Redaktørens bemerkning: Dette er informasjon som kan være fornuftig å diskutere med advokat før en fylkesnemndsak eller en rettsak.
Roger Fisher og William Ury (1991 Getting to Yes) gjør rede for tre måter å forhandle på;
- Harde forhandlinger
- Myke forhandlinger
- Prinsippbestemt forhandlinger
Videre inndeler de forhandlingene inn i tre stadier, analyse, planlegging og diskusjon.
Harde forhandlere
Den harde forhandler oppfatter enhver situasjon som en styrkeprøve, hvor den mest ytterliggående og utholdende klarer seg best. Han ønsker å vinne, men fremkaller ofte en tilsvarende hard reaksjon som sliter på krefter og forverrer forholdet til motparten.
Myke forhandlere
Den myke forhandler ønsker å unngå personlige konflikter og gir gjerne innrømmelser for å komme til enighet. Han ønsker en vennskapelig løsning, men ender ofte med å bli utnyttet og føle seg bitter.
Prinsippbestemte forhandlere
Den tredje forhandlingsstrategien som Fisher/Ury fremhever er verken myk eller hard, men heller myk og hard. Prinsippbestemt forhandling (principled) er utviklet ved Harvard Negotiation Project. Metoden går ut på å finne frem til gjensidige fordeler, når det er mulig, og i tilfelle av interessekonflikter insistere på et resultat basert på en rimelighetsvurdering, som er avhengig av i forhold til partenes ønsker. Metoden kan anvendes i alle sammenhenger, alt i fra store fredsforhandlinger til familieanliggender. Sentrale punker i prinsippbestemt forhandlinger er:
- Holde person og problem atskilt
- Fokuser på interesser og ikke på standpunkter
- Finne frem til gjensidige fordelaktive valgmuligheter
- Forlang objektive kriterier.
Leave a Reply