet nylig avslo søknaden om prosjektstøtte på til sammen 10 millioner kroner den neste treårsperioden.
I prosjektbeskrivelsen går det fram at målet med FamilieFakultetet er å forebygge omsorgsovertakelser ved å øke kompetansen blant de voksne i sårbare familier.
Skulle evalueres
– Om vi hadde fått støtte, skulle tilbudet vært gratis for de kommunale barnevernstjenestene på Innherred den neste treårsperioden. Planen var også at opplegget skulle evalueres, sier Grimstad.
Forsker og professor ved Senter for barnevernforskning ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Willy Lichtwark, har stilt seg positiv til å evaluere FamilieFakultetet om prosjektet skulle få støtte.
– Tiltak som tar sikte på å forebygge at barnevernet må overta omsorgen for barn, er alltid interessante, sier barnevernforskeren.
– Vi har tro på at folk kan forandre seg. Å satse på biologisk familie er noe som kan gi positive gevinster – både menneskelig og økonomisk. Ved å gi tidlig, riktig og intensiv veiledning kan flere barn få vokse opp hos dem som betyr aller mest, nemlig deres egne foreldre, sier Grimstad, som etter avslaget har vært nødt til å permittere psykologen som er tilknyttet den private omsorgstilbyderen i Inderøy.
I avslaget skriver Bufdir at det å gi prosjektmidler til en privat entreprenør for utvikling av tiltak til barnevernet ikke «bidrar til å oppfylle formålet med ordningen om å utvikle barnevernet».
Grimstad understreker at de nå undersøker muligheten for å få prosjektstøtte andre steder.
Omfattende veiledning
For ettbarnsmoren var FamilieFakultetet vendepunktet.
Den kommunale barnevernstjenesten som betalte for tilbudet, hadde vært koblet inn allerede før sønnen hennes ble født.
Da han var tre år, hadde barnevernstjenesten forberedt en mulig omsorgsovertakelse. Parallelt fikk kvinnen begynne ved FamilieFakultetet. Tilbudet omfattet veiledning av psykolog Trude Hoff, sykepleier Ida Stene Tangstad og husstellærer/veiledningspedagog Kjerstin Heggdal Grimstad.
Kvinnen forteller at hjelpetiltakene hun fikk fra barnevernet tidligere, bare fikk henne til å gå i forsvar.
– Jeg syntes de påpekte feil. På FamilieFakultetet ble både sønnen min og jeg møtt der vi var – med respekt. Det ble fort noe helt annet. At tilbudet ikke får støtte, viser at det er pengene det står på når det gjelder familier som trenger hjelp.
– Aktuelt for flere
Lederen i barnevernstjenesten som betalte for veiledningen av ettbarnsmoren, synes det er synd prosjektet ikke fikk støtte.
– Slik det er utformet i dag, er dette et tilbud for få. Når veiledningen av en familie koster en halv million kroner, er det en betydelig andel av et kommunalt barnevernsbudsjett som har ansvar for støtte og veiledning av mange familier. Omsorgsovertakelser utgjør bare en liten andel av alt vi arbeider med, sier barnevernlederen.
Den daglige lederen ved Maurtuva peker imidlertid på at en omsorgsovertakelse er kostbar for det offentlige.
Om barnevernet overtar omsorgen for et barn, koster det anslagsvis mellom tre og sju millioner kroner i kommunale utgifter som skal dekke det et fosterhjem koster. I tillegg kommer de menneskelige omkostningene. Vi har tro på denne måten å jobbe på, og kommer både til å undersøke andre støtteordninger i tillegg til at vi vil jobbe tettere med de kommunale barnevernstjenestene for å skreddersy mindre omfattende opplegg med det samme formålet, sier Grimstad.
Leave a Reply