Innførte nytt avvikssystem: Fant 1600 alvorlige hendelser på barneverns­institusjoner siden 2020

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

I 2020 oppdaget Riksrevisjonen at barnevernsinstitusjonene i Norge ikke hadde noe felles avvikssystem for rapportering av alvorlige hendelser. Etter systemet ble innført, viser det nå at det i snitt skjer to alvorlige hendelser per dag i barnevernsinstitusjoner.

1600 ALVORLIGE HENDELSER: Alvorlige hendelser kan ifølge Rusfeltets hovedorganisasjon bety brann, overdoser, selvskading vold og skade på andre, og dødsfall. Foto:  Illustrasjonsfoto, Unsplash

Av Susanne Blindheim

Uavklart hvem som har ansvaret

I oversikten er det registrert 190 alvorlige selvmordsforsøk, og 10 dødsfall. I Statens Undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten sin rapport Ungdom med uavklart tilstand fra 2021, uttaler de at det er uavklart hvem som har ansvaret for barn og unge som har det vanskelig over tid.

– Et stort tilfang av styrende dokumenter, foreslåtte modeller og organiseringsformer viser at kompleksiteten er stor på barn- og ungefeltet, og speiler en utydelig normering og oppgavefordeling. Mange utredninger følges ikke opp i tjenestene, skriver de i rapporten.

Aftenpostens arbeid

Aftenposten har jobbet med prosjektet «Barna Norge svikter». De har under arbeidet funnet ut at mange barn får god hjelp, men at alt for mange faller mellom stolene.

Fagrådet Rusfeltets hovedorganisasjon skriver at holdningen Bufdir viser til Aftenposten kanskje er det mest skremmende. Bufdir har et overordnet faglig ansvar for hjelpetilbudene til barn og unge i Norge, likevel har de kun gransket en av de 1600 alvorlige hendelsene siden 2020.

Bufdir hevder ifølge Aftenposten at det ikke er noe feil med institusjonene. De påpeker at problemet er et økende omfang av problemer hos barn og unge, og at dette skaper hendelsene.

Barneombud, forskere og politikere ber nå om samlet kunnskap og læring. Når Aftenposten har spurt Bufdir om de vil ta ansvar for dette, skal de ha svart at de ikke har prioritert dette så langt.

Rusfeltets hovedorganisasjon ber med dette som grunnlag helseminister Ingvild Kjerkol og barne- og familieminister Kjersti Toppe ta ansvar for en bedre prioritering.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*