Statsadvokaten ber barnevernet i bydel Alna betale to millioner kroner for grovt brudd på tjenesteplikt.
Av MARIE GOLIMO KINGSRØD
Bydelen vedtar ikke forelegget.
Statsadvokaten mener at barnevernet i bydelen har brutt straffelovens paragraf 171 – for å «ha utøvd eller bistått ved utøving av offentlig myndighet og grovt brutt sin tjenesteplikt».
«Den 23. juni 2020 ble det av statsadvokaten utferdiget et forelegg på kr. 2 000 000 til Oslo kommune», skriver statsadvokaten i et dokument VG har fått innsyn i.
Saken, som gjelder et barn som har vært i barnevernets omsorg, ble først henlagt av politiet.
Henleggelsen ble anket til statsadvokaten, som krevde ny etterforskning – og avgjør at «straffbarhetsvilkårene er oppfylt» for Alna barnevern.
– Burde vært håndtert annerledes
Kommunen har svart statsadvokaten at de bestrider det rettslige grunnlaget for forelegget.
– Sett i ettertid mener kommunen at den aktuelle saken burde vært håndtert annerledes, sier kommunaldirektør i Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, Erik Blom-Dahl til VG.
Han fortsetter:
– Det er imidlertid kommunens klare oppfatning at ingen som har handlet på vegne av Oslo kommune har brutt sine tjenesteplikter med forsett.
Kommunen avventer nå den videre behandlingen hos statsadvokaten og oppfølging i rettsapparatet.
– Så lenge saken er under behandling kan vi ikke gi ytterligere kommentarer, sier kommunaldirektøren.
Kilde: VG
Norsk straffelov er underlig fordi den ikke har noen spesifikk regel om å sette andres helse i fare ved grov uaktsomhet som profesjonell eller offentlig tjenestemann.
Å forlate en person i en hjelpeløs tilstand i henhold til § 242-243 – å forlate et barn i unødvendig separasjon fra foreldrene – og begå bedrageri ved grov uaktsomhet i henhold til § 271 a i straffeloven, kan imidlertid teoretisk sett fortsatt brukes.