Helsetilsynet har gjennomgått 106 barnevernsaker med urovekkende funn. Media er helt tyst om det

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Foto: VON kommunikasjon

Direktør for Statens Helsetilsyn, Jan Fredrik Andresen skriver dette i starten av sin innledning til rapporten:

Ivaretakelse av barn som kan være utsatt for alvorlig omsorgssvikt, er viktig og vanskelig. Svikt og svik, rapporten fra utvalget som utredet saker hvor barn har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt ga oss rystende informasjon om konsekvensene når vi som samfunn ikke evner å gripe inn i tide og på rett måte for barn. Media avdekker stadig historier om barn som ikke får den hjelpen de har behov for, enten ved at det ikke gripes inn, ved at det gripes inn for hastig eller ved at det settes inn feil tiltak.

Her er det altså snakk om å gripe inn i tide. Ikke om å gripe unødvendig inn. Ingenting om alle de familier som blir ødelagt av barnevernet for bagatellmessige ting, falsk bekymringsmelding, dokumentfalsk og direkte løgner fra både familie, venner, naboer og selv ansatte i barnevern. Oj, glemte visst enkelte barnevernstro sakkyndige som leverer bestilte rapporter som holder med barnevernet. De kan jo ikke kutte tråden til barnevernet som forer dem med høye lønninger? Se NRKs Skjulte bindinger

Skjulte bånd

Hver dag blir det bestemt at barn skal skilles fra familien sin. Avgjørelsene tas på råd fra psykologer, bak lukkede dører. Vi må stole på at atskillelsen er til barnas beste. Men en undersøkelse NRK har gjort viser at mange av de sakkyndige har skjulte bindinger til barnevernet.

NRK Brennpunkt

Direktøren forteller altså at rapporten handler om barn som har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt. De to første kategoriene synes opplagte, selv om det kan gjøres feilvurderinger der også, men siste kategori – omsorgssvikt er mest spennende her. I 2014 var 32% av alle omsorgsovertakelser fordi barnvernet og eventuelt deres betalte sakkyndige mente at foreldrene ikke ga, eller ikke ville kunne gi god nok omsorg i fremtiden, altså foreldrenes manglende foreldreferdigheter . Uten noe bevis. Og sannsynligvis uten noen lengre utredning for å kvalitetssikre påstanden. Og rettsvesenet sluker det rått. Dommerene spør ikke engang om påstanden er etterprøvbar eller kvalitetssikret. Men, sier du kanskje, familien har da advokater til den slags? Ja, hvis familien er heldig nok til å finne en av de få advokatene som virkelig kan sitt arbeid på barnevernsfeltet. Det er ikke mange av de. De fleste advokater er flinke til å prosedere overfladisk, men tar sjeldent et dypdykk i familiens problematikk og utfordrer sjeldent kommunens advokat (barnevernets) på dets kvasi teorier og fryktede og nedlatende påstander om familiens omsorgsevne. Vi har alle hørt om de tykke brødskivene.


«Psykologen har observert at moren er dårlig til å lage omelett og at hun skjærer for tykke brødskiver.»

Sagt i fylkesnemnda i en barnevernsak

Statens helsetilsyn fikk altså i 2016 i oppdrag av Barne- og likestillingsdepartementet å vurdere minst 100 barnevernsaker som har vært behandlet i fylkesnemnd. Dette skulle gi helsetilsynet mulighet til å se bredere på barnevernet enn de vanligvis gjør i tilsynet. I denne rapporten har de gjennomgått barneverntjenestenes og fylkesnemndenes arbeid med 106 ulike barn fra hele landet. De har sett på kvaliteten på arbeidet, det vil si om det er gjort i tråd med det som kan beskrives som god barnevernfaglig praksis.

Statens helsetilsyn har innhentet råd underveis. Barn og foreldre med erfaringer fra barnevern, ansatte i kommunalt barnevern, fylkesnemndsledere, ansatte hos fylkesmenn og forskere fra ulike forskningsmiljø har deltatt i fagpanel og ekspertgrupper. Men, ingen av de mest aktive barnevernskritikerne, de med mest kunnskap om den andre siden av barnevernet, er blitt spurt om råd. Er ikke det merkelig? Kan det tyde på en ensidig vinkling av undersøkelsen? Hva som ikke er gjort men som burde vært gjort? Det er jo ikke akkurat det barneverns kritikerne er mest opptatt av. Nei, det er den andre siden av saken, der barnevernet unødig invaderer en familie og kanskje også tar et barn eller to-tre uten at det burde vært gjort. Er den siden av saken, som er like viktig etter vår mening, blitt vurdert? Det er det vi skal se på når vi nå dukker ned i rapporten.

Formålet med gjennomgangen av de 106 omsorgsovertakelsene var å:

  • få en bred situasjonsbeskrivelse gjennom å se på prosess og innhold i et utvalg enkeltsaker
  • få kunnskap om når det svikter eller går bra, hva som eventuelt svikter og hvorfor det svikter eller går bra
  • særlig se på kvaliteten i barnevernets faglige avveininger og vurderinger, og om barneverntjenesten og fylkesnemnda er tydelige på hvorfor de fatter beslutning om akuttvedtak og omsorgsovertakelse

Blir oppdatert når vi har gjennomgått rapporten….

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

1 Kommentar

  1. Er på sin plass at noen (les eks. Polske diplomater) begynner å ettergå disse korrupte, innkompetente og udugelige saksbehandlerne i barnevernet. At de kan herje slik med barn og deres familier uten at det får konsekvenser er uhørt. Bv utelater uttalelser i rapporter for å styrke sin egen sak. ….burde vært politianmeldt….men det hjelper vel heller ikke.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*