– Å sette krav til mor om at hun skal ha kontroll på situasjonen, når hun samtidig får beskjed om at barna skal flyttes, det fremstår umenneskelig.
Skremt barn
– Det som skjedde er høyst kritikkverdig, sier Egeli som de siste årene har arbeidet med en rekke barnevernssaker.
(Aftenbladet) Til tross for at daværende barnevernsjef Gunnar Toresen uttaler til Aftenbladet at han beklager at situasjonen kom ut av kontroll, at dette burde vært unngått og at gjennomføringen var for dårlig planlagt, så reagerer Egeli på flere av uttalelsene i tilsvarsintervjuet.
Hun viser blant annet til Toresens uttalelse om at “barna roet seg med en gang de var kjørt bort. De ble med frivillig”.
– Jeg reagerer på at barnevernsjefen beskriver transporten i cellebil som frivillig og fredelig. Jeg tenker at en 10-åring som nettopp er blitt lagt i gulvet og holdt fast av flere politibetjenter var skremt, og forstod at det ikke var rom for å uttrykke sine følelser i den situasjonen.
– Dersom det var så fredelig som de beskriver, stiller jeg spørsmål ved hvorfor de ansatte i barnevernet ikke selv kunne kjøre gutten til institusjonen.
Mangler barnets perspektiv
Den daværende barnevernsjefen sier også at han ikke tror det var en belastning for 10-åringen å bli kjørt til institusjon i politiets uniformerte cellebil.
– Dette vitner om en manglende forståelse av barnets perspektiv, sier Egeli.
– Barnevernet er opptatt av at våre klienter, foreldrene, ikke er i stand til å ta barnas perspektiv. Da er det svært kritikkverdig at de selv verken evner å gjøre det i denne situasjonen, eller i ettertid.
Hun vil poengtere viktigheten av at barnevernet selv skal ha kompetanse til å snakke med barn og møte barn.
– Barnevernet må ivareta barnas følelsesmessige reaksjoner uten å involvere politi og den maktbruken det innebærer.
Hun mener det burde vært mulig i denne situasjonen.
– Barnet har utagert på skolen. Her håndterer skoleansatte situasjonen, heller enn å ringe politiet. Skolens fremgangsmåte vitner om at de vurderer behovene til barn på en annen måte enn barnevernet, sier Egeli.
Advokaten ser ikke at barnevernet tar innover seg konsekvensene dette har hatt for alle de involverte i familien, og at verken barna eller mor har fått en beklagelse fra barnevernet i etterkant av den traumatiske situasjonen.
Ikke oppriktig
Advokaten mener barnevernssjefens beklagelse ikke fremstår oppriktig når barnevernssjefen i neste vending sier at mor må ta en del av ansvaret for at situasjonen kom ut av kontroll.
– Det å kreve at mor skal ha kontroll på situasjonen når hun samtidig får beskjed om at barna skal flyttes, fremstår som umenneskelig. Alle burde forstå at en mor i den situasjonen vil ha en massiv følelsesmessig reaksjon. I situasjonen som oppsto på barnevernets kontor har mor, slik jeg vurderer det, gjort alt riktig, sier advokaten.
Evelyn Egeli mener det er graverende at barnevernet i sin omtale av saken gir en uriktig fremstilling av det som skjedde og av mor. Saksbehandlere har i senere vedtak skrevet at mor var «uregulert, truende og aggressiv», når man så leser barnevernets egne journalnotater finner man en beskrivelse av en mor som er rolig, fattet og som trøster sin yngste sønn.
– Politiet ble kontaktet før mor i det hele tatt hadde fått beskjed om omsorgsovertakelsen. De grep kun inn overfor barnet, og etter at mor har forlatt lokalet oppsummerer også politiet med at mor var rolig.
– Barnevernet sier situasjonen ble ytterligere anspent fordi et søsken, som er noen år eldre en 10-åringen, ankom barnevernets lokaler?
– Dette barnet var til stede fordi det skulle være en samtale denne dagen, og barnet ville støtte sine søsken. Det er barnevernet som har ansvar for den eldste, som de ansvarlige for dette barnet burde barnevernet forsøkt å skjerme barnet. Mor kunne vært behjelpelig med det om de hadde orientert henne om hva som kom til å skje på forhånd.
Anbefalt å snakke med fastlege
Til tross for at den daværende barnevernsjefen sier at barnevernsetaten flere ganger prøvde å tilby mor hjelp, at de kontaktet advokaten, forsøkte å lage avtaler, og 14 dager etter hendelsen gav mor tilbud om hjelp på et møte, har advokat Egeli en annen versjon.
– Verken mor eller de tre barna som var til stede har fått noen form for hjelp eller tilbud om hjelp. Jeg var med på møtet det blir vist til. Her var tema at barnevernet ønsket å fremme en ny omsorgsovertakelsessak for barnet mor har omsorg for i dag. I dette møtet ble mor anbefalt å snakke med fastlegen for oppfølging av egen psykisk helse. Og i senere rettssaker har det kommet frem at ingen av barna har hatt samtaler med hjelpeapparat. Det står heller ingenting i journalnotat eller andre saksdokumenter at de har fått tilbud om hjelp.
– Dette viser hvor lite forståelse barneverntjenesten har for emosjonelle prosesser både hos barn og voksne. Det er et problem i hele barneverntjenesten at de ikke følger denne lovpålagte plikten til å følge opp både foreldre og barn etter en omsorgsovertakelse. Dessuten skal alle ledd i saksbehandlingen være i tråd med prinsippet om barnets beste, noe denne aksjonen ikke kan sies å være et eksempel på.
Viktig og vanskelig mandat
– Barnevernsjefen leder en viktig tjeneste som skal ivareta barn og ha tillit i befolkningen. Det er et stort og vanskelig mandat. Da er det svært viktig at de lærer de gangene det går galt. Som advokat for den svake part, vil jeg understreke viktigheten av at barnevern, og politiet, går videre med det som skjedde i denne saken, og tar læring av sine feil, sier mors advokat, Evelyn Egeli.
Kilde: Aftenbladet
Leave a Reply