Advokaten som forsvarer finnmarkskvinnen som ble fratatt sin nyfødte baby på Hammerfest sykehus, er ikke nådig i sin karakteristikk av politiet og barnevernet.
– For det første så burde det aldri vært tatt ut tiltale for vold mot politiet i det hele tatt, og både politiets og barnevernets opptreden har vært så klønete utført at jeg ikke finner ord, sier advokat Svein Duesund fra advokatfirmaet Advokatene Duesund og Schei i Drammen.
Finnmark Dagblad skrev i går om kvinnen som fra sykehussenga sparket og slo en politibetjent, som bistod barnevernet for å ta den tre dager gamle babyen som lå på hennes bryst. I Hammerfest tingrett ble hun dømt til 20 dagers betinget fengsel for vold mot politiet.
– Går prestisje
– Denne barnevernssaken er etter mitt syn håndtert feil hele veien. Men når store tunge offentlige innstanser gjør feil, så får du aldri rettet det opp. Det går lett prestisje i saken, og da er det vanskelig for den som rammes å nå fram, påpeker advokat Svein Duesund.
Advokaten sier også at dersom man får barnevernet mot seg så er det generelt også vanskelig å vinne fram i retten, samtidig som at dette er vanskelige saker å få belyst i mediene.
– Stort sett behandles slike saker i retten og bak lukkede dører. Men når man leser dommen fra Hammerfest tingrett, som var en straffesak, så skinner det gjennom at dommerne ikke er helt sikker på hva som er essensen. Men har barnevernet fattet et vedtak, og har man tapt før, så er det liksom rett det som er gjort tidligere, fortsetter advokat Duesund.
– Fikk feil diagnose
– Bare den klossete måten de gikk fram på sykehuset viser at barnevernet stort sett gjør som de vil. Det er selvsagt mange tilfeller hvor det er grunn til å ta barnet, men jeg har aldri vært borti en sak hvor barnevernet har fattet et omsorgsvedtak på et grunnlag som dette, hevder advokaten, som i fjor sommer ble engasjert av finnmarkskvinnen.
Kvinnens møte med barnevernet, som den gang var alenemor, startet for 6-7 år siden da hun var bosatt i en annen kommune i Finnmark. Og de første barna ble tatt fra henne.
– Hun var oppgitt og ba barnevernet om hjelp til blant annet avlastning, men som hun ikke fikk. Min klient var dessverre ikke så diplomatisk av seg, og skjelte ut barnevernet. Da fikk hun tilbud om psykologhjelp, og etter et to timers møte med psykologen ble hun i 2001 stemplet med en diagnose, som to andre psykologer nå støtter er feil, forteller advokaten.
– Overmakta stor
– Men den første diagnosen har hengt på henne, og gjennomsyret hele saken. Da hun bosatte seg i en ny kommune, og fikk to nye barn, ble denne diagnosen automatisk benyttet av barnevernet. Uten at barnevernet i den nye kommunen på forhånd kontaktet kvinnen. Barna ble bare hentet på fødeavdelingen, fortsetter han.
Nå har kvinnen stevnet barnevernet for Indre Finnmark tingrett, for å få overprøvd barnevernets tvangsinngrep. Hele neste uke er satt av til å behandle saken. Hvordan dette vil gå tør advokaten ikke si på forhånd.
– Du skjønner overmakta er stor. I denne saken har alt mulig vært inne i bildet. Det har vært snakk om rusbeskyldninger, men som er frafalt. Til og med at hun har bekjente som misbruker rus har blitt brukt mot henne, hevder han.
Publisert 21.02.2007 i Finnmark Dagblad
Som normalt