Forskingsmidler for å stoppe rettmessig kritikk?

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Av Jan Myhre

Samfunnsinstitusjoner i vestlige land er under angrep fra ytterliggående grupperinger«. Dette hevder Marit Skivenes som sammen med Siri Gloppen skal undersøke hva dette betyr for legitimiteten til staten. 12 millioner koster det.

Over hele verden har det vært store demonstrasjoner mot det norske barnevernet. Vår hypotese er at dette bare er en del av et større bilde, og henger sammen med en gryende mistillit til statlige institusjoner og den politiske eliten. Vi ser at lignende mobiliseringer mot sosiale rettigheter skjer i flere europeiske land, blant annet når det gjelder abort, likestilling og homofiles rettigheter, forteller Skivenes.

Ifølge Skivenes er mobilisering blant ultrakonservative og religiøse grupperinger på tvers av land en viktig del av dette bilder.

Det nye prosjektet skal undersøke hvordan denne mobiliseringen foregår, hvordan det påvirker meningsdannelsen hos vanlige borgere og hva det innebærer for legitimiteten til statlige institusjoner.
Vi vil særlig se på kritikken mot barnevernsystemer og debatten om barns rettigheter i Europa. Det vil gi kunnskap om hvordan man kan bevare legitimiteten til viktige institusjoner i samfunn der sosiale og politiske rettigheter er under angrep«.

Jeg kan ikke se annet enn at her får professoren ved UiB forskningsmidler for å stoppe at rettmessig kritikk av barnevernet når ut og danner meninger blant befolkningen. Konklusjonen er visst allerede bestemt: Legitimiteten til bv er under angrep. At befolkningen ikke lenger aksepterer eller støtter opp om praksisen i dagens bv kan vi ikke ha noe av.

Særlig ille er det visst, ifølge Skivenes, at det «mobiliseres blant ytterliggående ultrakonservative og religiøse grupperinger på tvers av land«. Hun nevner ikke med ett ord at den største mobiliseringen faktisk foregår blant vanlige folk, herunder barn, som har fått føle bv vedtak på kroppen. Nei, kritikerne skal stemples som ytterliggående.

Vi lever i et demokrati, og der bør man stole på vurderingen til befolkningen. For at den skal ha grunnlag for å vurdere, må den ha informasjon om hva som faktisk skjer innen institusjonene og rettssystemet.

Skivenes har registrert «en gryende mistillit til statlige institusjoner og den politiske eliten«. At bv, NAV og politikerne nå opplever gryende mistillit skyldes ene og alene internett. Vanlige borgere får innblikk i en virkelighet de ikke visste eksisterte. Litt som da tilstandene ved Bastøy og handlingene mot taterne ble avslørt i forrige århundre.

Ville det ikke vært mer interessant å, med et åpent sinn, forske på om kritikken av barnevernet, fylkesnemndene og domstolene faktisk er berettiget – særlig sett i lys av alle domfellelsene i EMD? Men da får man vel ikke de forskersvarene man vil ha..

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

1 Kommentar

  1. Hvem er ansvarlig for den svekkede tilliten til barnevernet?
    Først og fremst selve barnevernet pluss fylkesnemnda pluss domstolene.
    Det er sinnsytt å peke på noen andre etter at den endelige dommen av Grand Chamber of EMD har påpekt alvorlige mangler i beslutningsprosessen og etter så mange skandaløse saker og etter hvordan bekymringsmelding om barnevernet (2015) har blitt håndtert.

    Alt mulig forsøkes fortsatt for å skjule rotet under teppet.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*