Etterhvert begynte Are å kjede seg på skolen – matematikken ble for lett, og leksene gjorde han unna på et blunk. Han jobbet videre i matematikkboken på egenhånd for å få større utfordringer, men da han kom på skolen og viste dette til læreren, visket læreren ut alle stykkene han hadde gjort som ikke var del av leksene.
Til slutt ba foreldrene om tilpasset opplæring for gutten, en tilpasset opplæring man har krav på.
Men med foreldrene sitt ønske om at sønnen skulle få bedre matematikkundervisning startet en konflikt med skolen som endte med at foreldrene ble meldt til Barnevernet. Skolen mente at foreldrene i sin kamp for bedre matteundervisning skapte et så høyt konfliktnivå at det gikk ut over Are.
Det ble starten på et mareritt for den lille familien, som forteller sin historie i «Vårt lille land» på TV 2.
– Jeg fikk fullstendig sjokk
Reaksjonen fra skolen kom som følge av at moren til Are skrev flere brev med krav om bedre undervisning for sønnen sin.
Rektoren skrev til Barnevernet at skolen var «bekymret for konfliktnivået som preger foreldrene til Are sitt forhold til skole og lokalmiljø».
– Jeg fikk fullstendig sjokk. Jeg vet ikke hva jeg tenkte. Det var kaos. Barnevernet? Hvorfor skal jeg blir meldt til Barnevernet, forteller Bente Fremmerlid.
– De startet gransking?
– Ja, de startet gransking. Det var en fryktelig tid. De kontaktet fastlegene våre og stilte spørsmål om oss. Og det var utrolig ubehagelig. De skulle undersøke vår psykiske helse. Og jeg tenkte «skal de ta gutten fra oss?».
– Vi føler det var hevn
Det er ikke mulig å gjennomføre en Barnevernssak uten at alt blir festet til papiret. «Vårt lille land» har gått gjennom papirene i den aktuelle saken, og det koker ned til at det er striden om matematikkundervisningen som er den viktige konflikten. Det er ikke snakk om rus, om mishandling eller et dysfunksjonelt barn.
I sakspapirene sier rektoren selv at det dreier seg om kravet om tilpasset opplæring.
– Vi føler at dette var hevn, forteller Bente Fremmerlid.
– Dette er et maktmisbruk, dette er et overgrep
Den administrativt ansvarlige er rådmannen i Skodjeer er Kjell Bjørdal.
– I de tilfeller vi bruker Barnevernet er det for å hjelpe et barn.
– Ikke for å straffe foreldrene?
– Nei, overhodet ikke for å straffe foreldrene, sier han.
Etter tre måneders gransking la Barnevernet bort hele saken. De fant ingen grunn til å gripe inn mot foreldrene. Tvert imot tilbød Barnevernet foreldrene om hjelp til å snakke med skolen.
– To saksbehandlere hadde denne saken, og de kunne ikke vise til et eneste eksempel på at vi på noen som helst måte hadde gått over en grense. Dette er maktmisbruk, dette er et overgrep, sier Ares mor, Bente.
Avviser overgrep
.
– Er det noen ganger at dere bruker Barnevernet mot foreldre som kommer med faglig kritikk?
– Det er vel relativt sjelden. Det må i så fall være en totalvurdering av hele situasjonen som gjør at man går til sånne grep. Men det er ikke så veldig mange andre ting kommunen har i forhold til problemer med skole og elever enn barnevern, sier han.
– Er det ingenting mellom samtale og atomkrig?
– Det er klart at det er samtale, men det er jo den ytterste konsekvens å gå til Barnevernet, sier han.
Etter episoden har Are sine foreldre sluttet å be om bedre undervisning for sønnen sin – de har gitt opp.
– Etter denne barnevernssaken innser vi at det ikke hjelper, forteller Bente Fremmerlid.
Hentet fra TV2
Leave a Reply