Mellom 2006 og 2008 fikk 944 tidligere barnehjemsbarn i underkant av 562 millioner kroner i erstatning for overgrep og omsorgssvikt av Oslo kommune.
Politikerne ble gjort kjent med at flere ikke søkte forrige gang. Derfor ble ordningen gjenåpnet før sommeren.Siden 1. juli har det vært mulig å søke på nytt. Før helgen var det kommet inn 27 søknader, forteller helse- og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide (H).
– Det er på nivå med det vi har ventet så langt. Ordningen er åpen ut 2015, så jeg antar at det vil komme flere søknader.
1300 søknader
Den såkalte vederlagsordningen ble opprettet i 2006 etter at en granskning avdekket systematiske overgrep, vold og omsorgssvikt ved barnehjem og institusjoner drevet av kommunen.
Oslo kommune ønsker å ta et moralsk ansvar og gi en uforbeholden unnskyldning til personer som før 1993 ble utsatt for overgrep eller omsorgssvikt mens de var plassert av kommunens barnevern.
Da ordningen ble avsluttet i 2008, hadde 1311 søkt erstatning. 944 fikk innvilget vederlag. 700 for overgrep, 244 for omsorgssvikt.
De som har vært utsatt for seksuelle overgrep eller grov vold får 725 000 kroner. Det samme gjelder de som har vært utsatt for gjentatte overgrep.
De som har vært utsatt for omsorgssvikt får 300.000 kroner.
I tillegg er det satt et standardvederlag på 300.000 kroner for overgrep og 200.000 kroner for omsorgssvikt for dem som ikke er i stand til å beskrive hva overgrepene og omsorgssvikten besto i.
Setter ned utvalg
Et vederlagsutvalg og et sekretariat blir satt ned senere i høst.
– På samme måte som sist skal det oppnevnes et vederlagsutvalg som fatter de formelle vedtakene. I tillegg skal det opprettes et saksforberedende sekretariat. Inntil bystyret fatter et formelt vedtak 3. september, og utvalg og sekretariat etableres mer formelt, er det byrådsavdelingen som ivaretar sekretariatsfunksjonen, sier Søreide.
Stakkars barn. Noe å tenke på for noen. Sier ikke mer enda. Men du skal få kjenne smerten der dere havner. Til dere som har opplevd lignende. Vi har hatt mange kampanjer i opplæringen med ikke tøft å være død. Eller si ifra når hastigheten blir ubehagelig eller du blir redd. Dette gjelder til dere som har vært i disse klørne. Si ifra om hvordan dere har blitt tatt vare på av barneværnet. Vi vanlige støtter dere. Håper de som har følt disse djevlene på kroppen si ifra til de du stoler på. Eller foreldrene til vennene dine. Sammen er vi sterke.
Mange ansatte i barnevernet har alvorlige psykiske problemer å hanskes med fra egen oppvekst. Mange av de er klar over dette, men allikevel lar de frustrasjonen over egen oppvekst gå ut over hjelpetrengende fedre og mødre. Disse, som selv har ødelagt livet til barn og familier burde selv bli stilt økonomisk ansvarlig for sine handlinger – da det er gjort med full hensikt. Kommunen burde gå til regresskrav mot de ansatte som misbruker sin makt.