Kommunen må beklage og betale 300.000 kroner

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Arendal kommune har inngått forlik med en far som opplevde at en inhabil saksbehandler i barnevernet snoket i hans og datterens personsensitive journaler. I tillegg til at kommunen beklager forholdet, utbetaler den nærmere 300.000 kroner i oppreisning samt diverse utgifter til blant annet advokat. Foto: Erik Holand

Av Arne Ingmar Eggen

Arendal kommune må beklage og betale 300.000 kroner etter avsløringen om at en ansatt ved barnevernet hadde snoket i journalene til et barn den ansatte selv var slektning til.

I avtalen som formelt ble godkjent under et lukket møte i formannskapet forrige torsdag, beklager Arendal kommune den urimelige belastningen en far gjennom flere år ble utsatt for i kontakten med barnevernet i kommunen.

LES OGSÅ Barnevernsansatt snoket 32 ganger i slektnings dokumenter

I avtalen beklager Arendal kommune at en ansatt i barnevernet ulovlig kunne hente ut opplysninger fra far og barnets journaler som den ansatte aldri skulle ha hatt tilgang til.

Slektning av mor

Den barnevernsansatte som snoket i journalene var slektning til barnets mor.

De svært personsensitive opplysningene fra fars og barnets journaler kunne den ansatte i barnevernet, ifølge far, derfor bruke i en barnefordelingssak far hadde med barnets mor.

Far vant barnefordelingssaken mot barnets mor.

I dag har far hundre prosent omsorg for barnet.

Benektet først snoking

Kommunen nektet imidlertid for at den inhabile slektningen til barnets mor hadde snoket i hans og barnets journaler.

Ifølge rådmann Harald Danielsen hadde han undersøkt saken og ikke funnet noen tegn til snoking.

Senere måtte han gå tilbake på dette.

– Jeg hadde, og har fortsatt ikke, grunn til å tro at jeg bevisst ble feilinformert, uttalte rådmann Harald Danielsen da Agderposten først omtalte saken 23. februar i år.

LES OGSÅJeg hadde, og har fortsatt ikke, grunn til å tro at jeg ble bevisst feilinformert

Innrømmer lovbrudd

I dag innrømmer kommunen at datasnokingen var ulovlig.

Eller som rådmannen selv skriver:

«Arendal kommune beklager at kommunen ikke har hindret urettmessig deling av informasjon fra journal(..)».

Dette skjer etter at politiet henla anmeldelsen mot det nære familiemedlemmet fordi saken var foreldet.

Kommunen beklager

I forliket Agderposten har fått tilgang til, tilkjennes far nærmere 300.000 kroner for de utgiftene han har hatt på grunn av datasnokingen og inhabiliteten i den kommunale barnevernstjenesten.

For de feil og belastninger han er blitt utsatt for, betaler kommunen ham en oppreisningserstatning på 150.000 kroner.

Videre tilkjennes han drøye 50.000 kroner for diverse utgifter han selv har hatt samt 95.000 kroner til advokat.

Til sammen må derfor kommunen betale nærmere 300.000 kroner etter den ulovlige datasnokingen og uforsvarlig behandlingen i barnevernet.

«Urimelig belastende»

I avtalen beklager rådmann Harald Danielsen på vegne av Arendal kommune at den ikke «har hindret urettmessig deling av informasjon fra journal knyttet i barnevernssaken (far) var part i», som det heter i avtalen Agderposten har fått tilgang til.

«Arendal kommune erkjenner videre at kommunens saksbehandling knyttet til nevnte barnevernssak har vært urimelig belastende for N.N (fars navn) over flere år», heter det videre i forliket som er inngått.

Statsforvalteren konkluderte allerede i 2019 med at barnevernets saksbehandling ikke var i tråd med de krav barnevernsloven stiller. Konklusjonen var at barnevernstjenesten ikke hadde foretatt forsvarlige undersøkelser i denne saken.

Heller ikke i oppfølgingen av allerede vedtatte hjelpetiltak var i tråd med de kravene barnevernsloven fastsetter.

«Dette beklager Arendal kommune», skriver rådmann Harald Danielsen på vegne av Arendal kommune.

Begår fortsatt lovbrudd

To år senere konkluderer Statsforvalteren i Agder med at Arendal kommune fortsatt ikke sikrer tilstrekkelig og systematisk kontroll av at undersøkelsene i barnevernet utføres i samsvar med regelverket og faglige retningslinjer.

LES OGSÅ Arendal: Konkluderer med lovbrudd i barnevernet

Tilsynet gjelder ikke denne konkrete saken, men mappene til de 20 sist avsluttede undersøkelsene der 17 familier var representert i saksutvalget.

«Statsforvalteren ber Arendal kommune om å utarbeide en plan for hvordan lovbruddene skal rettes», heter det i brevet som kommunen fikk for to uker siden.

Allerede innen 15. juli må planen ligge på bordet, forlanger Statsforvalteren i Agder.

Lang vei til forlik

Når det gjelder torsdagens forlik med barnefaren fra Arendal, er dette en sak Arendal kommune har brukt lang tid på å behandle.

8. april anmodet arbeidsutvalget for kommunens barnevern og forebyggende tjenester rådmann Harald Danielsen om å finne fram til et forlik med far.

LES OGSÅ Arendal kommune ønsker forlik med far etter datasnoking

På et tidspunkt valgte barnefaren gjennom sin advokat, Erik Bryn Tvedt, å sende kommunen prosessvarsel og true med rettssak hvis det ikke ble fortgang i saken.

Etter flere runder med forhandlinger ble det tirsdag inngått en avtale som torsdag kunne legges fram på et ekstraordinært møte i Arendal formannskap.

Må ta lærdom

En av dem som har engasjert seg sterkt i denne saken, er gruppeleder og tidligere leder av komité for helse, omsorg og levekår i Arendal kommune, Atle Svendal (Ap).

Han ønsker ikke å kommentere innholdet i forliket, som er unntatt offentlighet, men sier i en kommentar at det er hyggelig at kommunen klarte å løse denne saken før den endte i retten.

Tidligere har han i denne saken omtalt seg selv som en ombudsmann.

Dagens leder for komité for helse, omsorg og levekår, Inger Brokka De Ruiter (SV), har også fulgt saken tett. Som fast medlem av formannskapet var hun torsdag også med på det lukkede møtet i Arendal formannskap – der det fremforhandlede forliket formelt ble vedtatt.

– Av hensyn til alle involverte parter er dette et forlik jeg ikke ønsker å utdype, sier Inger Brokka de Ruiter i en kommentar.

På et mer generelt grunnlag mener hun at nettopp slike saker er viktig for kommunen å ta lærdom av.

– Som folkevalgte er det viktig å ha gode prosesser i slike saker. Vi må kort sagt ha systemer som sikrer rettssikkerheten og at innbyggerne blir ivaretatt på en god og forsvarlig måte, sier Inger Brokka de Ruiter.

– Det har ikke skjedd i denne saken?

– Det vil alltid være saker som utfordrer administrasjonen og oss folkevalgte som skal være ombudsmenn for kommunens innbyggere. Da må vi huske at kommunen skal være et middel for å ivareta innbyggerne på en god måte.

Svekket tillit

I forliket som nå er inngått, erkjenner rådmannen at farens tillit til barnevernet i Arendal nå er så svekket at kommunen vil erklære seg inhabil hvis en ny sak skulle dukke opp.

«Det er viktig for fars trygghet på rettssikkerhet for seg selv og barnet», skriver rådmannen i forliket som nå er inngått.

kilde

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*