Kommunal Rapport utlyser en konkurranse hvor du kan stemme på årets kommuneprofil den 15 desember. En av kandidatene er Kongsberg barnevern.
Buskerudkommunen, med sine 25.000 innbyggere, har bemerket seg i Kommune-Norge med satsinga på såkalt familieråd og nettverk.
Det har gjort at kommunen har redusert antall akuttplasseringer i eksterne fosterhjem med nær 90 prosent siden 2013.
Risvoll får æren for Kongsbergs suksesshistorie, men hun understreker at den skal deles med øvrige ansatte i barnevernstjenesten.
– Vi var litt kreative og turte å gjøre noe nytt. Vi turte å jobbe med barnevern på en annen måte via familieråd og nettverk. Og det krever jo at hele ansattegruppa satser på det. Det gjorde de, så de var modige, sier Risvoll Kvernes til Kommunal Rapport.
– Hvis Kommunal Rapports lesere skal stemme meg fram som Årets kommuneprofil, så skal de stemme fram hele barnevernstjenesten på Kongsberg og det arbeidet vi har gjort for barn og unge. Det er jeg kjempestolt av, og jeg blir veldig rørt av å tenke på hvor mye vi har fått til, sier barnevernsleder Tone Risvoll Kvernes i Kongsberg kommune.
– Familier er ganske kloke
Kort fortalt handler det om at familier og nettverk blir invitert til å påvirke aktivt i en barnevernssak. Metoden gir barnet og familien større innflytelse i en barnevernssak, og fører fram til en plan som skal bedre barnets og familiens situasjon. Resultatet kan bli at barnet flytter i fosterhjem til et familiemedlem, at barnet kan komme på helgebesøk til noen i familien, og/eller at storfamilien støtter familien i å gi omsorg til barnet.
– Som mange andre barnevernstjenester har vi tenkt at barnevernstjenesten har en veldig sentral rolle i å hjelpe barn, unge og familier som strever. Så har vi også oppdaget at familier og nettverk bidrar til å hjelpe barn og familier som strever. Det har vært en oppdagelse i at familier er ganske kloke – hvis vi tør å invitere dem inn og ta avgjørelsen sammen med oss. Det har vært en stor oppdagelse, forteller Risvoll Kvernes.
Bedre arbeidsmiljø
Innføring av metoden har også medført redusert sykefravær, og teamkoordinator Hanne Thorberg kan bekrefte at det i dag er mer ro i personalgruppa.
– Og vi møter mennesker på en helt annen måte. Det har mye med Tone å gjøre fordi hun viser de ansatte stor tillit, sier Thorberg.
Barneminister Solveig Horne (Frp) er i likhet med barnevernstjenesten på Kongsberg overbevist om at dette er framtidens barnevern. Tidligere i år la hun fram regjeringens fosterhjemsmelding, som blant annet sier at kommunene skal få plikt til å vurdere bruk av familieråd eller andre metoder for nettverkskartlegging når barn trenger et fosterhjem. Barns medvirkning og rett til å bli hørt styrkes ved bruk av familieråd i familieråd, viser en fersk rapport gjort av VID vitenskapelige høgskole på oppdrag fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet. I alt er det blitt fulgt 24 familieråd ved tre familievernkontorer i landet.
Gratulerer til barnevernet i Kongsberg!
Jeg håper deres tilnærming vil bli brukt på mange andre steder snart – og jeg håper andre steder vil nærme familier på samme måte.
Jeg kan se en viktig risikofaktor: familiy rådene kan bli et moteord uten kulturen bak, uten å tenke for et øyeblikk at familier kan være lurt …