Horne kutter skjulte bånd

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

 

EGENERKLÆRING: Sakkyndige i fylkesnemndene skal oppgi hvilke oppdrag de har hatt for barnevernet
EGENERKLÆRING: Sakkyndige i fylkesnemndene skal oppgi hvilke oppdrag de har hatt for barnevernet

Solveig Horne vil at sakkyndige i barnevernsaker skal erklære sin habilitet. – Det er bra for tilliten til tjenestene, sier Psykologforeningen.

Knappe to uker etter Brennpunkt-dokumentaren «Skjulte bånd» har barneminister Solveig Horne tatt initiativet til at sakkyndige skal garantere at de ikke har bindinger til barnevernet.

I dokumentaren ble det ble hevdet at sakkyndige i fylkesnemndene har skjulte bånd til barnevernet. For eksempel har flere psykologer sittet som nemdsmedlemmer og vært med på å fatte vedtak om omsorgsovertakelse i saker som involverer kommuner de tidligere har vært sakkyndig for.

Positivt

Fagsjef Anders Skuterud i Norsk Psykologforening har vært i møte med statsråden, og er positiv til initiativet.

– I utgangspunktet er det noe alle gjør når de tar på seg et oppdrag. Det vil tvinge alle parter til tenke gjennom problemstillingen hver gang en sak er oppe i fylkesnemnda, sier Skuterud.

Han forteller at det vil bli laget materiale som forteller hvilke kriterier som skal legges som grunnlag for habilitet.

Skuterud kjenner ikke til tilfeller hvor habilitetsspørsmålet har påvirket resultatet i Fylkesnemnda.

– Men bare det at det stilles spørsmålet ved habiliteten er et problem, sier han.

Et lite land

Skuterud mener det ikke er habilitetsproblem hvis en person har utredet en sak for en kommune, og ett år senere er dommer i en annen sak i den kommunale fylkesnemnda.

– Eller hvis du har vært veileder for ansatte i barnevernet, og du to år senere er sakkyndig i en annen sak.

Han mener Norge er et for lite land til å kreve at en sakkyndig ikke kan ha hatt oppdrag for barnevernet.

– Det er viktigere at fylkesnemnda bruker psykologer som har kunnskaper om temaet, framholder Skuterud.

Oversikt over oppdrag

I en pressemelding sier Solveig Horne at den sakkyndige skal levere egenerklæringen sammen med rapporten.

– Egenerklæringen vil gi oversikt over tidligere oppdrag og hvem som har vært oppdragsgiver, samt om eventuelle oppdrag som fagkyndig nemndsmedlem eller fagkyndig meddommer, sier Horne.

Statsråden skal sende et brev til barneverntjenestene i kommune for å sikre at det blir gode rutiner for å vurdere habiliteten til de sakkyndige

Vibeke Liane

fra http://fontene.no/forsiden/horne_kutter_skjulte_b%C3%A5nd_259073.html

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

2 Kommentarer

  1. Detet har psykologforeningen vist i årevis. For noen hyklere! De har blod på sine hender fra alle de foreldre og barn som har begått selvmord som følge av denne svindelen der deres medlemmer har sørget for ar barnevernet har kunet ta barn på syltynt konstruert grunnlag.

    Rune Fardal

  2. Sverre Kvilhaug kom med ett forslag om hvordan det skulle vœre mulig å bedre rettsikkerheten til den private parten I de forskjellige rettssinstanser .

    Muligheten for en rettferdig rettergang gjør det nødvendig å lage vanntette skott mellom de psykologene som tar oppdrag fra barnevernet og de som påtar seg å vœre meddommere for domstolene eller fylkesnemdene og der burde karantenetiden vœre minst 10 år I begge retninger.

    Psykologene bør da kunne velge om de vil vœre sakkyndige I barnevernet eller vœre sakkyndig medlem av fylkesnemder og domstoler .

    Dette ville vœre en reell mulighet for at sakkyndige psykologer kan begynne å opptre som reelle sakkyndige og begynne å ta innover seg at det er en absolutt sammenheng mellom adskillelse av foreldre og barn og senere fysiske/psykiske «lidelser

    May-Harriet Seppola

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*