Masseflukt fra barnevernet i Verdal – 11 av 21 har sagt opp

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

VERDAL: – Dette er en varslet krise, sier tillitsvalgt Kine Pettersen.

Pettersen og verneombud Anne Lise Volden forteller at det ikke er samsvar mellom rammevilkårene for barnevernstjenesten og arbeidskravene til de ansatte. De har sagt fra om at forholdene nå er så alvorlige at det går utover helsa til enkelte ansatte.

– Vi er alvorlig bekymret. Arbeidsbelastningen er blitt så stor for enkelte at de ikke lenger klarer å stå i jobben. De personlige omkostningene for enkeltpersoner er blitt for store. Mange er blitt slitne, og har valgt å søke seg bort, sier Volden.

– Det er kombinasjonen av antall saker, kompliserte saker og det at tjenesten har fått mer ansvar og flere oppgaver, men ikke flere ressurser, til å forvalte oppgavene, sier Pettersen.

Lovbrudd

Ifølge verneombud og tillitsvalgt begår barnevernstjenesten i Verdal lovbrudd, i form av at de ikke klarer å følge opp lovpålagt oppfølging av barn og familier. – Dette er tall som vil bli synlige på rapporter på nyåret. Her har Verdal kommune tidligere kommet bra ut, sier Volden.

Siden april i 2023 har 11 av 21 ansatte sagt opp sine stillinger ved barnevernstjenesten i Verdal. Flere av dem har vært nøkkelpersoner.

– Vi har mistet teamledere, fagkonsulenter og kontaktpersoner. Folk som sitter på unik og mangeårig kompetanse innen barnevernet i Verdal. Det er også en grunn til bekymring. Samtidig er det viktig at de nye ansatte tas godt vare på, og vi er helt avhengig av å beholde og ivareta de ansatte vi har. Alle som jobber her strekker seg langt for å utgjøre en forskjell for barn og foreldre, og vi mener vi gjør en viktig jobb. Vi må bare få bedre rammevilkår, understreker både Pettersen og Volden. Klar over situasjonen

Nytilsatt leder for barnevernstjenesten i Verdal, Helen Bjørsmo, orienterte kommunestyret om situasjonen for tjenesten i november. «Bemanningen ved Verdal barnevernstjeneste har de siste to årene vært preget av høyt sykefravær og høy turnover», sa hun da til kommunepolitikerne. Da hadde sju ansatte sagt opp og blitt erstattet. Ved nyttår har totalt elleve sagt opp.

– Vi er klar over at det er krevende arbeidskrav, og at det er årsaken til at mange har valgt å slutte. Og det tar vi på største alvor. Per i dag er utfordringene knyttet til tjenestens arbeidsmengde sett opp mot tilgjengelige ressurser, og det er kommunestyret og kommuneledelsen godt orientert om, sier barnevernsleder Helen Bjørsmo.

2. januar hadde hun sin første arbeidsdag som leder. Arbeidshelse er noe av det første hun vil ta tak i.

– Vi må tenke nytt om hvordan vi skal ivareta balansen mellom arbeid og fritid til de ansatte. Det handler blant annet om hvordan vi organiserer, planlegger og gjennomfører oppgaver. Barnevernstjenesten er et høyt emosjonelt yrke, hvor man jobber tett innpå familier, og som over tid kan være krevende å stå i, sier Bjørsmo.

Hun tror ikke nødvendigvis at mer ressurser alene er løsningen.

– Hvordan man planlegger og bruker ressursene sine på, tror jeg er avgjørende for at vi skal klare å gjøre jobben vår innenfor de ressursene vi har per i dag, og samtidig sikre at de ansatte har en god arbeidshelse, sier Bjørsmo.

«Utsjekk» før helga

Bjørsmo sier at ansatte får debrifing når de har stått i vanskelige situasjoner, og at de hver fredag snakker med teamet sitt om hvordan uka har vært.

– Vi har noe som heter «utsjekk», og som går ut på at alle skal si noe om hva de har lyktes med i uka som er gått, og hva som var mer utfordrende enn de hadde sett for seg. Dette har vi holdt på med en god stund, og som de ansatte gir god tilbakemelding på, sier Bjørsmo.

Barnevernslederen trekker fram at de som følge av flere lovpålagte oppgaver fra staten har arbeidsmengden økt jamført med nye krav i barnevernsloven og forskrifter. Som et av flere tiltak har vi omdefinert en stilling til veileder for å bidra med utvikling og vedlikehold av kompetanse hos ansatte i barnevernet.

– Dette er også et positivt bidrag for de nyansatte, og oppfyller veiledningsplikten i barnevernsloven. Videre har kommunen, som en del av oppvekstreformen, fått på plass lavterskeltilbudet «Familiehjelpa», der foreldre kan ta kontakt når de opplever utfordringer. Det letter trolig ikke arbeidsbyrden for de ansatte i barnevernet umiddelbart, men på sikt tror jeg det kan være med å dra i riktig retning, sier Bjørsmo.

Kilde

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*