Lege Jakob Christian Norup hevder han ble forsøkt brukt av barnevernsleder til å fjerne to barn med tvang fra en mor med «løgn og lureri».
Nå har legen klaget til Fylkesmannen. Han er imidlertid ikke den eneste i Samnanger som reagerer på barnevernet. I kveld går det fakkeltog gjennom kommunen i protest mot mot barnevernets metoder.
Jakob Christian Norup er fastlege på Samnanger Helsetun. Han forteller at han 16. januar i år fikk en telefon fra kommunens barnevernsleder, som også er kommunens helse- og sosialsjef. Anmodningen gikk ut på at lege eller helsesøster skulle kalle inn en mor og hennes to småbarn til en undersøkelse. Dette var det ikke medisinsk grunnlag for. Formålet var at barna skulle fjernes fra moren.
«Jeg sitter som fastlege tilbake med en følelse av å ha blitt forsøkt brukt av barnevernet til å utføre en uforsvarlig handling: Tvangsfjerne to barn fra en mor ved hjelp av løgn og lureri – der det senere samme dag og ifølge samme barnevern likevel ikke forelå noe grunnlag for en tvangsfjernelse av disse to småbarn.» Den krasse kritikken skriver han i klagen som legen nå har sendt til Fylkeslegen og kommunens ordfører.
– Svært vanskelig
Barna skulle føres inn på et rom, og mor – uvitende om hva som skulle skje – på et annet. Barna skulle da føres bort av barnevernet til et beredskapshjem på hemmelig adresse, forteller legen. Norup sier at han nektet å være med på dette.
5. februar fikk legen kjennskap til at omsorgsovertakelsen av barna ikke var gjennomført.
– Situasjonen var svært vanskelig, og spørsmålet var grenseoverskridende både personlig og faglig. Jeg har ikke på noe tidligere tidspunkt vært i kontakt med barnevernet om denne familien, sier Norup.
I sin klage skriver han videre: «Barna forble med foreldrene i heimen, hvilket viser, at det reelt ikke fantes noe grunnlag for å fjerne de med makt og lureri med hjelp fra lege».
– Hva om jeg hadde sagt ja? Hvor lang tid var det gått før feilen var blitt oppdaget og barna returnert til hjemmet – uker? Måneder? Dette hadde utvilsomt vært svært traumatiserende for barna, sier han.
Fakkeltog mot barnevernet
BT møtte flere opprørte samninger mandag ettermiddag. De beskriver lang tids frustrasjon over det lokale barnevernet, og mener det er blitt gjort forhastede avgjørelser i flere saker der barn er blitt tatt fra foreldrene sine.
Torsdag opprettet Stein Birger Haga en side på Facebook, hvor han oppfordrer sambygdingene til å bli med på et fakkeltog mot måten barnevernet har fratatt flere foreldre omsorgen for barna sine.
– Det har rådet så mye frustrasjon at jeg tenkte at nå må jeg snart gjøre noe. Nok er nok, sier Haga.
«Vi treng barnevern, men ikkje slik vi har det i vår kommune», lyder et støtteinnlegg. Andre er kritisk til fakkeltoget, og mener kritikken er fremstilt for ensidig. «Det verkar som innbyggjarane i Samnanger tek parti i ei sak dei kun kjenner frå ei side», skriver en annen på siden.
Til nå har rundt 90, inklusive legen Jakob Christian Norup, meldt at de vil stille i fakkeltoget, og ytterlige 60 skriver de vurderer å stille. I tillegg hevder Haga at like mange har meldt om sin deltakelse på andre måter.
Erene Solsvik Bruvik vil delta i fakkeltoget fordi hun mener saken dreier seg om mye mer enn grunnleggende mistillit. Hun mener det i mange av sakene burde være mulig å løse problemet i samarbeid med foreldre og skolen, uten at ungene blir tatt bort fra foreldrene sine.
– Jeg har tillit til at kommunestyret nå bruker anledningen til å rydde opp og undersøke saken skikkelig, sier Erene Solsvik Bruvik.
– Ikke vanlig fremgangsmåte
Fylkeslege Helga Arianson sier at fremgangsmåten som legen beskriver høres uvanlig ut.
– Jeg kan ikke huske at vi har behandlet en lignende klage tidligere. Dette er ikke en vanlig fremgangsmåte i barnevernet, men denne saken må vurderes helt konkret, sier hun.
Arianson forteller at leger har plikt til å melde fra dersom de mistenker omsorgssvikt, og at de har plikt til å gi opplysninger til barnevernet dersom det blir begjært.
– Men da må begjæringen begrunnes. Legen skal kun gi fra seg opplysninger som er relevante for det barnevernet spør om, sier hun.
– Har leger en plikt til å bistå barnevernet på andre måter, for eksempel slik som Norup sier at han ble bedt om?
– Det er ikke andre plikter som er lovfestet.
Fylkesmannen mottok i fjor 24 klager på kommunale barnevernstjenester i fylket. Én av dem omhandlet Samnanger, og i det tilfelle ble det gitt kritikk og veiledning.
– Jeg har ikke mulighet til å fortelle hva den saken handlet om, sier seniorrådgiver Eirik Lyssand hos Fylkesmannen.
Dette er saken:
-
Ifølge Barnevernloven § 4–12 kan vedtak om å overta omsorgen for et barn treffes om det er fare for liv og helse, og om det er alvorlige mangler ved den daglige omsorgen for barnet.
- Barnevernet kan gripe inn og hente barn ut fra hjemmet midlertidig, om det er akutt nødvendig.
- Dette skal umiddelbart meldes videre til fylkesnemnden for barnevern og sosiale saker, som må godkjenne eller underkjenne avgjørelsen innen 48 timer. Fylkesnemnden treffer avgjørelse om tiltak.
- Nemnden består av to eller flere jurister, et utvalg av fagkyndige og alminnelige medlemmer. De blir oppnevnt av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.
Leave a Reply