Ansatte i barnevernet stilte sin kunnskap og erfaring til disposisjon for publikum for å avkrefte myter og for å tydeliggjøre barnevernets samfunnsoppgave.
Medieoppslagene har ikke alltid klart å formidle barnevernets rolle i omdiskuterte saker, og pressen beskriver barnevernet som en lukket tjeneste. Fellesorganisasjon for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere FO, har derfor valgt å sette fokus på mer åpenhet. På tirsdag besvarte ansatte i barnevernet spørsmål om sine tjenester i rådhusets foajé. Både skoleklasser, men også enkelpersoner kom for å lære mer.
Undrende
– Jeg har snakket med to skoleklasser om jobben min og hva vi kan gjøre når foreldre ruser seg, sier barnevernspedagog på Solheimsviken helsestasjon, Anne Sofie Nunn. Hun tilbyr veiledning og oppfølging av gravide og småbarnsforeldre med rusproblemer.
– Ungene var veldig undrende. De lurte mest på hva vi kan gjøre for å hjelpe foreldre som bruker narkotika, og hva som skjer med barna deres.
Avkrefter myter
– Det er en myte at med en gang barnevernet kobles til saken, blir ungene fratatt foreldrene og plassert i fosterhjem, forteller hun og noen bekymringsrynker dukker på pannen mens hun snakker.
– Både barn og voksne tror at det er det vi hovedsaklig gjør. Det er en myte som går igjen og som jeg har måttet avkrefte opp til flere ganger i dag.
– Derfor er viktig å synliggjøre hva slags arbeid vi gjør, sier Nunn og fortsetter.
– Men først og fremst er det viktig å vise at vi kan hjelpe.
Leave a Reply