Hårsårhet innen barnevernsfeltet!

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

never give up

Barnevernet må i større grad enn i dag tåle kritikk og ønske den velkommen, også kritikk som ikke er fremsatt på en akademisk korrekt måte.

av Ragnhild Pettersen, sakkyndig

Etter min mening er det i dag en hårsårhet og et akademisk fintføleri dersom det rettes kritikk mot barnevernsfeltet. Selv har jeg jobbet som sakkyndig for domstolene og barnevernet i 20 år og vet at det gjøres mange vanskelige og viktige vurderinger hver dag med stor og inngripende kraft i barn og familiers liv. Vi som jobber i dette kompliserte feltet må derfor tåle både kritikk, ukritisk retorikk, sinne og ulike oppfatninger uten å bli krenket eller mene at dette skader vår jobb. Det er i dag for lite diskusjon i det offentlige om barnevernets rolle, hvorfor antall omsorgsovertakelser har steget med 58 % i perioden 2003-2014, at antall akuttplasseringer har steget dramatisk (noe som skulle være et unntak) og hvordan det egentlig går med barn under offentlig omsorg. Selv om det har vært noe positiv utvikling, er det fremdeles dårlige prognoser for barnevernsbarna. Den politiske debatten om barnevernet har i stor grad forstummet, noe som er svært uheldig og som på sikt vil skade barnevernet. Jeg mener det er viktig å spørre seg om vi er på en riktig vei, der den eneste godkjente løsningen i dag ser ut til å være at flere barn må «berges» fra biologiske foreldre, at det må rekrutteres flere fosterhjem og at barnevernet må ha mer midler. Her mener jeg vi trenger grundige politiske og faglige diskusjoner.

Vi fratar foreldre en stemme 

I det offentlige rom gis det lite plass til de som er misfornøyde med barnevernet, og det hevdes til og med at kritikk av barnevernet kan skade barn fordi det fører til at færre melder bekymring. Samtidig sendes det bekymringsmeldinger som aldri før. Fagfolks bekymringsmelding om barnevernet ble møtt av BUF-etat med at det var unødvendig å bruke «utestemme».  I mange land i Europa, USA og Australia demonstrerer tusenvis mot norsk barnevern, og dette nevnes så vidt i norske media. Det blir også bare henvist til at det er religiøs fanatisme, og Norge tar ikke til seg noe av innvendingene. I avisene hevdes det at kritikk av barnevernet er en krenkelse av barna som mottar hjelp. Jeg undrer meg stort over denne hårsårheten og nærmest demoniseringen av kritiske røster til dette systemet. På denne måten fremstår det som vi i Norge ikke tåler kritikk og opplever det som krenkende for de som jobber i saksfeltet. En institusjon som har så stor makt til å gripe inn i enkeltmenneskers liv,  være gjenstand for kritiske refleksjoner og innvendinger,  og samtidig ønske denne kritikken velkommen. Og da ikke bare kritikk som er fremsatt på en akademisk korrekt og nyansert måte, da fratar man mange av de barnevernet er ment å hjelpe, en viktig stemme. Heller ikke vi som jobber innen feltet har retten til å være fritatt for kritikk eller krenkelse for den saks skyld. Det er mange vanskelige, vonde og livsviktige vurderinger som gjøres. Mange ganger til det beste for barn, men også mange ganger gjør vi barnas situasjon dårligere. Da må vi også tørre å høre dette, ha diskusjoner og få og motta negative tilbakemeldinger når det gjøres ukloke og dårlige valg eller det tas avgjørelser med utilsiktede konsekvenser. Bare slik er det mulig å lære og gjøre endringer. Og kritikk av barnevernet kan ikke og skal ikke sidestilles med at man ikke er for vern av barn.  Dette er en farlig vei å gå. Og akademisk fintføleri av typen at «barnevernet tar ikke barn» hører ikke hjemme i barnevernsfeltet. Selvsagt tar barnevernet barn, mange ganger helt nødvendig, andre ganger gjøres det grove og uopprettelige feil. Dette må vi som jobber i dette feltet også tåle å høre, det er ikke akademiske språklige øvelser vi holder på med. Og arbeidet vi utfører blir ikke mindre verd eller viktig om vi blir utsatt for kritikk – saklig så vel som usaklig.

 Viktig med større politisk engasjement

«Av dem som kommer i kontakt med barnevernet er cirka 80 prosent fornøyde med den hjelpen de får» skrives det i en del forsvarsskrifter for barnevernet. Dette er jo både faktafeil (80% av et utvalg som fikk hjelpetiltak valgt ut av barnevernet selv sier de er fornøyde med hjelpetiltakene) og tåkelegging av en viktig debatt.  Vi har også lite forskning på effekt av hjelpetiltak, som nå også skal kunne pålegges foreldre uten samtykke. Det er i de sakene vi ikke har fornøyde foreldre, der vi ikke klarer å hjelpe barn, vi virkelig trenger å høre hva som sies. Barnevernsfeltet er under stadig utvikling, men også dette er preget av moteretninger og faglig uenighet. Her må i større grad politikere på banen for å delta i diskusjonen om hva som defineres som god nok omsorg. Dette er etter min mening en for viktig diskusjon til å overlates til bare fagpersoner.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

5 Kommentarer

  1. Ja, som barnevernspedagog med mange års erfaring som først miljøarbeider, etter utdannelse i 50 årsalderen avanserte jeg til miljøterapeut uten at jeg vil si det forandret min måte å tenke og jobbe på i vesentlig grad. jJeg var bare så glad for å lære involveringspedagogikk som stemte så helt med min måte å tenke og jobbe på. Tenk det fantes en anerkjent pedagogisk retning som jeg kunne bifalle og støtte meg til.Jeg har i de senere år blitt en av de krasseste kritikerne av min egen profesjon. Jeg opplever det jeg kaller profesjonsarroganse. Jeg vet meget vel at vi trenger et barnevern, men har også jobbet med barnevernets kasteballer som aldri fikk føle seg trygg noe sted , ikke ønsket, ikke elsket, kun en inntektskilde.I dag hentes barn ut fra trygge, men fattige hjem og argumenter som for umoderne undertøy brukes av barnevernet!Til min muntlige eksamen i -94 fikk jeg spørsmål om pensum. Da tillot jeg meg å påpeke at Kari KIllen så vidt nevnte at omsorgssvikt forekommer i alle sosiale lag, mens hele boka var viet de små i samfunnet.Jeg har stått last og brast med en familie som meget uberettigert ble fratatt sine barn også i sitt nye ekteskap, mens psykopaten fikk hånd om sine to barn kvinnen hadde med han.Jeg ble ikke spurt av de sakkyndige for jeg kjente alle partene og kunne komme til å gi opplysninger i barnevernets disfavør. Jeg har aldri lest et tydeligere bestillingsverk! Vitner ble nektet å vitne. Trenger jeg å si mer om manglende rettssikkerhet?

  2. Bra skrevet, men skuffende misforstått. Debatten handler ikke om at det gjøres feil her og det. Det handler om HVORFOR det gjøres feil. Det handler om saksbehandlere som konstruerer fakta for å vinne saker. Det handler om penger som fores vennekretser (saksbehandlere, fosterhjem og venner i fylkesnemda (advokater og sakkyndige) våkn opp!

  3. To minutter etter at jeg var ferdig hos Pettersen ringer hun saksbehandleren i Eidsvoll barnevern Bente Tærud. Pettersen forteller der hva og hvordan jeg har kritisert barnevern på Eidsvoll. Bente Tærud kan da si at hvis Pettersen gir meg hovedomsorgen tar barnevernet i Eidsvoll å går til omsorgsovertakelse og plasserer barna hos mor ! Mer feig ,falsk og arrogant kvasipsykolog en Petersen er vanskelig å finne . I juni 2014 ble hun under habilitets redegjøringen spurt om hun jobbet for barnevernet på eidsvoll. Hun svarte NEI ! Det gjorde hun også i rettsmøtet 13 Juni øvre romerike tingrett , Dommer Ole Trygve holt ! I hovedforhandling med Dommer Tom Vikden 25/9-2014 nektet hun også for å jobbe for barnevernet i Eidsvoll . 15 januar 2015 får jeg bekreftet at psykolog Ragnhild Pettersen jobbet for Eidsvoll barnevern i 2013 og 2014 for kroner 300 000,- !

    • Dessverre er mye sakkyndig arbeid ikke mulig å etterprøve.
      Psykologer vurderer selv sin egen habilitet. Og finner den som regel helt i orden.
      Det finnes idag ingen reell klageadgang på psykologfaglig arbeid. Verken Helsetilsynet, BSK, Fosap, Psykologforening eller Fagetisk Råd gransker psykologfaglige vurderinger. Kun metodebruk kan klagebehandlies. Utover det kan psykologene si akkurat hva de vil.

  4. Dette var forfriskende lesning. Må bare komme med et viktig tilleggspoeng. For det er ikke bare foreldre, deres advokater og andre voksne som uttaler seg negativt om barnevernet.
    De aller viktigste røstene blir heller ikke hørt, og det er barna selv. Når det er nødvendig for tidligere, og nåværende, barnevernsbarn å samle seg i en egen forening, så blir ikke barna hørt. Når barns mening om bosted blir avfeid gang på gang, og de opplever plasseringen som tvang, enda de ikke er på tvangsparagraf, ja da blir de ikke hørt. Det er så lett å sette barns meninger til side med at de ikke vet konsekvensene av det de sier, at de ikke har tilstrekkelig perspektiv og så videre.
    Men poenget er: Dersom barnet selv opplever en plassering som MER overgripende enn det å bli boende hjemme, så er det den opplevelsen, de følelsene, som vil gi mest skade på lang sikt.
    Hva barnevernet føler og mener har overhodet ingen betydning for disse barna.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*