Kommunalsjefen har brutt lydmuren

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Kommunalsjefen anmelder som et desperat forsøk på å kneble noen som avdekker at vedkommende har svin på skogen. Det har vel blitt stadig vanligere for folk involvert i barnevern, og som har svin på skogen, å bruke den metoden etter at pk-pressen ikke lenger har monopol på offentlige ytringer. Etter at vi fikk internett og fb er det ikke lenger redaktører som kan bestemme hva som skal publiseres.

Av Ole Henriksen

Jeg mottok et brev fra politiet, datert den 21.06.2018. Brevet inneholdt en underretning om at jeg hadde blitt politianmeldt den 07.03.2018 og at saken var blitt henlagt den 26.03.2018 med begrunnelse av at politiet ikke fant rimelig grunn til å iverksette etterforskning. Etter at jeg mottok brevet fra politiet var jeg innom politistasjonen og ba om å få en kopi av anmeldelsen, for å kunne se på hvilket argumenter som var lagt til grunn for at kommunalsjef Bente Johnsen Karlsen hadde politianmeldt meg. Fra politiet var beskjeden at jeg ikke kunne få en kopi av anmeldelse som var rettet mot meg. Til det vil jeg bare si: Hvilket rettsvern har den vanlige mannen og kvinnen i gata, når personer ansatt høyt oppe i byråkratiet kan levere politianmeldelser uten at vedkommende som blir anmeldt blir tatt inn til avhør, eller blir underrettet om anmeldelsen før saken blir henlagt.

Onsdag 4. juli hadde folkebladets Maria Holm Simonsen en artikkel der Kommunalsjef Bente Johnsen Karlsen og undertegnede ble intervjuet i anledning politianmeldelsen. Det stemmer det som Bente Johnsen Karlsen sier, at jeg over lang tid har skrevet kritiske artikler om ledelsen i Lenvik kommune, både i folkebladet og på min blogg, Bondetampen. Forskjellen på mine skriverier er at den eller de som får kritikk får lese hva kritikken går ut på, og får en mulighet til i full offentlighet å kommentere eller å motargumentere mine påstander. Denne muligheten blir frarøvet undertegnede, med at jeg ikke kan få en kopi av politianmeldelsen, slik at jeg i fred og ro kan studere detaljene i ordlyden.

Når kommunalsjef Bente Johnsen Karlsen nå har uttalt seg om at undertegnedes opptreden er plagsom og hensynsløs, så er det ikke mer som riktig at undertegnede kan be kommunalsjefen om å offentliggjøre i Folkebladet politianmeldelsen i sin helhet. Slik at offentligheten og den anmeldte får innsyn i hva som er grunnlaget i anmeldelsen. En kommunalsjef kan ikke bare slenge ut påstander om at noen har publisert noe som har med personlige forhold og gjøre, samt at det fremmes påstander om at det blir spredt uriktige opplysninger om kommunalsjef Bente Johnsen Karlsen, uten at det blir opplyst hva det hele dreier seg om. Som skribent kan jeg ikke godta en påstand der jeg ikke blir konfrontert med fakta i en anmeldelse.

Det er ikke bare undertegnede som har satt kritiske søkelys på barneverntjenesten i Lenvik kommune. Fylkesmannen i Troms avdekket avvik i store mengder i barneverntjenesten i Lenvik den tid da Bente Johnsen Karlsen var leder for etaten. Et avvik som det så fint heter i byråkratisk språk, så lenge det er byråkratene selv som står for lovbruddene, uansett hvor alvorlige de er, ellers heter det lovbrudd når vanlige folk foretar seg noe som de ikke skal. Jeg kan vise til artikkelen i Nordlys den 25. mai 2012 «Barnevernet i Barnebyen får kritikk». Den gang var det Bente Johnsen Karlsen som var leder for barneverntjenesten i en interkommunal barneverntjeneste der kommunene Berg, Torsken og Lenvik hadde felles barneverntjeneste med kontor i Barnebyen Finnsnes. Etter at Fylkesmannen hadde avdekket rundt 40 avvik hørtes det ikke et pip fra ansvarlig leder for barneverntjenesten. Det var daværende kommunalsjef Berit Salvesen som frontet skandalen og sørget for at avvikene ble lukket.

Det som undertegnede har kritisert Bente Johnsen Karlsen for, var at hun i oktober 2009 beordret politiet til å bistå barneverntjenesten, med å hente ut to barn midt på natta, uten å foreta en forundersøkelse om innkommet bekymringsmelding hadde sin berettigelse eller ikke. Viser til § 4-3 i barnevernloven. «Rett og plikt for barneverntjenesten til å foreta undersøkelse.» Resultatet var at politiets opptreden lignet mer på et mafiaraid, enn en arrestasjon. Barnas far ble umiddelbart lagt i gulvet og påsatt handjern, og uten noen forklaring kastet inn i en politibil og kjørt vekk fra hjemmet. Barnas mor ble tvunget opp på loftet for å vekke to sovende barn, for at barneverntjenesten skulle flytte barna på hemmelig adresse. Grufullhetene som utspant seg i den mørke oktobernatta kan ikke karakteriseres som annet enn grov psykisk og fysisk mishandling av to barn på 6 og 7 år, utført av det som vi normalt skulle kunne påregne som vanlige vettige voksne folk, ansatt i politi og barnevern. Bente Jonsen Karlsen, man skal ikke være mye glup for å håndtere en innkommet bekymringsmelding på en mer skånsom måte, om ikke annet, så for barnets beste. Allerede tidlig neste dag ble to søsken, mest sannsynlig i sjokk ført fra Finnsnes til Troms, der den ene måtte gjennomgå en rettsmedisinsk undersøkelse, for deretter å bli utsatt for et dommeravhør utført av politibetjent Geir Lofthus.

Allerede etter den rettsmedisinske undesøkelsen skulle barnevernslederen ha slått retrett, å beklaget sin fremferd. I dommeravhøret var jenta benektende i beskyldningene, det samme var hun flere ganger overfor talsperson Svein Arild Vis. Dessverre så var handlingsmåten som barneverntjenesten og politiet utførte så graverende at disse etatene ikke turte å trekke seg med en beklagelse. Barneverntjenesten måtte vinne saken for enhver pris. I rettsakene som fulgte avdekket foreldrene at fostermor leverte en rapport med grove beskyldninger mot barnas far. Samtidig som foreldrene kunne dokumentere med lydopptak at fostermors rapport var grove usannheter, uten at verken barneverntjenestens saksbehandler eller retten tok notis av at en fostermor fremførte usannheter i sin rapport. Barnevernets saksbehandler som i retten sa: «…barn blir som sine foreldre» har nå fått føle at den velsignede nemesis har tatt bolig i hennes familie, med de grufull-heter som følger tragedier.

Bente Johnsen Karlsen, du vant slaget, men tapte krigen. Etter at Fylkesmannen avdekket alle avvikene i 2012, ble Bente Johnsen Karlsen og mannen Bing Karlsen som var ansatt som ufaglært saksbehandler i barneverntjenesten borte fra etaten. Men med gode venner og overordnede ble det opprettet to nye stillinger. (stillingsbenevnelser som ikke var brukt tidligere.) Bente Johnsen Karlsen fikk en stilling som personal- og utviklingssjef og hennes mann, Bing Karlsen fikk stillingen som personlig rådgiver til personal- og utviklingssjefen, for ordens skyld skal det fremkomme at stillingsbenevnelsen til Bing Karlsen senere ble forandret, til en 50 prosent prosjektstilling som het «En bedre kommune».

Men hvor lenge var Adam og Eva i paradis.Stillingene som personal- og utviklingssjef varte ikke så lenge. Bente Johnsen Karlsen solgte huset, tok sin mann Bing med seg og flyttet til Oslo, der oppholdet ble av heller kort varighet. Den 11. mars 2015 skriver Folkebladet følgende: Lenvik kommune har rekruttert ny kommunalsjef gjennom interne utlysninger. – uproblematisk sier rådmann Margrehe Hagerupsen. Bente Johnsen Karlsen var ansatt som ny kommunalsjef, med begrunnelse av at da hun forlot kommunen og stillingen som personal- og utviklingssjef så hadde hun søkt permisjon. Det er her jeg har stilt spørsmålstegn om denne permisjonssøknaden kan fremmes og når tid den var journalført. Å stille et slikt spørsmål er ikke verre en at en politimann som stopper en kjenning og forlanger å få se førerkort, selv om han vet at alt er i orden.

Men alt det betimelige stopper ikke her. Bing Karlsen, Bente Johnsen Karlsens mann, blir ansatt som ruskonsulent av tidligere rådmann Margrethe Hagerupsen, uten at stillingen har vært lyst ut eller behandlet i politiske fora. Ansettelsen var så betent at det gikk flere måneder før medlemmer av kommunens høyeste organ «kommunestyret» fikk vite hvem som var tildelt en allerede besatt stilling. Ikke før kommunens kontrollutvalg presset frem fakta, så måtte sentraladministrasjonen frigi navnet på den nye ruskonsulenten, som da med stor sikkerhet allerede hadde stått på kommunens lønningslister i flere måneder.

Så tilbake til forholdene rundt politianmeldelsen. Ansatte i Folkebladet har vært inne til avhør hos politiet, på grunn av at artiklene har vært fremmet i avisen, av den grunn regner jeg med at kommunalsjefen i samme åndedrag som politianmeldelsen ble rettet mot undertegnede, så ble Folkebladet også politianmeldt. I all den kritikk som har og er blitt rettet mot Lenvik kommune, så har alle de kritiserte hatt anledning til å svare. Det som er blitt mottatt hittil er en øredøvende taushet. Den første som bryter lydmuren er kommunalsjef Bente Johnsen Karlsen, med sin politianmeldelse og uttalelse i Folkebladet.

Vitterlig har vi ytringfrihet i dette landet og verken media eller bloggere skal kunne knebles.
Fremmes det uriktige påstander som er skadelig for vedkommende tjenestemann/kvinne, eller om kritikken ikke er reell. I så fall må uriktige påstander kunne dokumenteres og ikke bare påståes. Det er ikke lenge siden sjefsredaktør Steinulf Henriksen i en leder skrev om Lenvik rådhus, «evig eies kun et dårlig rykte» og det skulle være underlig om ikke en kommunalsjef skulle kunne være en god bidragsyter til dette ryktet.

Når Bente Johnsen Karlsen mener at undertegnede går langt over streken med sine innlegg i aviser og på blogg når det stilles, med rette betimelige spørsmål, så virker det noe underlig. Dette sett i lys av tildeling av toppstillinger som ekteparet Johnsen Karlsen har vært tildelt i Lenvik kommune, med lysskye ansettelsekriterier. Når kommunalsjefen fremmer den påstand at undertegnede har publisert uriktige opplysninger av henne, så må kommunalsjefen presisere hva beskyldningene består av. Skulle undertegnede mot formodning ha fremmet noe som er uriktig, så sitter ikke hatten så fast på hodet at jeg ikke kan ta den av å be om unnskyldning. Spørsmålet er om det er andre som er i besittelse av den egenskapen at dem er i stand til å fremme en unnskyldning for feil, avvik og lovbrudd.

Vår avholdte, nå avdøde politimester Truls Fyn anbefalte i sin tid stortingsrepresentant Bjørnflaten en billett til Nord-Korea da Bjørnflaten ønsket mer overvåking i en sak. Om Kommunalsjef Bente Johnsen Karlsen mener at offentlige personer skal være unntatt kritiske bemerkninger, så vil undertegnede på lik linje som politimester Fyn, anbefale at offentlige ansatte som ikke tåler kritiske og betimelige spørsmål, om å kjøpe en enveis billett til ovennevnte regime.

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook!

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*